Kuldse Nõelakoja nominendid on sel aastal aksessuaaride brändi looja Anu Tera, ehtebränd SOMA ja viltkübarate ning peaehete looja Mari Masso. Eelmisel aastal pälvis auhinna aksessuaaridisainer Kadri Kruus, kes on eelkõige kogunud kuulsust nahast käekottide disainerina.

Saa tuttavaks tänavuste nominentidega:

Anu Tera

Anu Tera on avant-garde aksesuaaribrändi looja, kelle looming ületab riikide ja ajastute piirid, tänu millele oma tema bränd saavutanud tuntuse just välisturgudel. Tema loomingut on muuhulgas tunnustanud mainekas ajakiri Beautiful Bizarre, mis valis Anu Tera top 100 maailma parima wearable art disaineri hulka. Teiste seas on Anu aksessuaare kandnud Kat Von D, Chelsea Wolfe ja Zola Jesus.

“Minu loomingulist maailma iseloomustavad välja elatud ja välja elamata emotsioonid. Minu tooted ei ole mina — see on dialoog minu ja toormaterjalide vahel,” kirjeldab Anu.

Oma loomingus kasutab ta põhiliselt rauda, nahka ja kristalle. Raua karmus ja herkimer kristallide õrnus, mis on omavahel põimitud naha pehmesse kookonisse, suunab kandjat otsima valguse peegeldust selgetelt joontelt ja teravatelt nurkadelt.

SOMA


Eesti ehtebränd SOMA asutati 2016. aastal. SOMA on uuenduslik, sõltumatu ja tulevikku suunatud kaubamärk, mis loob funktsionaalseid, igapäevaseid ehteid. Brändi filosoofia põhineb ideel ühendada digitehnoloogia traditsiooniliste kullassepa töömeetoditega.

Brändi asutaja Sofia Hallik on ehtekunstnik, disainer ja Eesti Kunstiakadeemia doktorant. Oma doktoritöös uurib Sofia digitehnoloogiate mõju vanimasse kunstivormi kuuluvatele ehetele. Sofia loob nii seeria- kui unikaalehteid neile, kes hindavad stiili ja oma individuaalsuse avaldamise võimalust, rõhutades seejuures keskkonna eest hoolitsemist. Brändi peamine eesmärk on luua ainulaadseid ehteid, mis on loodud vastavalt eetilistele ja keskkonnastandarditele.

Mari Masso


Mari Masso Millinery bränd valmistab peamiselt naiste viltkübaraid ja kangast peaehteid. Uuemate mudelite seast leiab ka meeste kaabusid.

“Kasutan traditsioonilisi ja uuenduslikke võtteid kübarate valmistamisel. Kübarad on mitmetpidi peas kantavad ja sobivad kanda nii mantli kui jopega. Näiteks nokats-kübar on väga praktiline kanda igapäevaselt, kui ka pidulikuma riietusega,” räägib disainer Mari Masso.

Uuenduslikule disainile lisaks on disaineri eesmärk muuta kübara kandmine igapäevasemaks. Materjalidena on kasutusel kvaliteetsed küüliku- või lambavillast valmistatud vilditoorikud ja kangaid.

Mari Masso on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia aksessuaari- ja nahakunsti eriala. Peakatteid on ta valmistanud 14 aastat.

Kuldnõela auhinnagala toimub teisipäeval, 19. oktoobril Kultuurikatlas, mil selguvad Kuldnõela, Hõbenõela ja Kuldse Nõelakoja auhinna saajad. Piletid Kuldnõela galale saadaval Piletitaskus.