Avastasime ka olulise kari: kuna seksikus seostub me kollektiivses alateadvuses ikkagi iluga ning ilu noorusega, ei luba paljud meist endal ma seksuaalsust nautida, tuues põhjenduseks: “Ah, kes vanamutti ikka tahab...”

Aga äkki see kõik on muutumas, ärgitab toimetaja arutelu tagant. Äkki noorem sugupõlv oskab end hoida, taipab käia trennis ja õigel ajal vananemisvastast kreemi peale kanda...? Mu sõbranna muigab selle peale ja nendib: trenn ja kreemid sind seksikaks ei tee, see peab tulema sisemusest. Perepsühholoog Helle Niit kinnitab seda. Tema sõnul tuleb teha vahet atraktiivsusel ehk seksikusel ja seksuaalsusel. Palju sõltub ka kogemustest – väga varajased ja halvad juhtumid võivad jääda kauaks painama.

Seksuaalsus pole ainult seks

“Mis puutub noorusekultusesse, siis selle juured on minevikus. Meie patriarhaalsed juured lubavad naisel olla seksuaalne vaid meheleminekueas. Edasi olgu ta ema, kelle asi on köögis kulpi liigutada, mitte (oma mehele) ahvatlev olla ning sellest rõõmu tunda,” nendib filoloogiadoktor, kolumnist ja kirjanik Mai Loog. Mai on avaldanud mitu naiste seksuaalsust puudutavat artiklit ja kirjutanud sellest isegi romaani.