Tee 2019. aasta suvi enda jaoks eriliseks, pööra tähelepanu oma elule ja olule ning tee vajalikke muudatusi. Keera oma elus uus ja parem lehekülg ning märka, kuidas astud talvele vastu tunduvalt enesekindlama, reipama ja rõõmsamana.

Pea aga meeles, et iga uue harjumuse täielikuks omaksvõtmiseks on vaja umbes 21 päeva. Esimene nädal möödub õhinapõhiselt, teine nõuab juba rohkem tahtejõudu ning kolmas paneb su iseloomu ja sihikindluse ilmselt kõige rohkem proovile. Pärast seda on asi aga juba palju lihtsam, sest uued harjumused on sul kehas ja mõtetes olemas ning saad elada oma unistuste elu. Head uut aastat, suvenautlejad!

1. Vii sisse oma ideaalne päevaplaan

Elu koosneb päevadest ja päevad hetkedest. Viimased aga moodustavad terviku ja kannavad meie elu kvaliteeti. Milline on sinu päevade standard? Vaata üle oma päevaplaan – kaua magad, millal ärkad, mida pärast ülestõusmist kohe teed, kui palju võtad aega endale, palju pühendad tööle ja lähedastele?
Vaimsed õpetajad ja motivatsioonikõnelejad soovitavad panna kirja või isegi joonistada üles oma ideaalse päevakava ning see kodus kuhugi nähtavasse kohta riputada.

Varajane ärkamine, päikesetervitus või viie tiibetlase harjutus, leige vesi sidruniga, tervislik smuuti, pool tundi jooksmist, dušš energilise muusika saatel või 20 minutit mediteerimist annavad tõelise energialaksu – mis on sinu hommikune stardipauk?

Päeval tee keskendunult tööd ja õhtul hakka õigel ajal lõõgastuma, veeda sõpradega kvaliteetaega või ole rahulikult iseendaga, sest see annab igale päevale ilusa lisaväärtuse. Õpi oma töid tegema sellise innuga, et sa ei peaks jääma õhtuti kontorisse kauemaks ega kodus enam töökirju saatma: eralda tööaeg ja eluaeg.

Pane paika, milline on su ideaalne päevaplaan, ja hakka selle järgi elama. Miks oodata oma täiuslikku päeva tulevikus, kui see võiks olla su argipäev? Las iga päev olla su elu parim!

2. Tee tervislik toitumine reaalsuseks

Paljud pooldavad enda sõnul tervislikku toitumist, aga kui palju me tegelikult jälgime seda, mida sööme? Eks toitumiskoolkondi ole mitmeid – ühed välistavad täielikult liha, teised “lubavad” endale kala, kolmandatel on õnnelike loomade liha täielikult menüüs, kuid teraviljad sellest rangelt väljas, neljandad eelistavad elavat toitu ja seetõttu ei küpseta ega keeda midagi. Vaata ja tunneta, mis sinu jaoks kõige õigem on, kuid pea meeles, et seda saab teha vaid teadlikult – oma keha kuulates ja mustreid muutes.

Suvi on grillimise aeg, tihti käib selle kõrvale ka pudel õlut või klaasike veini. Hilised söömised, rasvane toit ja meelemürgid ei mõju hästi ei kehale, meelele ega üldisele energiatasemele. Selle asemel et mõelda: “Ah, ma ainult täna natuke luban!”, muuda oma mõtlemist. Tea, et iga päev natuke teeb kokku palju. Võta oma toitumine ette, juhi ise oma isusid ja söömisrituaale, mitte ära lase harjumuse tugeval jõul end kanda. Vaata üle toidukraam, mida tavaliselt ostad, ja kaalu, kas sa tõesti soovid seda süüa. Ehk on aeg muudatusteks?

Kui tead, et peaksid vähem kohvi jooma ja suhkru asemel mett tarvitama, saiale täisteraleiba ning makaronidele tatart eelistama, liha asemel juurvilju grillima ja alkoholi asemel mahla jooma, siis asu tegutsema! Tee nii, et tervislik toitumine oleks reaalsus, mitte ainult sõnakõlks. Tõestatud on ju, et keha harjub tervislikuma eluviisiga, kui sa annad talle selleks võimaluse ega kiusa teda ikka ja jälle suhkrulaksude või muude sõltuvustega.

3. Harju aktiivse eluviisiga

Täpselt sama lugu on aktiivse eluviisiga. Tervislikkus hõlmab peale toitumise ja mõttemaailma ka oma keha aktiivset liigutamist. Sport ja treeningud annavad energiat, hoiavad füüsise ja vaimu erksana ning haiguseidki eemal.

Selle asemel et muudkui heietada, kuidas sa tahaksid käia jooksmas, hommikuti joogat teha või õhtuti jalgrattaga sõita, lihtsalt alusta. Pane kirja oma soovid ja asu neid täitma. Oled juba kuid unistanud jalgrattaga tööl käimisest? No aga hakka pihta! Anna autovõtmed kas või kellegi kätte, et sul poleks võimalust hommikul kiirustades ikkagi autot võtta. Unistad hommikusest joogast või õhtusest jooksust? Lepi sõbrannadega kokku ja hakake kohe tänasest neid asju tegema. Mida sa ootad? Et sügisel tuleb maagiliselt ja iseenesest aeg, kus sul pole kunagi kiire ja jõuad kõike?

Suvi on hea aeg, et oma keha ja meelt aktiivse eluviisiga harjutada. Energiatase on sel ajal kõrgem, päevad pikemad ja välimusele pööratakse rohkem tähelepanu. Kõik need aspektid annavad lisamotivatsiooni trenni tegemiseks ja sportimisharjumuse kujundamiseks.

4. Õpi ennast väärtustama ja ütlema ei

Suvi on aeg, mil ahvatlusi on meeletult palju. Üritusi ja sündmusi toimub iga päev, samuti laekub sel perioodil ka sõpradelt rohkelt ettepanekuid ühistegevuseks. Kontserdi- või peokutsed on meeldivad, kuid kindlasti palutakse sel ajal ka mitmeid teeneid – kellel on vaja, et sa neid ühest kohast teise sõidutaksid või kolida aitaksid, nende koduloomi või lapsi hoiaksid, mõnd oma asja laenaksid...

Proovi siiski hoida kontakti oma südamega ja tunneta, mida sa ise tegelikult teha tahaksid. Kontsert võib olla ju hingepaitav, aga kui sooviksid siiski hoopis kodus vaikselt lugeda, siis kuula ennast. Väärtusta end, kuula oma hinge ja ütle ei asjadele, mis sind ei kõneta ega pane silmi särama. Vahel võib see olla raske, sest tahame teistele meeldida ja neile head teha, kuid tegelikult pead sa elus iseendale kõige parem sõber olema. Suvi oma rohkete ahvatlustega on ideaalne aeg, et õppida viisakalt, kuid enesekindlalt ei ütlema.

5. Suhted paika ehk väärtuslik aeg väärtuslikele inimestele

Tänu sellele, et nii palju on kohti, kuhu minna, ja asju, mida teha, loksuvad paika ka prioriteedid. Kui valikuvariante on palju, siis on lihtne näha, kellega sulle tegelikult meeldib koos olla ja kellega mitte. Vaata kriitiliselt üle oma sõbrad ja tuttavad ning analüüsi, kas nad on need, kellega soovid oma elu jagada. Väga sageli suhtleme inimestega, kellega oleme harjunud suhtlema, kuid kes meile tegelikult positiivsust ja energiat ei jaga, vaid pigem röövivad elujõudu.

See võib küll kõlada karmilt, kuid pane oma suhted paika ja väärtusta inimesi, kes on sulle tõeliselt kallid ja hinnalised. Pühenda nendele oma energiat ja aega, veetke koos kvaliteetset suve ning astuge koos vastu ka tormistele aastaaegadele.

6. Leia üles oma sisemine laps ja lase tal särada

Lapsena tunneme rõõmu väikestest asjadest, meis pulbitseb elurõõm, naer ja lust. Mida suuremaks kasvame, seda “täiskasvanulikumalt” käituma hakkame. See aga tähendab vaoshoitust, viisakust, rahulikku eneseväljendust ja emotsioonide kontrollimist.

Kõik on õige, kuid õnnelikuks eluks on vaja tasakaalu. Kas oled liiga täiskasvanuellu ära kadunud ja kogu aeg pinges, suutmata lõdvestuda ja end ilma filtrite ja maskideta väljendada? Kasuta suve vabadust, õhku, ruumi ja piiramatuid võimalusi selleks, et leida üles endas olev laps.

Naera südamest, tantsi ennastunustavalt, hüppa lapsemeelselt, jookse mööda aasasid, hõiska ja laula nii valjult, kui soovid, tee nägusid ja naljakaid pilte – kõike, mida laps sinu sees teha tahab. Lase ta välja, tasakaalustamaks oma tõsist ja asjalikku poolt, sest tõeliseks õnneks ja rahus olemiseks on vaja mõlemat. Tasakaal annab energia, elusära ja positiivse hoiaku ning kandub ka teistesse eluvaldkondadesse. Nii saad lisaenergiat töö- ja eraelu ettevõtmisteks ning oled enesekindlam ja rahulikum.

7. Leia end

Vaata enda sisse ja leia vastus küsimusele, kes sa oled ja mida tegelikult elus teha tahad. Miks? Kahjuks teevad paljud tööd, mis neile ei meeldi, lävivad inimestega, kes neid ei kõneta, elavad partneriga, keda nad ei armasta, ning mõtlevad mõtteid, mis ei ole tegelikult nende endi loodud.

Suvel toimub küllaldaselt vaimseid ja hingelisi koosviibimisi, väljasõite, laagreid ja üritusi, millest endale lähemale jõudmiseks osa võtta. Jooga, meditatsioon, holotroopne hingamine, vabastav tantsimine, tantra ja paljud teised vaimsed praktikad aitavad leida vastused küsimustele, kes sa oled ja mida elult päriselt soovid. Enda tõelise loomuse avastamine annab kogu elamise kvaliteedile hoopis uue mõõtme ja sügavuse. Võib-olla eelistaksid grupitegevustele hoopis kvaliteetseid eneseabiraamatuid? Kindlasti on puhkuse ajal lugemiseks rohkem võimalusi kui töö kõrvalt.

Vaata enda sisse, et sügisel saaksid teha kas uusi valikuid või rõõmsa ja rahulolevana praeguse eluga edasi minna. Eesmärk on õnnelik elu ja rõõmus meel!

Lugu ilmus 2015. aasta juunikuu Annes & Stiilis.