See on valdkond, mis pidevalt muutub ja täieneb, kuid ka vanas taasavastatakse midagi uut. Suund on säästlike meetodite poole – võimalikult vähem traumat, et pöörduda rutem tööle tagasi. Aeg on raha kõigi jaoks!

Lisaks plastikakirurgiale on meie kliinikus valik toetavaid teenuseid, mis aitavad kas siis operatsiooni edasi lükata või isegi asendada. Üks selline võiks olla näoniitide protseduur, mis korrigeerib kaela ja lõuajoont ja millega nooremad naised on häid tulemusi saavutanud.

Samuti saab naha toonust tõsta laserprotseduuride abil. Laser on üldse uus suur suund, mille kasutusvaldkond on väga lai - veresoonte korrigeerimine, tätoveeringute eemaldamine, armide, akne ja rosaatsea ravi, fotonoorendus jne.

Milliste soovidega juba keskeale lähevad naised teie poole pöörduvad?

Kui muret teeb ülemiste või alumiste silmalaugude lõtvunud või rippuv nahk, mis annab näole väsinud ilme, siis on abi liigse naha eemaldamisest. Enamasti on antud operatsioon otseselt seotud vananemisega, mistõttu sooritatakse laugude korrigeerivat operatsiooni reeglina üle 35-aastastel patsientidel. Silmalaugude plastikal ülemist soovituslikku eapiiri ei ole ning kõige eakamad, kes on sellest abi otsinud, on olnud isegi vanemad kui 80-aastased.

Nägu ja kaela pinguldavad ning otsaesist tõstvaid lõikusi tehakse üldiselt alates 40. eluaastast. Operatsiooni tulemus säilib orienteeruvalt kaheksa kuni kümme aastat ning pärast seda võib vajadusel teha korduslõikuse, mis noorusliku välimuse taas taastab.

Ilukirurgilistest protseduuridest on rindade suurendamine Eestis ja kogu maailmas vaieldamatult kõige populaarsem ilukirurgiline teenus, kuid kirurgi juurde pöördutakse ka ebasümmeetrilist kuju parandama või hoopis rinnapartiid vähendama. Rinnad on sageli naise enesekindluse ja uhkuse allikas ja see teekond võetakse ette enda pärast. Naised tahavad olla ilusad enda pärast.

Mida soovitate noortele naistele, kes soovivad kaunimat büsti? Kas oodata, kuni lapsed sünnitatud ja imetatud?

Suund on muutunud, kuna vanasti sünnitati 20-aastaselt, tänapäeval aga valdavalt 30-aastaselt. Kui on juba noorena asümmeetria, soovib tänapäeva naine paremat välimust nautida kohe, mitte oodata 10 aastat. Kui pereloomine on tulevikus plaanis, tuleb alati lähtuda konkreetsest patsiendist ning leida parim lahendus, pidades silmas, et implantaadiga rind ka pärast rasedust ja imetamist kena oleks.

Naine, kes soovib protseduuri ette võtta, peaks olema vähemalt 25 aastat vana – selleks ajaks on rindade kuju ja suurus oma loomulikus vormis nö välja kasvanud ning organism on võimeline protseduurist taastumisega kenasti toime tulema.

Kuivõrd altid on Eesti mehed kasutama esteetilise meditsiini võimalusi?

Juba mõnda aega on tunda tõusvat trendi. Esialgu tullakse vastuvõtule küll naise käekõrval, kuid kogemused on näidanud, et kui mees on kord juba tee selgeks saanud, tullakse ise tagasi. Sageli alustatakse mittekirurgiliste protseduuridega nagu täitesüstid ja botuliini süstid. Lauplastika kõrval on meeste hulgas populaarne kehatüve rasvaimu. Järjest populaarsemaks on muutunud günekomastia ehk naisrinnasuse korrektsioonid, et saavutada mehelikum rindkere.

Millist tööalast saavutust ise esile tõstate?

Oma suurimaks saavutuseks pean seda, et olen kokku pannud suurepärase meeskonna oma ala tippspetsialistest, kelle jaoks Kotka Erahaiglas on kõik võimalused olemas, et teha suurepärast tööd. Lisaks kirurgidele on meil väga tore ja abivalmis personal, keda patsient tegelikult näeb ju rohkemgi kui kirurgi.

Patsiendi jaoks oleme protsessi teinud võimalikult mugavaks, sest kõik operatsiooniga seonduvad protseduurid saab teha meie majas – siin toimuvad nii vastuvõtud, konsultatsioonid kui analüüside andmine. Meiega samas Kotka Tervisemajas on olemas ka mammoloog, nii et tõesti kõik teenused on koondunud ühe katuse alla.

Ja meie erahaigla ei jää alla parimatele hotellidele ei sisustuse, mugavuste kui toidu poolest.

Kotka Erahaigla Plastikakirurgia Keskuse meeskond:


Dr Jüri Kullamaa – Eestis enim rinnalõikusi tegev plastikakirurg, kes teeb lisaks silmalaugude plastikat ning näolõikusi.


Dr Pille Kirjanen – plastikakirurg, kes teeb enim rasvaimu, kõhuplastikat, günekoloogilisi plastikalõikusi ning postbariaatrilisi operatsioone ehk maovähendusjärgseid lõikusi.


Prof Jyri Hukki – plastika- ja rekonstruktiivkirurg


Dr Heiko Atna – plastikakirurg, kes teeb enim silmalaugude plastikat ja rinnalõikusi.


Dr Mart Eller – plastikakirurg, kes on ühtlasi ametlik Allergani (Botox, Juvederm) ilusüstide koolitaja Eestis. Esteetilises kirurgias viib ta läbi eelkõige rinna, kehatüve ja jäsemete välimuskirurgiat. Õppejõud Tartu Ülikoolis.


Dr Priit Kasenõmm – otorinolarüngoloog, pea- ja kaelakirurg (ninalõikused)


Dr Margus Luht – otorinolarüngoloog, pea- ja kaelakirurg (ninalõikused)


Dr Bret Kaldvee – esteetilise meditsiini arst, dermatoveneroloog


Dr Piret Kevad - veresoontekirurg


Kotka Erahaigla Plastikakirurgia Keskus