Vahe ülemõtlemise ja probleemide lahendamise vahel ei ole ajas, kui palju sellele kulutad, vaid hoopis viisis, kuidas asjadele mõtled. Kui leiad end mõtlemas probleemile või muserdavale sündmusele, küsi endalt need küsimused:

Kas probleemile on olemas lahendus? On probleeme, mida lihtsalt ei saa lahendada. Sa ei saa teha armastatud inimese haigust olematuks ning ei saa aega tagasi keerata, et teha traumeerivat sündmust olematuks. Lähenedes asjadele ebaproduktiivselt, kahjustad oma psüühilist heaolu.

Kas keskendun probleemile või otsin lahendust? Kui oled vastamisi mõne rahalise probleemiga, siis on abiks mõtlemine, kuidas leiutada strateegiat rohkemate summade teenimiseks või kuidas oma võlad ära maksta. Kui aga hakkad endale ette kujutama, kuidas jääd kodutuks või keskendud sellele, kui ebaõiglane on sinu olukord, siis see pigem pidurdab probleemi lahendamist.

Mida ma sellele mõeldes saavutan? Kui üritad ennetavalt omandada uut perspektiivi, siis on probleemile mõtlemine abiks. Kui aga mõtled järjekindlalt sellele, kuidas sooviksid, et asjad oleks teisiti või kujutad ette, mis kõik võiks valesti minna (ilma lahendustele mõtlemata, mis aitaks edukas olla), siis on tegemist juba ülemõtlemisega.

Nendele küsimustele mõtlemine aitab teha kindlaks, kas kipud probleemidega tegeledes üle mõtlema. Kui näed, et sinu mõtted ei ole produktiivsed, siis tasub ümber lülituda probleemide lahendamise teguviisile. Võid ka otsustada, et ei saa muret tekitavat olukorda kuidagi lahendada ning selle peale rohkem mõtlemine ei ole sugugi abiks.

Allikas: Health.com