Vastutustunne ja ringmajandus on hooaja kollektsioonides nähtav mitmel erineval moel ning nendes ongi varasemast rohkem arvestatud muutustega tarbijate käitumises ja värskeimate uuendustega. Sügismoe toodete puhul on mõeldud iseäranis jäätmete minimeerimisele, lihtsamale taaskasutusele, võimalusele riideid parandada ja ümber teha, pikale kasutusajale ja kõrgemale väärtusele järelturul.

Selleks, et tootmisprotsessi säästlikumaks muuta, on paljud ettevõtted võtnud toodete disainimisel kasutusele 3D-modelleerimise. 3D-modelleerimise abil saab lisaks jäätmete vähendamisele ka tootmisprotsessi lihtsustada ja seega kiiremaks muuta. Vastutustundlikult tegutsedes soovivad tootjad leevendada tarbija süütunnet – brändid püüavad nüüd teha panuse toodete vastupidavusele. Sellisel juhul pole tarbijal vaja teha muud, kui tunda puhta südametunnistusega rõõmu lõpptulemusest.

Koroonaaeg on muutnud moodi kasutajasõbralikumaks. Kollektsioonides kohtab palju pehmeid ja venivaid kangaid, elastset vöökohta nii vabaaja- kui ka pidulikuma riietuse puhul ning universaalse disainiga rõivaesemeid.

Naiste ja meeste mood

Trend 1: Mugavus on uus must

Pandeemiaaeg on muutnud kollektsioonid varasemast argisemaks ja mugavamaks. Nii meeste kui naiste puhul kohtab elastset vöökohta - olgu siis tegemist dressipükste või pidulikuma riietusega.

Kodus töötamine muudab piirid vabaaja- ja tööriietuse vahel hägusaks ja see on selle sügise kollektsioonides selgelt näha. Lounge stiilis vabaaja ja töine riietus on sel sügisel saanud kokku üheks tervikuks.

Meestel täidab mugav bomber-jakk koos elastse vöökohaga pükstega traditsioonilise ülikonna rolli.

Trend 2: Uhkeldavad kaelused, robustsed jalatsid

Sügiskollektsioonides taotletakse efektsust ”ekraanilt” nähtavate toodetega. Praegu mängitakse lisaks kaelustele ka mansettide, efektsete lõigete ja erinevate aksessuaaridega.

Värvipaleti osas on näha lähenemist pikka aega klassikaks olnud ja pehmelt neutraalsetele toonidele, millele peetakse siiski vajalikuks lisada elavdamiseks veidi sügisvärve, näiteks erinevate marjade värve, oliivirohelist, suitsupaprika oranži või sinist.

Naiste kollektsioonides on viimistletud argisus ühendatud pehmete naiselike detailidega. Meeste kollektsioonides näeb rikkalikku valikut erinevaid tekstuure: sametit, ka šerpaks nimetatud teddy-kangast ja erinevaid efektseid kudumeid.

Naiste jalatsites torkavad sel hooajal silma massiivsed tallad. Paksu tallaga biker saapad on muutunud salongikõlbulikuks ning need sobivad täiendama ka naiselikke ja romantilisi rõivakomplekte. Paks tald on efektne, aga ühtlasi praktiline - vähe on neid jalatseid, mis sobivad sama hästi põhjamaisesse sügisesse.

Meeste kingatrendide seast paistavad lisaks tennistele silma matkasaabaste stiilis säärega jalatsid, mida kantakse nii argise kui ka pidulikuma riietusega.

Trend 3: Täitsa nagu õues

Praegu ollakse palju vabas õhus ja sel sügisel näeb üleriiete kollektsioonides laia valikut eriti universaalseid jakke. Jakid on sageli valmistatud ilmastikukindlast materjalist ja neis on rohkesti läbimõeldud detaile: taskuid, eemaldatavaid osi ja teisi omadusi, mis muudavad rõivad universaalsemaks.

Ka eelmistest hooaegadest tuttavad pluus-jakid on nii naiste kui meeste kollektsioonides omal kohal sellelgi sügisel. Mugavus peegeldub üleriietes varasemast argisemate kooslustena - viisaka villase jakiga pannakse nüüd kokku mõnus T-särk, nokamüts ja jooksukingad.

Tepitud ja vateeritud tooted püsivad endiselt nii naiste kui meeste kollektsioonides - tepitud jakke ja veste ning pikki ja kohevaid puffer-jopesid leidub mitmes erinevas hinnaklassis. Sule ja vateeritud toodete puhul on trumbiks vastutustunne ja traditsioonilistele sulgedele ongi leitud teisi, vastupidavaid sünteetilisi alternatiive.

Sügistalvistest aksessuaaridest on olulisim kootud müts, mis sobib ideaalselt luksusliku pehme salliga. Kõige trendikam mudel on endiselt kohev hiigelmüts, unustamata Jacques Cousteau stiilis villast mütsi.

Trend 4: Kudumite võidukäik

Kudumeid kantakse nüüd pealaest jalatallani ja mida ühtlasem värvivalik, seda parem. Kollektsioonides on sel sügisel pööratud erilist tähelepanu vastutustundlikele materjalidele ja kõrgele kvaliteedile ning neist leiabki rohkesti pehmet kašmiiri ja meriinovilla, vabalt langevat siidi ja erineval kujul nahka. Erinevad materjalid ja tekstuurid pannakse nüüd kokku ühes värvigammas. Kudumistehnikat kasutatakse palju lisaks traditsioonilistele kootud jakkidele ja kampsunitele ka värskena mõjuvates kootud komplektides, kleitides ja vestides.

Kõrge, tagasikeeratav püstkaelus või polokaelus on eriti aktuaalne ka sel hooajal nii naiste kui meeste kollektsioonide puhul. Ka tõmblukuga kõrged kaelused on päevakohased.

Trend 5: Tagasi looduse rüppe

Naiste ja meeste kollektsioonides on sügishooajal näha rohkesti loodusest inspireeritud elemente. Sügise päevakajalisim palett koosneb loomulikest neutraalsetest värvidest: beežidest, liivakarva, loodusvalgetest ja pruunidest toonidest - unustamata traditsioonilist musta. Värvimaailmale annavad vürtsi ka erinevad rohelised oliivist tumeda khakini ning marjade toonid ja violetne värvus.

Ajakohane on valida kogu riietus ühes toonis või kasutada tervenisti ühte mustrit. Trend on selgelt näha nii pealaest jalatallani ulatuvate lillemustrite kui ruutude ning modernsete looma- ja taimemustritena.

Meeste kollektsioonides on klassikaks saamas moderniseeritud laiguline muster. Ka varasematest hooaegadest tuttav väike lillemuster on sellelgi sügisel endiselt moes.

Laste mood

Lasterõivaste peamine inspiratsiooniallikas 2021. aasta sügisel on loodus. Kollektsioonides on kasutatud rohkesti loodusest ammutatud kujundusi: moonimustreid, lavendli-, liiva-, savi- ja erinevates pruunikates toonides maalähedasi värvipalette. Laste rõivastes on samuti loomapilte ja armsaid metsaloomi erinevate mustritena. Looduslähedust on lisaks mustritele näha ka materjalides ja tekstuurides - juba kaua vastu pidanud mängukarudest tuttavat tehiskarusnahka näeb laste kollektsioonides endiselt.

Sarnaselt täiskasvanute kollektsioonidega on lastemood saanud inspiratsiooni värvikatest 1990-ndatest: tie-dye mustriga riideid ja aksessuaare on sel sügisel näha ka pere kõige väiksemate seljas.

Uued moekollektsioonid leiad Stockmanni kaubamajas kohapeal ja e-poes stockmann.ee.