Toitumisnõustaja Erik Orgu sõnul on jõululaual kartulil ja lihal koht olemas, AGA ta soovitab vältida...
Toitumisnõustaja Erik Orgu pere jõululaud on poolenisti traditsiooniline, sest kõigi ühine soov on süüa uusi ja huvitavaid asju, mis pole otseselt jõulutoidud, kuid passivad hästi pühadelauale. „Kindlasti on laual ka värske salat ja toored puu- ning köögiviljad, et tervislikult näksida, kui kellelgi soovi on,” ütleb ta.
Orgu usub, et kartulil ja lihal on jõululaual koht olemas, kuid liha ei pea tingimata traditsioonilisel viisil soola ja pipraga maitsestatud olema. „Eelmisel aastal tegin näiteks BBQ-sealiha. See maitses nii hästi, et isegi puudu jäi. Üle-eelmisel aastal oli meil mee-sinepilõhe ja sel aastal plaanin kokata midagi kanaga. Kartulit olen valmistanud erinevalt, nii ahjus, salatina kui ka püreena. Sel aastal sööme ilmselt kartuli asemel bataati,” räägib toitumisnõustaja.
Erik ei usu, et teatud toitudel jõululaual kohta pole, kuid oluline on mitte liiga palju süüa, kui hea vorm ja enesetunne tähtsad on. „Soovitan vältida kaloririkkaid jooke, sest nii on kõige lihtsam kaloraaž suureks ajada,” toonitab ta.
Selleks, et mitte üle süüa, tasub toitumisnõustaja sõnul kasutada kolme portsu reeglit: söö kolm portsu värsket köögi-, juur- või puuvilja või salatit, kus viljad on omavahel segatud, ja asu alles siis hõrgutiste kallale. „Selleks ajaks on magu juba üpris täis ja isu pole enam nii suur. Kui aga jätkuvalt on soov tunda seda küllastust ja uimasust, mis pärast suure kaloraaži sisse söömist tabab, siis ühe korra aastas võib seda endale ka lubada, kuid ainult juhul, kui sul pole kaalu ega tervisega probleeme,” paneb Orgu südamele.
Erik Orgu soovitus ilmus esmakordselt eriväljaandes Teejuht Jõuludeks