Kuslapuu meeleolukale moevaatemängule järgnes Kuldnõela gala, kus anti üle Eesti moedisaini ihaldatuim auhind, Kuldnõel, mille pävis viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja Triinu Pungits. Hõbenõelaga avaldati tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile. Selle pälvis Annika Kiidron. Kuldse Nõelakoja auhinna viis koju Anu Tera ning publiku lemmiku hääletuse võitis Lilli Jahilo.

Crystal Rabbit

"SuperNoova moevõistluselt tuule tiibadesse saanud generatsiooni hulka kuuluv Triinu Pungits on iseenda visioonile truuks jäädes oma moelugusid vestnud juba pea paarkümmend aastat," selgitab žüriiliige Urmas Väljaots, miks valiti Kuldnõela võitjaks just Triinu Pungits. "Kindlasti oma loomingu poolest üks vähem kommertslikumaid, kuid sellele vaatamata sitkelt püsinud Pungits konstrueerib moeintellektuaalsemat meelt toitvaid kollektsioone. Poeetilist introspektsiooni, looja hinge peegeldust, delikaatset eksistentsiaalset juurdlemist. Lõuna-Eesti laugaste vahel, pokude keskel, sirguvad tema paralleelmaailmas elavad olendid, kelle vahetu moekeele kultuuriülesed sõnumid on lummanud piiri tagagi."

Žüriiliige Kristina Herodes kommenteerib Hõbenõela võitja valikut järgnevalt: “Annika Kiidron on üks eredamaid loovhingi, keda Eestis nähtud. 25 aastat moealal töötamist annab piisavalt võrdlusmaterjali. Samuti on Kiidronil esinduslik nimistu kohalikke ja rahvusvahelisi väga kaalukaid moevõite. Juba esimene Annika töö oli erakordne, ta töötab sagedusel, kuhu enamik inimesi isegi mõtetes seiklema ei lähe — tunnetab meie kõige sügavamjaid traagikaid, ökosüsteemi ohustavaid probleeme. Sel lainel luues oli Annika ainus, kes märkis pandeemia ohtu mitu aastat varem. Kiidron on tulihingeline, pöörase energiaga ja üliterava sotsiaalse närviga maailmaparandaja. Moekäekirjalt kompromissitu maksimalist, perfektne viimase funktsionaalse detailini. Erakordne anne.”

Kuldnõela žürii andis teist korda välja ka parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille pälvis sel aastal Anu Tera. “Anu Tera musta nahka sepistatud rauaga ühendavad aksessuaarid on kaasaja nomaadi talismanid — tumemeelsed, isikupärased, arhailised ja jõulised. Anu ehete ja kottide sugestiivne disainikeel tekitab äratundmist pigem meelelaadi kui riigipiiride põhiselt,” räägib žüriiliige Tanel Veenre.

Selleks, et see kõik aga moelaval põnev ja kaunis vaadata oleks, näevad kümned inimesed väga palju vaeva. Vaata galeriist, mis toimus Tallinn Fashion Weeki esimesel päeval lava taga:

Tallinn Fashion Weeki teine päev toob värvi ja salapära

Kolmapäevase Tallinn Fashion Weeki juhatab sisse esimest korda moenädalal üles astuv Carmen Klooren, kelle kollektsiooni märksõnadeks on kergus, mängulisus ja mugavus. Klassikalised pintsakud ja püksid vahelduvad mänglevate kleitide ja seelikutega. Kollektsioonis leidub nii show-stoppereid kui ka igapäevaseid elemente, mida saab omavahel kombineerida. Disaineri peamine eesmärk on luua tooteid, mis on praktilised ja mida saab enda igapäeva garderoobi sobitada.

Kollektsioon toob tagasi diskoajastust inspireeritud sära ja julged siluetid. Külmadeks talveõhtuteks on Carmen Klooren loonud oma esimese villa-kašmiiri mantlite kollektsiooni. Mantlid on nii vabalt istuvas kui ka form-fitting lõikes ja annavad laia valiku erinevate siluettide vahel.

Kloorenile annab jätku julmusevaba moeetendus Loomuselt. Show jaoks kutsus Loomus kampa rahvusvahelise karusnahavaba programmiga "Fur Free Retailer" liitunud moeloojad ning ühe vahva disainerite kamba. Kõik nad loovad moeetenduse jaoks kollektsiooni, mida iseloomustavad loomasõbralikkus, jätkusuutlikkus ja eetilisus.

Nii nagu toidulaud ja iluarsenal, saab ka moetarbimine olla tänapäeval teadlikult loomasõbralik. Selleks, et eetiliste valikute tegemine kergem oleks, soovib Loomus julmusevaba moeetenduse raames tutvustada kohalikke disainereid, kes loovad moodi loomade heaolu silmas pidades. “Leiame, et ükski loom ei pea kannatama sellepärast, et inimene soovib olla ilus või moodne. Kaunis saab olla ka loomasõbralikult! Moe-show märksõnad on loomasõbralik, jätkusuutlik ja eetiline,” kirjeldab Loomus, mida Tallinn Fashion Weeki moelaval näha saab.

Hea eesmärgi ja loomade nimel teevad Loomusega koostööd Mia&Leela, KiRiVOO ja The Korsars. Lisaks on kampa tulnud EKA tudengid, kellega viidi 2020. aastal läbi ühisprojekt “Hea Eesti Asi”.

BRAND NO.8 estleb Tallinn Fashion Weekil sügistalvist kollektsiooni, mille elemendid pärinevad erinevatest sajanditest, aga ka märkidest ja sümbolitest. Näiteks ruumilised skulptuurilised elemendid ehk mandalad sümboliseerivad brändi meelsust ja fantaasia mõttekäiku. Disainer Svetlana Puzõrjova toob moelavale enda loodud reaalsuse, mida saavad kõik läbi kollektsiooni tunda, katsuda ja vaadata.

Kollektsioonis saab näha kahe vastanduva naistegelase olemust. Üks neist naudib elu, elab hetkes, võtab elult viimast, olles samal ajal ühtlasi graatsiline ja kindla olemusega. Tema rõivastus on saanud inspiratsiooni ratsastiilist. Teine naine aga on moderne naine, kelle hinges ja välimuses kajastub romaniline meeleolu. Ta armastab fantaseerida ning külastada erinevaid reaalsusi. Mõlemad naised võivad olla pärit erinevatest sajandidest, elada lossis või hoopis modernses, tänapäevasemas ajastus.

Disainrõivaste bränd Piret Kuresaar toob moelavale tõelise peomeeleolu, kaasates uude kollektsiooni ka praktilisust ja mugavust. Selleaastases sügis-talvises kollektsioonis on põimunud praktilisus, ilu ja mugavus. Värvigammas on Piret Kuresaar kasutanud sügistalvises kollektsioonis halle, violetseid ja beeže toone. “Oleme kasutanud kõrgkvaliteedilisi siidi-ja villa kangaid, millest valmivad mantlid, kleidid ja kostüümid,” kirjeldavad moebrändi disainerid.

Pärast kõiki neid ära jäänud pidusid on see aasta pidulikkust Piret Kuresaare kollektsioonis veidi rohkem kui varem harjunud oleme nägema. Samuti on see aasta laval disainerite oma väljatöötatud sügis-talvine print.

Moenädala teisele päeva annab värvikireva finaali Liina Stein, esitledes kollektsiooni nimega Cirque Collection. Kollektsioon on inspiratsioon elust enesest ja pühendatud inimestele, kelle jaoks on elu heas mõttes tsirkus, kus elatakse täiel rinnal hinnanguvabalt ja heasoovlikult. "Cirque Collectioni kuninganna ehk naine, kellele kollektsioon korda läheb, on oma valikutes vaba, eksperimenteeriv ja tema suhtumises puudub hukkamõist,” kommenteerib Liina Stein. Kollektsioon on pühendatud naisele, kes teeb elust tõelise vaatemängu, täis peadpööritavaid hetki, mis mis jäävad meiega igaveseks.

Circque Collectioni põhitoonid kirkad ja neoonsed. Esindatud on puhas kollane, roheline ja oranž, millest on loodud kolossaalselt võimsa kujuga kleidid, jumpsuitid, pükskostüümid ja body'd. Neid kaunistavad ülimalt pilkupüüdvad kirgastes toonides nahkrihmad, kuldsed detailid, asümmeetria ning volüümikad vormid, tehes kollektsiooni suurepäraseks valikuks naistele, kelle elus hakkavad kõik peatükid suure algustähega.

Sügisese Tallinn Fashion Weeki piletid müügil Piletitasku keskkonnas.