Kogu ülejäänud aja oli mul ees mask, seega olen ma viimase 48h jooksul olnud maskis 31 tundi (võtsin veel tunni maha söögipauside ja maskivahetuste arvelt). Sellest ajast veel julgelt viis tundi olin ma ffp3 maskiga.

Ei, mulle ei meeldi maski kanda, aga ma teen seda järjekindlalt igal koduvälisel kontaktil, sest:

  1. ma hoolin endast ja oma tervisest;
  2. ma hoolin teistest ja nende tervisest;
  3. see on minu kui üksikisiku väikseim võimalik panus viiruse vastu võitlemisel;
  4. see on minu kohustus ühiskonnaliikmena, milles ma tahan ka aastate pärast elada.


Visiidist visiiti ja valvest valvesse leidub liiga palju inimesi, kellele pean selgitama, miks nad peavad meie visiidi ajal maski ette panema. Ja mitte üks kord. Ja mitte kaks korda. Ja mitte isegi kolm korda. Korrutan seda liiga palju kordi samale inimesele samas visiidis ja ikka nad kakuvad seda maski igal võimalikul hetkel eest ära (ja näiliselt on tegu täiesti aruselgete inimestega).

Kui patsient (ja omaksed) visiidis maski ei kanna, isegi kui kiirabitöötajatel on maskid ees, jääb terve brigaad kümneks päevaks eneseisolatsiooni, kui patsient peaks positiivse testitulemuse saama.

Mis te arvate, palju selliseid isolatsioonipäevi meil veel priisata on, enne kui autod reaalselt inimesteta jäävad? Juba enne koroonat oli mõnedeks päevadeks raske asendajaid leida. Nüüd hiilib viirus juba täiesti ootamatutes kohtades ligi, kuna on asümptomaatilisi levitajaid.

Ja lõpetuseks: kujuta ette, mis tunne on täis isikukaitsevarustuses (see meedias nii palju reklaamitud muumitrollikostüüm) ja ffp3 maskiga viiendale korrusele marssida nii, et piisavalt õhku jätkuks ja siis veel suudaks oma mõtteid piisavalt sellelt konstantselt ebamugavuselt, pidevalt janult, uduselt nägemiselt, topeltkinnastest piinatud sõrmedelt kõrvale juhtida ja oma päris tööd teha. Ja millist keskendumist nõuab selles kostüümis veenikanüüli panemine? Patsiendi kiirabiauotsse tassimine? Aga me teeme seda kiirabis igapäevaselt, see on meie panus.

Kiirabi töökollektiiv on suur, kokkupuuteid omavahel ja patsientidega palju.

Austa töötajat ja kanna maski! Austa ja hoia ennast ja oma tervist! Austa ja hoia enda lähedasi ja hoia nende tervist! Ole ratsionaalne ühiskonnaliige ja kanna maski igal kokkupuutel väljaspool oma leibkonda ja kuula endast sel teemal haritumaid inimesi! Anna oma panus — KANNA MASKI!!!”