Teadlik hingamine on kehalis-meeleline praktika, mis vabastab psühholoogilised pinged meie kehas, alateadvuses ja närvisüsteemis. Teadliku hingamise personaalse transformatsiooni valemil on kolm elementi.

Esmalt teadlikkus. Ole kohal, ärka üles. See tähendab, et sa vabastad oma mõttemustrid, korjad kokku energeetilised sidemed väljaspool asuvate subjektidega ja tuled lähikontakti oma keha-meelesüsteemiga. Teadlikkuses peitub inimese tõeline vägi. See on kohalolu siin ja praegu.

Teiseks lõdvestus. Lase minna! Oskus lõdvestuda igas hetkes. Kontrolli vabakslaskmine. Ego lahustumine. See on mittekinnijäämine. See on voolamine läbi nii meeldiva kui ka rohkem meeldiva. Sa oled teadlik ja selles on su vägi ja lihtsalt lõdvestud sellesse, mida koged.

Kolmandaks hingamine. Saa laetuks! Tegutse! Sobiva hingamismustri valimisega loome muutust nii keha meelesüsteemis kui ka enda reaalsusväljas. Keha rikastub hapnikuga, ajukeemia seadistub ümber, kehast vabanevad toksiinid ja füüsilised ja mentaalsed pinged ning tõuseb sooritus- ja loomevõime. Kõik see muutub minutite jooksul.

Kuidas teadlik hingamine aitab paremini eesmärke saavutada?

Kui sa oled hetkes maksimaalselt kohal, vaba hirmudest ja teistest piiravatest emotsioonidest või tunnetest ja sul on fookus paigas, siis optimaalne hingamismuster aitab sul eesmärgini jõuda protsessi nautides, rõõmu, kerguse ja hiilgusega. Tippsportlased teavad, et tippvõistlustel võib tekkida tugev kõhuvalu. Panused on kõrged, aastaid on treenitud eesmärgi nimel, ihaldatud eesmärgini jäänud loetud päevad või tunnid. Ajalehed kirjutavad, sponsorid naeratavad, ajakirjanikud küsivad, konkurendid käivad välja oma märke. Pinged on aetud viimase vindi peale. Võib valutava kõhuga saavutada elu parimat sooritust?

Sama on äris ja eraelus. Teadliku hingamise tuumikharjutusi on laias laastus 12 erinevat. Lisaks nendele tulevad juurde individuaalsed variatsioonid: kuidas tõsta kohalolu ja keskendumisvõimet, kuidas lahustada pingeid, kuidas hoida pea puhtana, kuidas lõdvestuda ebameeldivate ootamatute muutuste korral, kuidas käituda konkurentide rünnete peale enne sooritust, kuidas ennast väestada, kuidas mitte lekitada oma energiat, kuidas viia ennast loovasse kõrgendatud meeleolusse, kuidas kaasata väliseid ressursse eesmärgi saavutamisel, kuidas lõdvestuda ja tuua muutus konfliktsituatsioonis, kuidas tõsta sooritusvõimet, kui on tulnud tagasilöögid. Need on tavainimesele märkamatud tehnikad, kuid tipptegijatele igapäevane reaalsus.

Anna üks nipp, mis aitaks paremini uinuda.

Uinumine on sügav teema ja siin pole kõigile ühest vastust. Seda teemat saab reguleerida ajukeemia muutmisega. Selleks on palju erinevaid harjutusi. Siiski ma soovitaksin tulla siin pigem teadliku hingamise grupikursusele või võtta kuuest tunnist koosnev privaatprogramm, kus me hingame koos ja selgitame välja iga inimese hingamise eripära ja personaalselt sobivad hingamisharjutused.

Saan anda oma ühe oma rahuliku une loomise lemmikharjutuse. Võib-olla sobib ka teistele. Ujjayi-hingamine ehk sanskriti keeles „võitjalik hingamine“. Tegemist on joogade pranayama-hingamispraktikaga. Hinga sügavalt nina kaudu sisse, nii et täituvad ka kopsutipud (rind läheb kummi). Sulge parema käe pöidlaga parem ninalõõr ja hinga vasakust ninalõõrist välja topeltpikkusega. Selleks, et pikemini välja hingata, reguleeri kõriga väljahingamist. Kitsenda kõritoru. Hingamised on pausita. See tähendab, et sissehingamine läheb kohe üle väljahingamiseks ja vastupidi. Tee 10-15 sellist sisse-välja hingamist. See toimib nagu rahusti. Samuti parandab see harjutus mälu, leevendab peavalusid ja vähendab söögiisu. Tee harjutust tund enne uinumist. Kui oled krooniline unetu, tee seda harjutust kolm korda päevas: hommikul, enne lõunat ja õhtul. 15-20 kordust iga kord. See harjutus mõjutab serotoniini tootmist ajus, mis blokeerib stressihormoonide tootmist. Nii muutub meel rahulikumaks ja sügavam lõdvestus saab kehasse tulla.

Hingamistreener Heiki Tomson teeb organisatsioonidele kuuest treeningust koosnevat programmi „Ühine hingamine“. Programm on inspireeritud Dan Brulé teadliku hingamise õpetusest. Dan on aastakümneid treeninud spordimeeskondi, sõjaväe eliitrühmi ja loovmeeskondi. Treeningseeria eesmärk on luua sünergia osalejate vahel ja voolavalt liikuda kollektiivi ühiste eesmärkideni kõiki osapooli austades ja aktsepteerides.

Grupikursus võimaldab osalejal üles leida isiklikud, just teda piiravad hingamisharjumused ja õppida selgeks, kuidas erinevaid hingamisharjutusi kasutades saab luua ja tuua muutusi igapäevaellu. Spetsiaalsete hingamisharjutustega luuakse osalejate vahel sügavam kontakt, mõistmine ja sünergia.

Lahenduse võivad saada varasemalt kogetud solvumised, rivaalitsemine, vihkamine, põlgus, kadedus, solvamised ja muud emotsionaalsed konfliktid ettevõttes. Tööandjad saavad koolitusega investeerida nii töötajate tervisesse kui ka meeskonna kui terviku tugevdamisse. Kuna Tomson kasutab ettevõtte probleemidele lahenduste leidmisel loovhingamist, võib hingamistreering luua ettevõttele uued perspektiivid. Lahendamist vajavate ülesannetele otsib meeskond vastuseid muutunud teadvuse seisundis.