Nii nagu toidulaud ja iluarsenal, saab ka moetarbimine olla tänapäeval teadlikult loomasõbralik. Selleks, et eetiliste valikute tegemine kergem oleks, soovib Loomus julmusevaba moeetenduse raames tutvustada kohalikke disainereid, kes loovad moodi loomade heaolu silmas pidades. “Leiame, et ükski loom ei pea kannatama sellepärast, et inimene soovib olla ilus või moodne. Kaunis saab olla ka loomasõbralikult! Moe-show märksõnad on loomasõbralik, jätkusuutlik ja eetiline,” kirjeldab Loomus, mida Tallinn Fashion Weeki moelaval näha saab.

Hea eesmärgi ja loomade nimel teevad Loomusega koostööd Mia&Leela, KiRiVOO ja The Korsars. Lisaks on kampa tulnud EKA tudengid, kellega viidi 2020. aastal läbi ühisprojekt “Hea Eesti Asi”.

Disainerid avavad lähemalt, mida moeetenduselt oodata võib:

“Aeglane ajatu mood, mida sobib kanda pikemalt kui ühel hooajal. Materjalidest kasutame orgaanilist puuvilla ja mõnel tootel bambusviskoosi aluskangana. Tooteid kaunistavad kaunid tikandid,” räägib brändi KiRiVOO kunstiline juht Ines Karu-Salo. Toodetest saab moelaval näha sügismantleid, veste, tuunikaid ja pükse ning naiste ülikondi.

“Me hoolime loodusest, loomadest ning soovime anda oma panuse, et aidata teadlikkust tõsta. Lisaks soovime näidata oma loomingut, mida teeme südamega,” lisab bränd, miks moeetendusega kaasa tulla otsustati. “Igaüks meist saab anda oma panuse liikumiseks eetilisema, keskkonnasõbralikuma ja puhtama moetööstuse poole. Ükski samm ei ole liiga väike, sest ainult tehes koostööd, suudame muuta maailma!” lisab Karu-Salo.

“The Korsarsi julmusevaba moe-show kollektsioonilt võib oodata julgeid mustreid ja praktilisi igapäevaseid rõivaid. Meie eesmärk on näidata, kui lihtne on tegelikult teha julmusevabasid valikuid ja et need on praktilisemad ja ekspressiivsed. Eks igaüks teeb valikuid lähtuvalt enda moraali kompassist, aga me oleme materjali tasandil nii palju edasi arenenud, et moedisaineritel pole mitte mingit praktilist vajadust karusnaha järgi. Täpselt samuti tarbijad, teie jope hoiab teid rohke kuivana ja soojas, kui teie kasukas,” kostavad brändi eestvedajad Karl Korsar ja Hanna Korsar.

EKA HEA projekti kollektsioon peegeldab disainerite nägemust läbi mineviku vaadates tulevikku, leides Eesti rahvakultuurist ootamatuid vorme ja sidudes neid futuristliku tulevikuga. “Vaadates tagasi oma esivanemate suunal, oleme vormikeelelt lähtunud minevikust ja toonud materjalidena ellu erinevad taaskäideldavad kooskõlad,” räägivad tudengid.

“EKA pooldab tulevikku vaatavaid suundi ning seisab selle eest, et uus põlvkond disainereid oleks oma materjali valikutes teadlikud. Just seetõttu tegi ülikool omalt poolt koostööd Loomusega ning saime tudengitena läbida õppeaine Hea Eesti Asi. Kursuse raames valminud tööd räägivad meie jaoks igaüks tugevalt oma lugu ning meil on hea meel võimaluse eest neid julmusevabal moeetendusel ka teistega jagada,” avavad noored disainerid, miks neid Loomuse projekt köidab. “Disaineritena lähtume oma loomingus kolmest printsiibist: kultuurne-, sotsiaalne- ja keskkonna jätkusuutlikkus. Lähtume materjali valides päritolust ja kvaliteedist, pidades silmas selle võimalikku väikest jalajälge.”

“Nii nagu Sinus on sisemine ja väline ilu, võiks see olla ka toodetes. Ei ole vahet, kui ilus üks toode väljast võib tunduda, kui selle tootmisprotsessi käigus kasutatakse ära inimesi ja looduskeskkonda. Meile on tähtis, et riietel oleks olemas just ka see sisemine ilu, sellepärast on meie kollektsioon toodetud eetiliselt,” räägib moeloomingust lähemalt Mia&Leela. Bränd ei keskendu üksnes trendidele, vaid naiselikele lõigetele, millele lisavad vürtsi värvikirevad mustrilised kangad. Seda, mida täpselt moelaval näha saab, selgub juba Tallinn Fashion Weekil.

“Tutvusime Loomusega läbi Fur Free Retailer karusnahavastase kampaania. Kuna loomad ja nende heaolu on meile tähtis, siis Loomuse kutse peale nendega koos moe-show teha, ei kõhelnud me hetkekski,” kostavad brändi eestvedajad. Bränd rõhutab moenädala eel ühtlasi: “Sa oled see, mida kannad!”

Piletid saadaval Piletitaskus.