Ühe uuringu läbiviijatest, dr. Mariam Alli sõnul on neil inimestel, kes alustavad oma päeva varajase hommikusöögiga, madalam veresuhkru tase ja väikesem insuliiniresistentsus kui neil, kes on harjunud oma hommikusööki sööma hiljem või kes jätavad selle sootuks vahele.

Ali ja tema meeskond uuris ning analüüsis 10 575 täiskasvanud ameeriklase andmeid, et saada teada, kas nad suudavad leida seoseid söögikordade ajastamise ja veresuhkru ning insuliini taseme vahel.

Selgus, et vahelduv paastumine või söömine iga päev piiratud kümnetunnise või isegi vähema aja jooksul on seotud suurema insuliiniresistentsusega, mis tähendab, et paastuvad inimesed reageerivad vähem veresuhkrut reguleerivale hormoonile. Need leiud on vastupidised varasemate uuringute tulemustele, mis näitasid, et tühi kõht võib parandada insuliinitundlikkust.

Uuringus osalenud inimeste insuliiniresistentsuse tase ja veresuhkru tase olid madalamad, kui nende esimene söögikord oli hommikul enne kella poolt üheksat. See kehtis ka nende puhul, kes paastumisega ei tegelenud.

Dieediarsti ja toitumisspetsialisti Bonnie Taub-Dixi sõnul ei pruugi hommikusöök olla päeva kõige tähtsam toidukord, aga kui inimene sööb varajase ja tervisliku hommikusöögi, suudab keha lihtsamalt päeva jooksul energiavarusid reguleerida.

Taub-Dix isiklikult on hommikusöögi suur pooldaja ja soovitab kõigil süüa hommikuks toitu, mis oleks kombinatsioon valkudest, kiudainetest ja tervislikest rasvadest. Hea hommikusöögi näitena toob ta välja jogurti, millele on lisatud puuvilju ja pähkleid, või munad köögiviljade ja täisteraröstsaiaga.

Hea ja tervislik hommikusöök aitab paremini koolis või tööl vastu pidada ja kuna korralik hommikusöök hoiab kõhu pikka aega täis, teevad inimesed päeva jooksul paremaid toiduga seotud otsuseid ehk nad ei võta kiiresti ja ootamatult kaalus juurde.

Kõige suurem viga, mida inimesed Taub-Dixi sõnul võivad teha, on hommikusöögist loobumine, selle asendamine kohviga või mõne väga ebatervisliku hommikusöögi valikuga, näiteks sõõriku või muhviniga. Niimoodi oma kehaga käitudes ei peaks ka imestama, kui avastad, et ei suuda peale lõunaaega enam silmigi lahti hoida ja töö ei edene üldse.

Allikas: Insider

Jaga
Kommentaarid