1. Su sõber ei kuula sind

Sõber küll alati kurdab oma muresid, räägib tööprobleemidest, oma kallimast, aga kui tuleb sinu hetk rääkida, siis leiab ta alati viisi, et vestlus viia tagasi enda peale. Kui sõprus muutub selliselt ühekülgseks, võib see tundeid haavata. See tekitab tunde, et ta ei kuula sind üldse ja talle ei lähe korda, mida ütled, peaasi, et keegi ainult tema muresid ja rõõme kuulaks.

Kui on tunne, et sõber ei kuula sind, siis võib ta olla pahuksis stressiga. Äkki tal ei ole lihtsalt kedagi teist, kellega rääkida? On tal äkki depressioon? Jäta meelde, et tal võib sinu kuulavat kõrva praegu väga vaja minna.

Sõprussuhetel on tõusud ja mõõnad ning elu eri etappidel võime olla ise rääkijad või kuuljad. Kui on tema kord olla rääkija, siis ära pahanda, et ta sinu peale toetub.

Kui aga soovid ise rohkem rääkija rollis olla, siis on aeg see teemaks võtta. Anna talle teada, et mõistad, et tal on praegu rasked ajad ning et hindad seda, et ta sinuga neid jagab, aga sooviksid, et ta vahel ka sind kuulaks. Väldi sõnakasutusi nagu "sa mitte kunagi" või "sa alati" ning kasuta hoopis väljendit "mul on tunne".

2. Ta ei maksa kunagi arve eest

Käite aeg-ajalt kos väljas kokteilitamas, õhtusöögil või lõunal. Teenite sama palju raha, aga tavaliselt maksate mõlemad enda eest, vahel teed ka sina sõbrale välja. Mingi hetk aga mõistad, et ta ei ole kunagi üritanudki arve eest ise maksta. Ta ei ole kunagi mõelnud, et võiks selle 5-6 eurot maksva veinikaalsi sinu eest vahel ka ise maksta, et olla tänulik koos veedetud aja eest.

Meenuta tagasi ajale, mil oled jooke ostnud. Kas ta on palunud sul seda teha? Asi on selles, mida sa ise teed, mitte selles, mida tema teeb. Võib-olla tasuks jääda selle juurde, et igaüks maksab ise oma asjade eest?

3. Ta teeb sind teiste ees maha

Sa tead, et ta on hea sõber ja usaldad teda, aga mingi hetk, kui oled sõpradega väljas, hakkab ta sind maha tegema, et end näidata teiste eest paremas valguses. Ta räägib näiteks piinliku loo sellest, mida palusid edasi mitte rääkida, sest teised naeraks su üle. Ta tekitab sinus tunde nagu oleks su reetnud.

Võib aga juhtuda, et ta isegi ei saa aru, et ta on sellist asja teinud ja sinus halva tunde tekitanud. Ta võib arvata, et narrib pisut olukorda, aga kui räägib otse välja sinu saladusi, siis peaks sõprussuhte üle vaatama.

Kui ta on nii isekas, et alandab sind meelega sõprade ees, siis võib olla tegemist sõprusega, mida sul vaja ei ole. Sisimas sa tead juba vastust ja mida edasi teha.

Kui aga sõprus on väärt hoidmist, siis lihtsalt jää rahulikuks ja räägi temaga. Ütle talle, et ta tegi sulle haiget ning riivas tundeid. Ta võib alguses võtta kaitsepositsiooni, aga kui ta sinust päriselt hoolib, siis saab ta aru, milles mure.

Üks asi, mida veel meeles hoida iseka sõbra kohta on see, et ta peab arvet. Kui mõtled oma peas, et su sõber on juba 45 minutit lobisenud ja sina said ainult 25 minutit endast rääkida, siis oled sina see isekas sõber. Kui mõtled oma peas, et ma maksin neljal korral arve, kui väljas käisime, aga tema ei ole kuid restoraniarvet tasunud, siis oled taas sina see isekas sõber.

Sõpruse üle ei saa pidada arvet. Sa ei saa küll alati teisi inimesi muuta, aga saad iseenda suhtumise üle vaadata. Lõpeta muretsemine selle üle, mida su sõber teeb valesti, vaid mõtle sellele, kuidas saaksid ise olla parem sõber teistele. See toob alati pigem kasu!

Allikas: YourTango