Treener Anna Sarap tõdeb, et tema ise leiab motivatsiooni enda seest, aga teab, et paljudel on see teisiti. „Tahaks väga, et inimesed leiaksid selle motivatsiooni enda seest, enne kui neid hakkab motiveerima mõni kurvem sündmus nagu enda terviserikked, mõne sõbra või tuttava lahkumine meie seast ülekaalu või südameprobleemide tõttu,“ ütleb ta.

Üldiselt aga on heaks motivaatoriks ka kaaslased ehk leia endale kaaslane, kes sind trenni ootab ja keda sa alt vedada ei saa! Seepärast on ka spordiklubid ja rühmatreeningud head motivaatorid, et seal tekib mõnus seltskond ning juba ainuüks selle pärast tekib motivatsioon trenni minna.

Cätlyn Toompere: distsipliin ja järjepidevus on tulemuste alused

Treener Cätlyn Toompere sõnab, et näeb igapäevaselt seda, et trenni tegemiseks oodatakse motivatsiooni. Tegelikult tuleb meil kõigil ette päevi kus tuju on halb, energiat vähe ja palju kergem oleks õhtul diivanile vajuda ja oma lemmik sarja vaadata. Jah, mõnikord on ka see viimane valik kõige õigem, ent tegelikult peaksime end kriitiliselt analüüsima, kas tegu on tõesti väsimusega või jääb asi viitsimise taha.

„Üldjuhul on kõik minu kliendid täheldanud, et trenn peale pikka ja stressirohket päeva annab hoopis jõudu juurde ja aitab päeva jooksul kogunenud muredega paremini toime tulla,“ julgustab ta.

Enda puhul teab ta ka seda, et trenn parandab alati tema enesetunnet ja trenni vahele jätmine mõjuks pigem vastupidiselt. Sama soovitab ta ka oma klientidele, kellel on kindel eesmärk silme ees, et motivatsioon võib olla aga distsipliin ja järjepidevus on tulemuste alused.

Siim Veri: alusta väikestest sammudest!

Treener Siim Veri paneb südamele, et kui ülekoormus hakkab võtma läbipõlemise ilmeid, siis oleks mõistlik konsulteerida spetsialistiga (perearst, psühholoog). Kui aga asi veel nii hull ei ole ning lihtsalt „väsimus peal“ siis ta soovitab alustada väikestest sammudest.

Selle asemele et liiga suurelt alustada ja siis läbi kukkuda, oleks mõistlikum alustada minimaalsest: äkki selleks olekski igapäevaselt rohkemate sammude tegemine? Kui aja jooksul see rutiin juba tuleb hästi välja, siis võiks kaaluda näiteks spordiklubis treenimise alustamist. Aga samamoodi alustaks pigem väikselt: alguses kahest treeningust nädalas, mitte kohe neljast. Kui suudate kaks korda nädalas juba stabiilse harjumusena treenida, alles siis kaaluks sageduse tõstmist. Alustame väikselt ja ehitame selle peale.

Piret Käen: lihtsam on alustada teekonda koos sõbraga

Treener Piret Käen kinnitab, et kõige keerulisem on riiete selga panemine ja sealt edasi juba on lihtne, lihtsalt lähed.

“Kui sa ei ole seda tunnet kogenud, siis ongi väga keeruline, sest see tundub sinu jaoks veel raskem millegi alustamine, kui niigi on raske olla. Seal võib aidata sõber, kellega koos seda teekonda alustada või näiteks alusta kõige lihtsamast — lihtsalt mine jalutama ja nii iga päev. Lõpuks see lihtsalt pöördub selleks, et sa tahad midagi enamat, kui lihtsalt jalutada,“ soovitab ta.

23.-30. aprillil toimub üle-eestiline liikumisele ja tervisele pühendatud nädal Estonian Fitness Week, mis kulmineerub Estonian Fitness EXPO-ga, kust leiab igaüks endale sobiva trenni, et liikuda hakata!

Jaga
Kommentaarid