Iga pulm on unikaalne nagu pruutpaar ise. Eredalt jäävad meelde ikka need pulmad, mis vajavad palju töötunde väga lühikese aja jooksul. Eriti aeganõudvad on lilledega kaunistamised: seaded saab valmis meisterdada mitte rohkem kui 24 tundi enne pidu ja vahel on selleks aega veel vähem. Samuti meenuvad pulmad, kus floristika osa polnud nii määrav, vaid hoopis peokoht ja tseremooniakoht. Kui need kaks on teineteisest kaugel, ent samu kaunistusi ja elemente kasutatakse mõlemas kohas, on tegu minutite küsimusega. Nii juhtuski, et pidin ühes pulmas pulmarongist möödasõite tegema nagu ralliäss, et kogu ilu kirikust peokohta teisaldada. Nüüd on kohe hirmus mõelda, mis see spidomeeter küll näidata võis, aga kõik sai valmis õigel ajal nagu ikka.

Meelika tehtud pruudikimp pruudi armastatud lilledega.

Targemad õpetavad, et õnnestunud pulmadekoratsioonide valimisel tuleb kõigepealt välja valida oma pulmastiil ja lähtuda sellest. Kuidas seda valida?

Kõigepealt tuleks vaadata peeglisse ja oma südame sisse. Mõelda hetkeks ainult oma olemusele ja sellele, mis inimene sa oled ja kes te olete koos olles: kas armastate alati korrapärasust, laitmatut elegantsi ja usaldate tihtilugu vajamineva töö professionaalidele või lasete vahel asjadel lihtsalt minna ning ei ütle ära isetegevusest ja sealjuures sõprade kaasamisest. Kindlasti pole hea mõte olla keegi, kes sa muidu päriselus ei ole, samuti ei peaks pulmapidu olema sõpradele ärategemise koht, vaid ikka midagi nii isiklikku, millel on suur väärtus ja kaal ka kümneid aastaid hiljem. Kõik, mis on ainult moevool või hetkeemotsioon ja -kulutus, kaotab oma mõju üsna pea.

Kui stiil on valitud, siis kas lähtuvalt sellest tuleks välja valida kõik ülejäänu, alustades pulmakutsetest ja lõpetades tordiga, või võib mõne valiku ka puhta juhuse hooleks jätta?

Pulm võiks jätta sundimatu mulje, justkui kõik on lihtne ja loomulik, ent siiski on erinevad olukorrad varem läbi kaalutud. Koht, kus viibitakse suurem osa peo ajast, võiks olla läbimõeldud ja nii palju kui võimalik ikka täiuslikkuseni viimistletud. Arvestada tuleb sellega, et teie külalised viibivad enamiku aja sellest õhtust just seal. Foto- ja videograaf teevad samuti suurema osa oma töö seal ning hiljem kajastub kõik piltidel ja filmiklippidel, mida oma sõpradega jagate. Kaunistused, lilled, toitlustus, meelelahutuslik õhtukava vahva peojuhiga – need loovad õhustiku, mis jäävad paljusid asjaosalisi kauaks saatma.

Ühtse pulmastiili tagamiseks tuleb Meelikal kaunistada tortegi.

Milline peaks olema pruudikimp ja milliseid lilli soovitaksid kasutada?

Pruudikimp peaks peegeldama eelkõige pruudi olemust ja tema nägemust endast sellel kaunil päeval. Veel võiks kimp kokku sobituda pruudi figuuri, kleidi ja ehetega. Detaile kimbus saab pulmastiiliga omavahel kombineerida nii, et need räägivad edasi oma lugu. Lillevalikul soovitan arvestada n-ö hooaja lilledega. Vahel on päris keeruline leida pojengi või rukkilille perioodil, millal neid tõesti ei liigu. Siis võiks mõelda alternatiividele, mis annavad lõppkokkuvõttes ikkagi visuaalselt sama tulemuse. Olen ka selle poolt, et kimp on tehtud läbisegi päris- ja kunst- või paberlilledest – peamine, et oleks ilus, meeldejääv ning unikaalne. Lillesortidest võiks valida natuke vähem kapriisseid – ikka neid, mis lauspäikesega ära ei närtsi – ja kui need siiski valida, siis teha vajadusel ka varukimp. Otseselt oma lemmiklillest loobuma ei peaks.

Meelika loodud mahukas pruudikimp orhideedest, mis oli pruudi vaieldamatu lemmik.

Kus võiks pulmakaunistuste puhul veel lilli kasutada ja kas ka midagi muud?

Lilli võib kasutada igal pool ja tänapäeval pole ideedel üldse piire – küsimus on pigem pulmaeelarves. Lilled on kulukad ja nende ilusatesse seadetesse sättimine ajamahukas protsess. Põllu pealt korjatud lilled pole kuigi hea mõte, sest sageli pole nad loodud vaasis kaua püsimiseks. Neist on raske seadet teha, sest eelmisel päeval korjatud lilled ei pruugi üle öö püsida. Ka varahommikul korjatud lilled peavad olema korjatud ikka enne lõõskavat päikest, lisaks on nende korjamine ja valimine väga aeganõudev. Ka külaliste lilledest loodud seaded pole alati võimalikud, sest kui tseremooniakoht ja peokoht asuvad teineteisest kaugel, ei ole selleks piisavalt aega.

Populaarseid kaunistusi on pulmades olnud ka puidust ja samblast, mis sobivad eriti hästi maalähedaste pulmade korral. Ka läbipaistvad klaaspostamendid ja rohked klaasvaasid, eksootilised puuviljad Vahemere-äärse hõngu loomiseks, suured ja väikesed paberlilled nii tseremoonia- kui ka peokohas võivad anda hea efekti. Küll aga soovitan kasutada võimalikult palju ühtse stiiliga elemente, et tekiks stiilne terviklikkus. Kui pulm toimub mõnes vanas betoonseinte ja -põrandatega tehasehoones, kasutaksin minimaalselt õisi ja rohkem rohematerjali ning näiteks küünlaid, ka metallelemente toolide, laudade, kohaplaanide, laternate jms kujul.

Millised on viimase aja kõige moodsamad pulmadekoratsioonid?

Mulle tundub, et ühestki minu korraldatud või dekoreeritud pulmast pole puudu jäänud polaroidkaamera fotonurk ja heade soovide album. See on miski, mida kõik oluliseks peavad ja vägagi põhjendatult, sest ilusad mälestused on need, mis seda päeva saatma jäävad. Väga tihti on soovitud lillerohket metallist või puidust tseremooniakaart, samuti valguskette või kangaid lakke. Tähtis on aga, et kaunistamine toimuks peokohaga harmoonias. Väga halb on kulutada sadu või tuhandeid eurosid dekoratiivelementidele, mida pole hiljem tõesti kuhugi panna, sest need võtavad liialt ruumi või rikuvad oma rohkusega üldmuljet. Ühtlasi soovitan dekoratiivelemendid alati rentida – see on väga kokkuhoidlik viis pidu kenasti eelarves hoida ning mugav dekoreerijale, sest on juba ette teada, milliste elementidega peab arvestama – nii kujult, suuruselt kui ka tekstuurilt.

Meelika kaunistatud pulmakaar tseremooniakohas.

Kuidas kaunistada tseremooniapaika?

Kõigepealt peaks olema paigas asukoht – kas peo- ja tseremooniakoht asuvad ühes ja samas kohas. Kui jah, siis on võimalik kaunistused väga kiiresti ühest kohast teise viia – sellega on võimalik säästa palju aega ja raha. Mida kaugemal on teineteisest tseremooniakoht ja peopaik, seda rohkem sebimist kaasneb: lillede ja dekoratsioonide mahavõtmine, autodesse laadimine, enne peokülalisi nende uues kohas üles seadmine jne. Seetõttu tulebki eri kohtades peetavate sündmuste kaunistused väga hoolikalt läbi mõelda, et need tee peal ära ei laguneks ning peaksid vastu järgmise päeva hommikuni. Tseremooniakoha kaunistamisel võiks muidugi arvestada ka ilmaga.

Millised on olnud kõige erilisemad detailid, mida pulmades kasutanud oled?

Armastan unikaalset lähenemist, sest minule kui dekoreerijale on vaheldusrikkus vägagi teretulnud – on tavaline teha ühe pulma jaoks üht kaunistust kümneid ja kümneid, mõnikord lausa sada korraga. Kui igat pulma tuleks üks ühele kopeerida, siis seda ma vist ei suudakski. Mäletan üht jahimehe pulma, kus kohanimede hoidjateks olid padrunikestad, värvisin need veel omakorda pulmatoonidesse. Veel tuleb silme ette sügisene ja metsateemaline pulm, kus pulmakingiks olid minu ema tehtud marineeritud seenepurgid – ligi 100 purgikest maitsvat metsaandi. Veel olen kaunistanud vana Volga kapotialust ja selle usteesist – kõik ikka selle nimel, et külalistel huvitav oleks.

Meelika kaunistatud pulmasaal Padise Kastellis.
Milline pulm vajab kaunistamisel kindlasti professionaali kätt ja millisel juhul võib dekoreerimisega hakkama saada ka ise?

Kindlasti tuleks palgata professionaal, kui ise ei olda eriline käsitööline. Ja isegi kui ollakse, siis suurte ja detailirohkete pulmade korral on kuid enne nii palju sahmimist, et pole mõtet end stressirohkesse seisu viia. Vahel otsitakse internetist väga ilusad ideekollaažid, kus on palju ise tehtud vigureid. Mida aga ei mõisteta, on see, et esimest korda neid tehes ei pruugi tulemus olla sama ilus, töö vajab palju ümbertegemist ning samal ajal kulub selleks vahendeid ja masinaid, mille rahaline väärtus pole kuigi väike. Lihtsam on tellida teenused inimeselt, kes puutub sellega iga päev kokku ja nii välditakse ka suuri pettumusi. Kui tulemus pole nii oluline ja soovitakse ise kõik nullist valmis teha, on see samuti väga hea mõte – näiteks mina nii oma tee dekoreerimis- ja floristikamaailma leidsingi. Kõik on siiski teostatav ning pole mõtet karta.

Marikeni ja Neeme pulm, mille toonidest fuksiast ja sügavsinisest Meelika ilu lõi.

Nimeta paar lihtsamat nippi neile, kes on otsustanud oma pulmakaunistustega päris ise hakkama saada.

Miks mitte kõigepealt küsida sõpradelt-tuttavatelt, mis hobidega nad tegelevad. Äkki nad nokitsevad kodus vabal ajal imeliste asjade kallal, millest sul aimugi pole. Küsida võiks ju abikätt või lausa väikest koolitust. Üks hea tähelepanek on seegi, et kui tahta kõike päris ise teha, siis kindlasti oma pulmapäeval pruutpaar seda teha ei jõua. See on fakt ja sellest ei tasu mööda vaadata. Isegi kui oled selleks palunud oma sõpru, tuleks arvestada ka nende päevakavaga, sest neilgi on soengu- ja meigiaeg kinni pandud või mõned muud toimetused. Sageli tehakse palju ise kokkuhoiu mõttes, ehkki kõige pealt ei saa ja ei tohiks kokku hoida. Dekoreerimine on suur osa pulmast, väga aeganõudev nii enne pulma, pulmapäeval kui ka pärast pulma. Kui soovid oma imelist päeva nautida, siis ära hinda oma võimeid üle. Pulm on üldjuhul ainulaadne kogemus ja seda päeva tuleks nautida iga sekund.