Esimesel roosiaia vastuvõtul, mida president Kersti Kaljulaid võõrustas, kandis ta särtsakat tibukollast kleiti, mille autoriks andekas Eesti disainer Lilli Jahilo. Muuseas pärjas Kaljulaid tänavu rõivadisaineri Valgetähe V klassi teenetemärgiga panuse eest Eesti moedisaini arengusse.

Roosiaia vastuvõtt

2018. aasta: julgelt punases

2018. aastal kandis president Kersti Kaljulaid Roosiaia vastuvõtul punast kehajärgiva moega kleiti ja Anne & Stiili moetoimetaja Karolin Kuusiku hinnangul oli tegemist väga õnnestunud valikuga.

“Modernne, lihtne, kuid mitte igav. Lõige ei muuda kandjat tädilikuks, vaid lisab talle sihvakust. Igati 10 punkti väärt valik,” kommenteeris ta.

Kleidi juurde valis president elegantsed nahavärvi lakk-kingad ja klassikalised pärlitega kõrvarõngad.

Vaata lisa SIIT.

2019. aasta: ootamatult valges

Kaks aastat tagasi kandis president Kersti Kaljulaid roosiaia vastuvõtul šikk valget kleiti, mida katsid mustad pääsukesed ja mis sümboliseeris vabadust ja optimismi. “Rahvuslik, ilus, helge,” kommenteeris toona moetoimetaja Karolin Kuusik presidendi kleidieelistust.

Otsus kanda valget mõjus Kaljulaidi puhul pisut ootamatult, olles üllatavalt rahvuslik ja “jutustav”. “Tavaliselt on ta kandnud neutraalsemaid ja klassikalisemaid riideid (välja arvatud kuulus pusa). Minu silmis sümboliseerib tema kleit vabadust ja optimismi, mõjub helgelt ja ehk isegi muretult. Võib-olla ongi tema sõnum läbi välimuse — tulevik on helge!”

Roosiaia vastuvõtt

Loe pikemalt SIIT.

2020. aasta: teemaks taaskasutus

President Kersti Kaljulaid kandis möödunud augustis toimunud Eesti iseseisvuse taastamise aastapäeva vastuvõtul Reet Ausi loodud disainiga kleiti. Kleidi materjal pärines presidendi garderoobi kuuluvate kleitide tootmisjääkidest.

Kleit oli inspireeritud Tallinna Pelguranna lasteaiapere joonistatud kavandist “Eesti loodus”, mis väärtustab taaskasutust ja loodushoidu. Kleidi värvidki väljendavad loodust: rohelust, taeva- ja meresinist.

Roosiaia vastuvõtt 2020

Kleit mõjus meeldetuletusena, et planeedi ressursid on piiratud ja uuesti juba olemasolevat kasutada on ainuõige võimalus.

Loe pikemalt SIIT.


Millise kleidi (või ehk hoopis pükskostüümi?) kasuks otsustab president täna, selgub juba loetud tundide pärast.