Kuldnõela nominendid on Triinu Pungits, Tallinn Dolls ja Lilli Jahilo.

Hõbenõela nominendid on Annika Kiidron, Karl Joonas Alamaa ja Crystal Rabbit.

Kuldnõela žürii annab teist korda välja ka parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille nominendid on Mari Masso, SOMA ja Anu Tera.

Lisaks suurejoonelisele auhinnagalale astub publiku ette veel paljude armastatud kodumaiste disainerite värske moelooming.

HÕBENÕELA NOMINENDID

Annika Kiidron

Annika Kiidron

Žüriiliige Kristina Herodes kommenteerib: Erakordse andega Annika Kiidron-Roomets on üks eredamaid loovhingi, keda Eestis nähtud. 25 aastat moe alal töötamist annab mulle piisavalt võrdlusmaterjali. Samuti on Kiidronil esinduslik nimistu kohalikke ja rahvusvahelisi väga kaalukaid moevõite. Juba tema esimene töö oli erakordne — ta töötab sagedusel, kuhu enamik inimesi isegi mõtetes seiklema ei lähe ning tunnetab meie kõige sügavamaid traagikaid ja ökosüsteemi ohustavaid probleeme. Sel lainel luues oli Kiidron ainus, kes märkas pandeemia ohtu mitu aastat varem. Kiidron on tulihingeline, pöörase energiaga ja üliterava sotsiaalse närviga maailmaparandaja. Moekäekirjalt kompromissitu maksimalist, perfektne viimase funktsionaalse detailini.

Karl Joonas Alamaa

Karl Joonas Alamaa

Žüriiliige Kristina Herodes kommenteerib: Karl Joonas Alamaa lõikas Eesti moeteadvusse teravalt sootu moe saadikuna. See pole noore loovhinge kapriis või meediatähelepanu tootev intriig, ta on tõemeeli inimeste ajastu usku, kus sugu pole enam piirang, vaid valik. Moekeelelt raputas ta esimesest defileest ootamatu küpsusega, pakkudes vähe värve, kõnekaid lõikeid, kuraasikalt kokku pandud materjale. Alamaal on kindlasti suur potentsiaal luua täiuslikult kantavat, kuid huligaanselt uut disaini. Moe piiride avardamine õnnestub tal esimestest lavataktidest, kuna tema maailmas neid piire ei eksisteerigi.

Crystal Rabbit

Crystal Rabbit

Žüriiliige Urmas Väljaots kommenteerib: Disainer Kristel Jänese alter ego Crystal Rabbiti loomingu kirjeldamine pesubrändina oleks selle selge alahindamine. Üdini tänapäevas, seilab Crystal Rabbit maailma uue pesumoe trendituultes, lõimides S&M detaile narritava erootilise narratiiviga sportlikult skulptureerivaks technopesuks. Aluspesust välispesuks. Kontroll oma elu ja seksuaalsuse üle. Iseteadlikkus ning iseloomu tugevus. Pesu mitte meeste silmarõõmuks, vaid iseendale. Enda valik, vastavalt oma tahtele ja soovidele.

KULDNÕELA NOMINENDID

Triinu Pungits

Triinu Pungits

Žüriiliige Urmas Väljaots kommenteerib: SuperNoova moevõistluselt tuule tiibadesse saanud generatsiooni hulka kuuluv Triinu Pungits on iseenda visioonile truuks jäädes oma moelugusid vestnud juba pea paarkümmend aastat. Kindlasti oma loomingu poolest üks vähem kommertslikumaid, kuid sellele vaatamata sitkelt püsinud Pungits konstrueerib moeintellektuaalsemat meelt toitvaid kollektsioone. Poeetilist introspektsiooni, looja hinge peegeldust, delikaatset eksistentsiaalset juurdlemist. Lõuna-Eesti laugaste vahel pokude keskel sirguvad tema paralleelmaailmas elavad olendid, kelle vahetu moekeele kultuuriülesed sõnumid on lummanud piiri tagagi.

Tallinn Dolls

Tallinn Dolls

Žüriiliige Urmas Väljaots kommenteerib: Nii nagu 1990ndail tõlkisid CHR ja Bastion osavalt globaalseid suundi kohalikku postsovjetlikku konteksti sobivaks argirõivaks, esindab Tallinn Dolls rammusas sotsiaalmeediamullas väetatud uue generatsiooni tarbemoodi. Kirkad värvid, naiselikud siluetid, meelad detailid — kuid stiilselt minimalistlikud lõiked. Särtsakas mõtteviis, lihtsad ja kõigile aru saadavad, positiivsed ilus olemise lood. 2008. aastal loodud Tallinn Dolls on leidnud endale truu järgijaskonna ning võidab üha uusi südameid. Samamoodi jätkates on Tallinn Dollsil suur võimalus oma kõigist eelkäijatest vanemakski elada.

Lilli Jahilo

Lilli Jahilo

Žüriiliige Kristina Herodes kommenteerib: Lilli Jahilo trumbiks on tunnete keele valdamine poeedi tasemel. Tema asjad tunduvad eemalt vaadates lihtsad — selged siluetid, puhtad vormid, naiselikkus peene maitsenüansina minimalismi hulka timmitud. Kõik aga muutub esimesest puudutusest! Jahilo valib materjalid, mis kohe suhtlevad, kui sõrmed siidile libistad ja värvid, milles rulluvad lahti lood — vahet pole, kas ta väljendab end antud hetkel tundlikult maha keeratud või jõulisemas gammas. Esimeses on ta eriti osav. Asi läheb veelgi põnevamaks Lilli loomingut pahupidi pöörates — välja tuleb tehnoloogiline täiuslikkus, mis on omane kõrgmoele. Ega see lihtne ilu niisama lihtsalt sünni — proportsioonid on millimeetri peale paika timmitud. Ma ei liialda öeldes, et Lilli Jahilo lihtsus on kopeerimatult geniaalne.

KULDSE NÕELAKOJA NOMINENDID

Mari Masso

Mari Masso

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: Lopsaka fantaasiaga kübarameister, kes täidab Eesti peakatte-maastiku tühimikku. Mari Masso ajaloolistest kübaratest innustunud looming pulbitseb värvidest ja vormidest.

Soma

SOMA

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: Sofia Halliku ehete kaubamärk SOMA on toonud popkunsti tänavale — armastatud PLÜSH seeria mummud on värvikas punkt igale look’ile. Halliku käekiri on selgepiiriline ja tulevikku suunatud.

Anu Tera

Anu Tera

Žüriiliige Tanel Veenre kommenteerib: Anu Tera musta nahka sepistatud rauaga ühendavad aksessuaarid on kaasaja nomaadi talismanid — tumemeelsed, isikupärased, arhailised ja jõulised. Anu ehete ja kottide sugestiivne disainikeel tekitab äratundmist pigem meelelaadi kui riigipiiride põhiselt.

Kuldnõela žürii koosseisus on Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse professor Krista Kodres, Postimehe moeajakirjanik Kristina Herodes, Kaubamaja turundusdirektor Enel Kolk, Anne & Stiili peatoimetaja Mari-Liis Helvik, ehtekunstnik Tanel Veenre, moeekspert Urmas Väljaots ja fotograaf Filippo Caroti.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 19. — 22. oktoobril Kultuurikatlas toimuval Kuldnõela galal. Sügisest Tallinn Fashion Weeki esitleb Absolut, toetavad DHL, Fazer, rgb Baltic. Kuldnõela esitleb Kaubamaja.

Tallinn Fashion Weeki ametlik meediapartner on Anne & Stiil.