Tilk tõrva. Sul on komme kõiges eeskätt halba näha. Näiteks: said valmis suure ja olulise töö, kuid unustasid ühe tühise pisiasja. Ketrad seda pidevalt peas, selle asemel, et tunda rõõmu saavutusest.

Nagunii ise süüdi. Kui midagi läheb nihu, süüdistad kõigepealt iseennast. Näiteks tahad minna sõbraga kinno, aga kui ta ikkagi ei saa tulla, arvad, et sulle anti korv, kuna talle tuli mõni parem ettepanek.

Vägisi veab viltu. Sa oled alati valmis halvimaks. Kohvikus tuuakse sulle latte asemel cappuccino ja sina näed selles ennet, et kogu ülejäänud päev on mokas.

Kui ei ole, siis ei ole. Sa ei tunne pooltoone – asjad on kas väga hästi või väga halvasti. Kui miski pole perfektne, on kõik sandisti.

Kuidas hoida end plusspoolel

Vaata ringi: kas sinu ümber pole liiga palju depressiivseid inimesi? Kui jah, siis ümbritse end positiivsete inimestega. Seda soovitavad kõik eneseabiraamatud ja suhtetreenerid.

Muutu aktiivsemaks. Üks levinumaid viise end negativismist vabastada on teha midagi isetut. Osale heategevuses või paku end midagi õpetama. Saad kinnitust, et oskad midagi hästi ja keegi saab tänu sinule targemaks.

Sule telekas ja ajalehed ning mine trenni. Kui trenni ei jõua, mine kas või jalutama. Füüsiliselt aktiivne eluviis peletab masendust väga hästi.

Armu, kas või salaja. Iseendasse, kevadesse, oma elukaaslasesse, hurmavasse kolleegi, sõbranna beebisse, varjupaigast võetud kiisusse. Armastus täidab keha õnnehormoonidega ja annab suurepärase platvormi elus positiivsem pööre teha.


Trenn negatiivsetele mõtetele

Ma pole seda kunagi varem teinud. – Hea võimalus üritada midagi uut.
See on liiga keeruline. – Üritame teist lähenemisnurka.
Mul pole selleks raha. – Vajadus teeb leidlikuks, improviseerime.
Ma olen liiga laisk. – Ma ei jõudnud seda praegu teha, aga jõuan, kui oma prioriteedid ümber arvestan.
Nagunii ei tule välja. – Ma proovin hakkama saada.
Mitte keegi ei vaevu minuga suhtlema. – Lähen võtan ise teema üles.

6 sammu positiivseks häälestuseks

1. Meenuta igal õhtul vähemalt kolme meeldivat seika, mis sulle päeva jooksul hea tunde tekitasid. Nii treenime end tähele panema head, mida iga päev meie elus leidub. Näiteks kuulasid raadiost toredat laulu või jõudsid mugavalt tööle.

2. Igal hommikul planeeri algavasse päeva vähemalt kolm toredat hetke. Selleks võib olla kas või telefonikõne tuttavale, küsimaks, kuidas tal läheb. Lihtsad hetked pakuvad positiivseid emotsioone.

3. Enne valikute tegemist võta endale aega ja tunneta, milline on sisetunne eri variantide puhul. Intuitsioon räägib meie sisetunde kaudu ning viimasega arvestades teeme õigemaid valikuid.
Kui pikemat aega on viltu vedanud, tuleks aeg maha võtta ja olukorda analüüsida. See võimaldab aru saada, kuidas antud olukord on kujunenud ning kuidas seda muutma hakata.

4. Vali teadlikult, millist kirjandust loed, milliseid saateid vaatad, millist muusikat kuulad. Milliseid emotsioone need sinus tekitavad?

5. Ole ka pisiasjade eest tänulik. Tänutunne suurendab positiivseid emotsioone. Ühel hommikul oleksin napilt bussist maha jäänud, aga üks võõras inimene märkas seda ja seisis seni bussi uksel, kui ma kohale jooksin.

6. Armastage elu, ennast, lähedasi inimesi, oma tegevusi.

Koostas Anneli Salk

Lugu ilmus 2013. aasta maikku Annes & Stiilis.