Koera koht

Kutsikana uitas Pootsman Kaberneemes ringi, jõudis sadamasse välja ning sai toonases restoranis teretulnud külaliseks. Annely mõtles siis, et peaks koerale oma koha tegema. Sellise, kus looma silitamise teraapia oleks vaikimisi menüüsse sisse kirjutatud. Kohvikust unistas Annely nagunii juba ammu, mõte oli lihtsalt pausile pandud. Hoo sai see sisse 2016. aasta kevadel. Nimelt pakuti Annelyle küla­poekesega samas majas asuvaid ruume kohvikupidamiseks. Kahe poja, Jorveni (11) ja Thor Marvini (8) ema tegi alati head süüa, sõbrad küsisid pidevalt, millal kohvik tuleb.

Varem tegutses nendes ruumides koduse toiduga külabaar. Nüüd ilutseb letil mitu värvilist kooki. Marmorjalt siiruviiruline juustukook on Jorveni looming!

Kohviku abiperenaine Malle Oberpal (34) sätib tassid lauale. “Varem oli see nali, et kui hakkasid kohvi keetma, siis meie süsteem ei pidanud vastu, iga kord läks elekter ära,” tikub talle naer peale. “Kui muusika vait jäi, püsikliendid juba teadsid: ahaa, kellelegi tehakse kohvi.

Kuulus kalaburger

Annely alustas vaikselt, kavatses teha hobi korras kodu­kohviku. Praeguseks on menüü täie­nenud ja kuulsaimaks hitiks saanud kalaburger. Neeludega selle järele sõidetakse Pootsmani suvekohvikusse Eesti teisest otsast.

“Meil on vegani- ja kala­toidud, liha ei ole üldse. Liha pole mulle kunagi maitsenud ja ebaõiglus loomade suhtes hakkab mulle vastu,” räägib Annely, kes on kümme aastat olnud taime­toitlane. “Kasvasin vanaema juures, olen väikesest saati loomadega tegelenud. Armastan loomi!” Lisaks kohvikus nähtud kahele koerale ja kahele kassile on Annelyl veel kolm kassi, kaks papagoid ja jänes. Pluss külakoer Roko, kes “poole kohaga” samuti tema juures elab.

Kalaburger sündis Thor Marvini sünnipäevapeoks. Annely pooldab tervislikke eluviise, tema pojad värvilisi mullijooke ei joo ja friikaid-viinereid ei söö. “Nii tuligi burgeri-idee,” meenutab Annely. “Paksu saia ma ei tahtnud, ehitasin burgeri pitatasku vahele. Valmistasin ise mädarõikamajoneesi, tšilli-rabarberimoosi ja basiilikupesto, marineerisin sibulaid. Kotlet sai tehtud kahest eri kalast. Kõik sõid ja kiitsid – ka need, kes olid öelnud, et neile kala üldse ei meeldi.” Süüa valmistab Annely muide ilma maitsmata. Tunnetus on õige, kooslused saavad ilusasti tasakaalu.