Elu leiab aset hetk hetke järel – peale käesoleva hetke ei eksisteeri momendil ei minevik ega tulevik. Ei see, mis hommikul juhtus, ega see, et pead pärast poest läbi minema. Kui õpid elama hetkes, ootavad sind heaolu ja meelekindlus, mis tagavad parema tuleviku, suuremad naudingud, kontrolli oma elu üle, tervemad suhted, une, õnne ja edu. Kõlab nagu roosamanna? Juba kümneid aastaid on teadlased uurinud mindfulnessi mõju ja leidnud, et sellest on abi nii depressiooni, ärevuse kui ka näiteks ülekaalu või kroonilise valu korral.
Ärksameelsus tähendab olla hetkes kohal ja kontaktis asetleidvaga, seda vastu võttes, aktsepteerides – lahkuse ja huviga enda ja oma kogemuse suhtes. See aitab stressi ennetada, keskenduda ja rohkem ära teha, samuti tõrjuda negatiivseid mõtteid. Kui sa ei muretse mineviku või tuleviku pärast ega anna endale pidevalt negatiivseid hinnanguid, on olevik üllatavalt meeldiv!

Harjutused:

Maitse
See on kuulus ärksameelsuse harjutus. Võta rosin (või muu söödav asi) ja enne, kui selle suhu pistad, tutvu sellega 5–10 minutit. Katsu seda, nuusuta, vaata. Mõtle, kust see pärit on, kuidas see kasvas ja kuidas sinuni jõudis. Mõte, mida söök on vajanud su suhu jõudmiseks – päikest, mulda, tööd –, teeb sellest suurema kogemuse.

Kõnni
Kõnni, nagu õpiksid kõndima, üliaeglaselt. Kui teadlik oled siis sellest, et on kand, tald, päkk, äratõuge! “Saada pähe tulevad mõtted ära. Sa ei tegele muuga kui märkamisega, mida teeb su keha kõndides. See on meeletult põnev! Väike asi, mida saad teha tänaval või kontoris liikudes.” Tunneta iga lihast, iga liigutust. Või kõnni üliaeglaselt silmad kinni ja paljajalu, või seisa suletud silmadega paigal. Märkad, kui palju su kehas korraga toimub!

Tee tööd
Tee ärksameelselt ka seda, mis pole su meelistegevus – näiteks triigi. Ära mõtle, et see ei meeldi sulle või et see on kohustus. Ole hetkes, tunneta, kuidas triikrauda sõrmedega hoiad, kuidas see liugleb riidel, kuidas sa seisad ja hingad. See on nagu tasuta meditatsioonilaager! Ja vajalik saab tehtud – ilma negatiivsete mõteteta, et miks ma pean seda tegema ja miks need riided nii kortsus on.