See on vähemalt kakskümmend aastat olnud jook, mida ma teen, kui haige olen. Pereringis kutsume seda „nõiajoogiks“. Ingver ja küüslauk tuleb lõigata suurteks tükkideks ja siis lihatampimisnuiaga mahlad lahti lüüa. Küllap saaks ingveri asemel sama hästi kasutada kodumaist mädarõigast, peaks proovima.

Edasi peab tükid panema keema mitte liialt suure veekogusega. Keetmise ajal tuleb haiged kindlasti hoida pliidi läheduses, seda auru sisse hingamas. Umbes pool tundi lasen segul keeda, siis jahutan, kurnan, segan sisse mett või kuusevõrsesiirupit ja pigistan värskelt lõigatud sidrunit. Joon selle kange märjukese ära, juurde saab segada ka mis tahes ravimtaimeteed, näiteks põdrasammalt, põdrakanepit, pärnaõisi või kassinaerist.

Alles jäänud pehme küüslaugu-ingverisegu panen kokku vedela meega või võrsesiirupiga ja söön ära.

Väike Myy:

Kõige esimene abi on ikka viinast. Aga see aitab ainult siis, kui tekivad alles esimesed külmetuse tundemärgid. Kui juba haige oled, pole enam mõtet viina raisata. Aga kui alles on külmavärinad ja palavik hakkab tõusma, teen hästi kange musta ja magusa tee, kasutan ohtralt suhkrut, mitte mett! ja kallan sisse tubli 50grammise pitsi valget viina. See segu tuleb juua ära nii kuumalt, kui vähegi kannatab. Ning siis kähku sooja teki alla. Hommikuks on kõik korras.

Lastele joodan traditsoonilist kuuma piima mee ja võiga. Mõni laps tõesti seda jooki ei taha, siis saab pärnaõieteed mee ja sidruniga.

Külmetus tuleb välja higistada, kui ravijook haigele sisse on joodetud, siis tuleb hoida hästi soojas, kasvõi mitmekordse teki all. Valmis panna kuiv pesu, et läbimärg patsient kiiresti kuivad riided ja voodipesu saaks.

Üks retsept veel: lõikan pooleliitrisesse purki hoolega pestud koorimata sidruni, nii, et purk täis saaks, suhkruga kihiti, vajutamata. Kallan viinaga üle ja jätan seisma. Kui suhkur lahustunud, pistan külmkappi, ei kurna. Säilib päris kaua ja on vajadusel alati käepärast Aitab ka kähedale kurgule.

Ja salanipp, mida ma ise väga armastan: kui palavik on pikk ja kurnav ning kehas ka mingi põletik, siis joon punasesõstramahla, lahjendamata. Aitab!

Jaga
Kommentaarid