Oksana Tandit on Eesti bränd, sest ma elan ja loon kollektsioone Eestis, samuti toimub kogu tootmisprotsess siin. Kui rääkida sügavamalt disainikeelest, siis mulle tundub, et minu looming on justkui lõputu dialoog skandinaavia pragmatismi ja slaavi temperamendi vahel.

Kuivõrd kajastub loomingus sinu päritolu?

Olen päritolult ukrainlanna. Eestisse tulin elama kaheteistkümne aastasena, mistõttu tunnen end samavõrd nii eestlase kui ka ukrainlasena. Kuivõrd minu loomingut mõjutab päritolu, ei saagi päris täpselt öelda, aga usun, et minu Ukrainas veedetud lapsepõlve koloriitne ja õnnelik kokteil lisab kindlasti minu loomingule vürtsi, julgust ja originaalsust.

Kust leiate disainerina inspiratsiooni?

Kunst, muusika, armastus, reisid, minu tütar Frida, andekad inimesed inspireerivad! Tihti inspireerib ka materjal ise ning samuti sünnib palju põnevaid ideid koostöös klientidega, sellisel protsessil on oma väga eriline energia.

Loomeprotsessi käigus toimub disaineril pidev dialoog iseendaga. Looming on justkui igavene õppeprotsess, iluideaali otsing. Mulle meeldib disainikeeles graafika, 'keeruline lihtsus', selgelt väljajoonistunud siluetid, põnevad detailid, täpne viimistlus ühendatud praktilise kantavusega.

Kuidas võiks liigitada Eesti moedisaini?

Loomingut kui sellist on üldse raske reguleerida ja väga selgepiiriliselt ei maksa seda teha. Talendil pole rahvust - ei ole nii oluline, kes sa oled, vaid see, mida sa lood. Iga looja on vaba hing ja sisult kosmopoliit.

Eesti disainerid ja Eesti mood on maailmas uus nähtus, see on huvitav ja alles hakkab jõudma liigituseni. Viimati, kui esindasime Estonian Fashion Brands Associationiga (EFBA) Eesti (moe)disaini Torontos, töötasime selleks välja uudse turundus- ja ekspordikontseptsiooni Northern Spirit. Kontseptsioon toob välja Eestile iseloomuliku põhjamaises võtmes ning seda on plaanis kasutada ka teistel turgudel. Kuna Skandinaavia ja Põhjamaade disain on maailmas tuntud kui kvaliteedi ja minimalismi märk, siis sinna alla joondumine tundub olevat õige otsus.

Oksana Tandit esitles kollektsiooni “Desert Rose”

Kas Eesti inimesed peaksid eelistama kodumaist disaini?

Ühtpidi on vastus ei, kuna tarbides vaid piirkondlikku disaini, muutuks see omamoodi ebamajanduslikuks ja vaid ühte kindlat joont hoida on tarbijale igav. Teisalt aga vajame kindlasti meie enda inimeste toetust kodumaisele disainile, seda võiks rohkem osta ja tarbida. Mul on väga hea meel, et Eesti disain on tõusnud viimaste aastatega üha enam au sisse ja seda tarbivad järjest rohkemad.

Mida võiks moeteadlik naine sel suvel kanda?

Klassika on alati moes! Must, valge, hall, beež, klassikaliste mustritena triip, täpp ja ruut. Moes on kombinesoonid ja safaristiil, valge triiksärk. Näiteks oma viimasest Desert Rose kollektsioonist soovitan särkkleiti, mida võib lõpututes kombinatsioonides ja mitte ainult suvel kanda. Tegelikult aga on moes vabadus, kanda tuleb seda, milles inimene end ise ilusa ja õnnelikuna tunneb.

Autorid: Karin Kiigemägi, Kertu Rannula, Evelin Ojamets