Galad on lõppakordiks kokku viis nädalat kestvale rahvusvahelise balleti meistrikursusele International Ballet Summer Workshop Estonia. Meistrikursusel osalevad tantsijad on vanuse ja oskuste põhjal gruppidesse jaotatud ning gala-kontserti meeskonda pääsevad vaid parimatest parimad.

Lavale astuvad säravad ja end juba korduvalt tõestanud staarid: Timothy van Poucke Hollandi Rahvusballetist ja Chloë Réveillon Baieri Riiklikusy Balletist.

Lühinumbrite lavastajateks on Triinu Upkin ja Jevgeni Grib (Eesti), Fabrice Edelmann (Hispaania) ning Viki Bromberg Psihoyos (USA). Balletigala kunstiline juht on Sergei Upkin.

Hoolikalt valitud pärlid klassikalise balleti kullafondist

Galal kuuleb nii hoolikalt valitud pärleid klassikalise balleti kullafondist kui ka rohkelt uudisloomingut, millest viimane tähendab eesti heliloojate ja koreograafide teoste tutvustamist – parim viis välismaalt lühikeseks ajaks Eestisse tulnud tantsijatele eesti balleti ja kultuuri tutvustada on nad sellesse isiklikult kaasata ning neil seda oma keha ja meeltega kogeda lasta.

Kohalike koreograafide tööle lisaks rikastavad õhtut Viki Psihoyos, kes õpetab osalistele Balanchine’i tantsutehnikat ja loob spetiaalselt gala jaoks neo-klassikalise tantsukomopsitsiooni. Antud gala kohta kommenteeris Psihoyos: “Teil on siin toredad tantsijad, olen neist vaimustuses. Teie loodud üritus on kui magnet, mis tõmbab talente kogu maailmast!" Viki Psihoyos soovib valla lasta tantsijate rõõmu, mis valdab neid üle pika aja (mõnel pool üle pooleteise aasta) jälle tantsimisest ja päris publiku ette astumisest.

Kuulsa koreograafi Nacho Duato assistent Fabrice Edelman õpetab osalistele Nacho Duato kaasaegse balletitehnikat ja loob neile gala jaoks uhiuue teose.

Uudisloomingus leiavad käsitlemist muu hulgas küsimused pandeemiaga toimetulemist ja selle järelkajast. Triinu Upkini multimeedia-miniatüür käsitleb eneseisolatsiooni ja veebivahendusel “koos” olemist, tõstatades küsimuse, kus toimub tõelisem elu, tõelisem koreogaafia – kas ekraanil või reaalsuses? Jevgeni Gribi number räägib humoorikalt ekraani tõttu kaaslasega läheduse kaotamisest. Fabrice Edelman mõtiskleb universaalsete juurte teemadel, kuidas juured, olgugi erinevad, on ometi meil kõigil, nende olemasolu ühendab meid, aga kaasaegsete inimestena võime oma traditsioone muuta – elada!

Suveöö Balletigala toimub Estonia teatris 31.07.2021 kell 19.00 ja 01.08.2021 kell 19.00

Pileteid saadaval Piletitaskust.

Jaga
Kommentaarid