Võimalik, et mood ei ole ilmselt esmane mõte, mis Tartuga seostub, pärinevad just siit ühed tuntuimaid Eesti moedisainerid. Tartust on pärit Eestis tunnustatud moekunstnikud Liisi Eesmaa, Hanna Korsar, Xenia Joost, Triinu Pungits, nahadisainer Stella Runnel (Soomlais), Annika Kiidron-Roomets, Tauri Västrik, Kairi Lentsius ja ka paljud uuema aja disainerid, nt k u u l design ja Gerda Retter.

Estonian Fashion Festivali ehk Effi roll on moekogukonna suurendamisel olnud suur. Kõnekeeles mugandatud Effi haldab MTÜ Eesti Moe Festival, mis omakorda koondab kolme seni tuntud ja pika ajalooga moeetendust. Kõrgema Kunstikooli Pallase moeetendus Mood-Performance Tants on moeetendus, mille eesmärk on koondada noorte moekunstnike julged ideed etenduse formaati. MPT annab moekunsti õppivatele noortele või iseseisvat karjääri alustavatele moekunstnikele võimaluse esitleda oma kõige värskemaid moeideid ja kunstieksperimente laiemale vaatajaskonnale. Etendus sai alguse rohkem kui 20 aastat tagasi Kõrgemas Kunstikoolis Pallas ja tänaseni kuuluvad etenduse korraldusmeeskonda just Pallase tudengid ja õppejõud.

OmaMood on Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemiast alguse saanud moeetendus, mis toimus esimest korda 2012. aastal. OmaMood põhineb kogukondlikul liikumisel ning hõlmab endas ka samanimelist koolitusprogrammi. Moeetenduse eesmärgiks on tuua vaatajani traditsioonilise käsitöö väärtused modernses võtmes. Oma tegevuse läbi soovitakse toetada kohaliku käsitööoskuse säilimist, pärandi mõiste avardumist ja selle sügavamat vaatlemist ning jätkusuutliku moedisaini arengut.

Antoniuse moeetendus sai alguse 2013. aastal Tartu Loomemajanduskeskuses. Algselt oli etenduse eesmärgiks tutvustada LMK inkubantide loomingut, kuid aja jooksul on Antoniuse moeetendusest välja kasvanud tunnustatud rahvusvahelist ready-to-wear moe- ja aksessuaaridisaini tutvustav üritus. Disaineritele on Antoniuse moeetendus suurepäraseks hüppelauaks nii kodu- kui ka välismaisele turule sisenemiseks ning rahvusvahelistel moelavadel osalemiseks. Etenduse märksõnadeks on nüüdisaegsus, kvaliteetsed materjalid, läbimõeldud stilistika, hästiistuvad lõiked ning praktilisus.

Olles nende kolme eraldiseisva ja omanäolise moeetenduse ühendaja, võttis Eff ka eesmärgi pakkuda alustavatele moedisaineritele reaalseid arenguvõimalusi erinevate väiksemate ja suuremate ürituste, seminaride, koolituste, networkingu ja digiprojektide näol.

Haridus

Tartus ja Viljandis on 2 olulist kooli, mis pakub moeharidust eesmärgiga koolitada tasemel tekstiilikunstnikke, moedisainereid, aksessuaari- ja nahadisainereid ning pärismoodi edasiviivaid kunstnikke.

Tartus, täpsemalt loomingulises keskkonnas Karlovas asub Kõrgem Kunstikool Pallas, mis rohkem kui 20 aastat korraldab ka moeetendust Mood-Performance-Tants.

Viljandi kesklinnas asub Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, kus on võimalik õppida moedisaini pärandkultuuri suunitlusega. Pärandtehnoloogia õppekava rahvusliku tekstiili eriala tegevuse eesmärk on koolitada Eesti rahvusliku käsitööpärandit tundvaid loovaid meistreid ja ettevõtjaid. Erialal mõtestatakse rahvakunsti kui elavat, arenevat ja ühiskonna muutustega kohanevat kultuurinähtust. Paindlik õppekava pakub rohkelt individuaalseid valikuvõimalusi ja suurepärast õpikeskkonda kultuurses Viljandi linnas.

Lisaks on Viljandi Kultuuriakadeemia loonud OmaMood moeetenduse juurde OmaMood Meistrite Kooli, mis on neljakuupikkune koolitusprogramm, Meistrite Kool on nüüdseks toimunud kahel järjestikusel aastal, millest viimane leidis aset koostöös Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liiduga. Kursuse läbinud on oodatud kandideerima OmaMood moeetenduste konkursile.
Oluline osa hariduse juures on ka jätkukoolitused, et valmistada moedisainereid ette halastamatuks ja konkurentsitihedaks moemaastikuks. Tartu Loomemajanduskeskusesse on inkubatsiooni oodatud nii loomemajanduse alustavad ettevõtted kui ka tegutsevad ettevõtted, kes soovivad oma äriplaani uuendada või uusi tooteid ja teenuseid turule tuua. Aastaringsed üritused ja programmid ongi mõeldud loomeettevõtete konkurentsieelise ning ekspordivõimekuse tõstmiseks.

Kogukond

Üle Tartu asub mitmeid moekommuune, kus tegutsevad ägedad moedisainerid. Näiteks on Aparaadis on end sisse seadnud mitmeid uue põlvkonna riide- ja nahakunsti disainereid.

Tartu ajaloolises linnasüdames Jaani kvartalis asub Antoniuse õu kolme maja ja mõnusa hooviga. Õu on ajaveetmis- ja kokkusaamiskohaks kõigile tartlastele ning koduhooviks kolmele majale meistrikodade ja stuudiotega.