Ka mitmed uuringud on tõestanud, et tõepoolest on olemas seos dermatoloogia ja toitumise vahel. Selgub, et teatud dieedid võivad näonahka otseselt mõjutada, tekitades põletikku, aknet, nahakuivust ja palju enamatki. Loe edasi ja saa teada, missugused viis toitu mõjuvad sinu nahale kõige kohutavamalt.

Soolased snäkid

Võiksid soolatopsile ei öelda. „Vedeliku peetumise tõttu võib sinu keha minna kergelt paistesse ja olla pundunud. Seda võib põhjustada igapäevastes toitudes sisalduv liigne sool. Sool võib omakorda tekitada silmade alla niinimetatud kotte. Nahk võib muutuda kuivaks ja ketendavaks. Vastupidiselt võib välja kujuneda ka rasu ületootmine, kuna naha rasunäärmed püüavad kompenseerida nahas valitsevat kuivust,“ selgitab toitumisekspert Stacy Tucker.

Alkohol

„Alkohol sõna otseses mõttes kuivatab sinu keha, kaasaarvatud nahka – sinu keha suurimat organit,“ ütleb Tucker. „Liigne alkoholi tarbimine võib piirata nahal ka omastada vajalikke vitamiine ja toitaineid.“

See pole veel kõik. „Tuhm ja ebaühtlane nahatoon, suurenenud poorid, lõtv nahk, peened jooned ja nõrk vastupanuvõime on vaid mõned sümptomid, mis võivad nahal liigse alkoholi tarbimise tõttu avalduda,“ lisab ta.

Piimatooted

„Enamasti hangitakse piim imetatavatelt piimalehmadelt, kelle organismis on kõrge progesterooni tase. Lisaks on neil kõrge ka insuliinile sarnase kasvufaktori ja teiste hormoonide tase, mida inimorganism muudab ümber dihüdrotestosterooniks (DHT). Need hormoonid võivad panna naha rasunäärmed liiga aktiivselt tööle, mis võib põhjustada aknet,“ sõnab dermatoloog Tsippora Shainhouse.

„Kuigi mitmed orgaanilised piimad ei sisalda lisatud kasvuhormoone, leidub neis siiski selliseid, mis tulevad juba sünniga kaasa,“ lisab Shainhouse. „Kui kahtlustad, et sinu aknet põhjustavad piimatooted, püüa sellest esialgu loobuda üheks kuuks, valides hoopis mandli- või riisipiim.

Kui seda teed, tee aga kindlaks, et tarbiksid lisaks ka kaltsiumi ja D-vitamiini, kuna piim on just nende ainete oluline allikas.

Maiustused

„Mitmed teadusuuringud on näidanud, et suhkrud ja kerged süsivesikud on otseselt seotud akne tekkega, kuna need tekitavad organismis ülikiire insuliini tõusu. Just see võib põhjustada põletikku ja aknet,“ sõnab doktor Lamees Hamdan.

Kofeiin

„Üks kuni kaks kohvitassi päevas ei tekita meeletut kahju, kuid suurem kogus, lisaks energiajookidele, šokolaadile ja teistele kofeiini sisaldavatele toitudele ja jookidele võib tekitada enneaegset naha vananemist. See tähendab, et inimene, kes tarbib päeva jooksul palju kofeiini võib inimesest, kes kohvi ei tarbi, tunduvalt kiiremini seista silmitsi kortsude ja teiste vananemisilmingutega,“ ütleb heaoluteadlane Karen Morse.

Kofeiin pärsib nahas kollageeni sünteesi – just kollageen aga hoiab nahka sileda, pinguldatu, noorusliku ja tervena,“ lisab Morse. „Kui oled kirglik kohvijooja, siis üks parimaid asju, mida selle kahjuliku mõju leevendamiseks teha saad, on juua rohkem vett. Iga kohvitassi kohta päevas peaksid lisaks jooma ühe klaasitäie vett.“

Allikas: Popsugar.co.uk