Talvine pööripäev on Eestimaa inimeste jaoks märgiline. Kuigi teosammul, hakkab sellest päevast alates päev pikemaks minema. Just pimedus ja hämarus on tegurid, mis tusast meelt tekitavad ning igatsedes kalendrisse vaatama panevad. Kuna sel aastal saame rõõmustada valge lumise vaipkatte üle, mida viimaste talvede võrdluses külluslikult jagub, soovitabki Liveni loovjuht Alina Kester lubada väljast kumav valgus ka tuppa.

„Kui on võimalik, siis võiks kodus kasutada läbikumavad kardinaid. Minu nõuanne on aknakatted päevaks kõrvale lükata, sest valgust on järjest rohkem ja hubane-tubane jõulukuuse valguses istumine on lõppenud,“ selgitab Kester. „See tundub äärmiselt lihtne samm, aga sageli on nii, et ärkame ajal, mil väljas on veel hämar ja meil jääb märkamata päeva algus. Tegelikult on juba hommikul mõnusam kodus toimetada, kui väljas valgemaks hakkab minema. Pikem päev annab lisaenergiat,“ räägib loovjuht.

Alina sõnul on kodu valguslahenduse muutmine kulukas, mistõttu võiks otsida soodsamaid alternatiive. „Näiteks võiks kaaluda uusi lambipirne, mis soovitud tulemuse annavad. Ise olen enda jaoks avastanud Philips Hue pirnid, mille abil saab luua just meeleolule vastavat valgust ning juhtida seda oma nutitelefoniga. Muuta saab nii valguse tugevust kui tooni. Vastavalt soovile kas soojemaks või külmemaks,“ annab Kester käepärase nipi.

VÄRVITOONID

„Punane ja tumeroheline voodipesu tasuks nüüd mõne Nude-roosa või mündirohelise tooni vastu vahetada,“ soovitab Alina ja lisab: „kindlasti ei ole mu soov kedagi tarbimisele ja pidevale kodu remontimisele õhutada. Pigem võiks proovida lihtsaid ja võrdlemisi käepäraseid võimalusi. Väikese nüansi lisamine võib ruumi üldilmes muuta rohkem, kui arvame.“

Näiteks soovitab Alina elutoa tonaalsuse muutmiseks kasutada pleede või diivanipatju teises värvitoonis: „Eriti kaval on see, kui padjapüürid on kahelt poolt eri värvitooni. Samas on alati variant lihtsalt ajutiselt patju, vastupidi, vähemaks võtta. Pärast külluslikku jõuluaega võib ka selline lähenemine olla värskendav.“

LÕHNAD

Kuna kodutunde oluline osa kuulub lõhnadele, on seebid, kodulõhnastajad ja dušigeelid võimaluseks kodu värskendada. Kuna seebid ja dušigeelid vajavad aeg-ajalt uuendamist, tasub need just nüüd vahetada värskema või hoopis mõru maskuliinsema lõhna vastu, et magusatele jõuluaroomidele vaheldust saada.

Lõhnaküünalde armastajad saavad nüüd kapist välja otsida kevade ootust kuulutavad ja heledamates toonides küünlad.

Alina jagab veel üht nippi: „Värskust aitab koju tuua näiteks eukalüpti vars, mis säilib kaua ning on erilise lõhnaga.“

Jaga
Kommentaarid