Rita tõi välja, et stress ei ole tingimata negatiivne asi — tegelikkuses eksisteerime siin maailmas just tänu stressile ohu tajumisele. Küll aga rõhutab ta, et stress muutub negatiivseks, kui see venib pikale. Üks asi, mida me kindlasti vajame, on tasakaal. Kui meie seas võtab võimust tasakaalutus, on see pime pool. Maailmaski on alati nii head kui kurjust ja nende vahel peab valitsema tasakaal. „Kui oleks ainult headus või kurjus, siis oleks maailm tasakaalust väljas. Nii nagu meie keha vajab tasakaalu, vajab seda ka maailm. Kui me läheme kurjusega kaasa, siis läheb maailm kreeni,“ selgitab ta.

Ei tasu lasta hirmul endast võitu saada

Rita sõnul on väga oluline mitte minna kaasa kurjusega külvatud hirmuga, sest just sellega lähme tahtmatult kurjusega kaasa. „Kui me lähme hirmufooniga kaasa ja laseme hirmul endast võimu võtta, siis me ei ole enam adekvaatsed ja meiega saab manipuleerida. Teadlikkus ongi see, mis aitab meil sees hoida tasakaalu,“ selgitab ta.

Kriisisituatsioonis on Rita sõnul tähtis jätkata oma tavapäraseid tegevusi, sest hirmu tundes me ei ole adekvaatsed. „Kasu on siis, kui õpetaja jätkab õpetamist, arst teeb arstitööd, mina psühholoogina jätkan oma tööd, poemüüja jätkab oma tööd, me kõik teeme oma tööd. Tähtis ka, et teeksime igapäevaseid tegevusi — peseks pesu, teeks lastele süüa. See aitab meil ennast hästi organiseerida,“ räägib Rita.

Tähtis on ka aru saada, mis su enda sees toimub. Ta toob välja, et inimene on emotsionaalne olend ja alati ta sellest aru ei saa, et emotsioon on reaktsioon millelegi. Ent kui tunned, et ärevus või hirm hakkavad su üle võimust saama, on kurjus võitu saanud ja siis tuleb sügavalt hingata, taastada tasakaal ja anda headust ja rahu. Ukrainas toimuvaga seoses ütleb ta, et me saame sinnagi saata headust — nii mõtteenergiaga kui ka väike pakike, iga sent aitab võidelda kurjuse vastu.

10. märtsil toimuv Edu Akadeemia „Päev iseendale“ keskendub kolmele täisväärtusliku elu nurgakivile: suhtele iseenda, teiste ja rahaga.

Jaga
Kommentaarid