Ettevalmistuseks valivad mõlemad partnerid kolm muusikapala:

  • Lugu, mis sinu arvates peegeldab teie suhte olemust käesoleval hetkel. Mõtle rütmi, meloodia ja sõnade peale, miks valid just selle pala?
  • Lugu, mis väljendab sinu enesetunnet ja sind ennast just praegu. Kuidas see iseloomustab sinu olemust, meeleolu, tundeid?
  • Lugu, mis sinu arvates kirjeldab sinu partnerit.


Siiri Antsmäe soovitab varuda vaba õhtu või vähemalt paar tundi segamatuks vestluseks. Ideaalis võiks paar samas ruumis viibida, kuid karantiiniolukorda arvestades on seda võimalik ka näiteks videokõne teel teha. „Nutitelefoni või arvuti vahendusel suheldes tulevad kindlasti kasuks väga head mürasummutavad kõrvaklapid, et muusikast kõik nüansid ära kuulata. Pange kordamööda oma valitud lugu käima, kuulake koos muusikat ning seejärel arutlege. Küsige ja vastake: miks just sellised lood, millist sõnumit need muusikapalad suhte kohta annavad? Sellelt teemalt on mugav juba edasi rääkida teemadel: milline muusika mind rahustab, mis mind innustab ning mis mind üleüldse igapäevases elus häirib ja mida kõrgelt hindan. Selline rahulik ja teineteise mõistmise püüdlustele ehitatud vestlus võib aidata partnerit paremini mõista, muuta lähedasemaks ja aidata parandada suhte kvaliteeti,“ kinnitab Antsmäe.

Muusika mõjutab meid rohkem, kui arvame

Muusikaterapeut selgitab, miks raadiojaama või taustamuusika valimine võib pingeid tekitada: „Muusika mõjutab kuulaja meeleolu ja seeläbi ka lähisuhteid. Kuulatav muusika mõjutab meie enesetunnet. Näiteks kui rütm on meie pulsist kiirem, siis annab see energiat, aga aeglasema rütmiga muusika rahustab. Instinktiivselt valime omale enamasti sellise muusika, mis sobib hetke emotsioonide ja soovidega, aga arvestama peab ka teiste ruumis viibijatega. Mõnele sobib töötamise taustaks klassikaline muusika, teine eelistab loodushelisid ja kolmas hoopis energilist tantsumuusikat. Taustamuusika suuremas kollektiivis või koos elukaaslasega kodukontoris töötades mõjutab ka omavahelisi suhteid, seepärast tuleks veenduda, et see sobib kõigile,“ õpetab ekspert ning kinnitab, et teine võimalus tülisid vältida on kõrvaklappide kasutamine.

Tehnoloogiaga konfliktide vastu

Ka Huawei Eesti koolitusjuht Jekaterina Mishina usub, et hea paarisuhte võtmeks on inimeste võimalus iseendale aega võtta: „Töötades kodukontoris, kus viibib veel pereliikmeid võib lärm vahel keskendumist segada ning kindlasti on paljudele tuttav soov end lihtsalt välja lülitada, et nautida oma lemmik muusikat, kuulata raamatut või mediteerida. Usun, et tehnoloogia saab aidata vältida konflikte nii tööl kui ka kodus, kui seda õigesti kasutada. Kõrvaklapid, mis võimaldavad valida, kas soovitakse ümbritsevat heli summutada või vastupidi — kuulda ka inimeste juttu, on hea töövahend, mis säästab aega ja võimaldab mugavalt nii muusikat kuulata kui ka suhelda,“ selgitab Mishina.

Jaga
Kommentaarid