Küsimustele vastavad dr Alon Rass (OÜ Rass ja Schotter) ja dr Eve Paas (Tallinna Hambapolikliinik)

Mure: Mu hambad on hirmus hellad
Lahendus: Tundlike hammaste kõige sagedasem põhjus on taandunud igemed ja paljandunud hambakaelad. Üheks tõhusamaks koduseks abivahendiks on tundlikele hambakaeltele mõeldud hambapasta. Kindlasti jälgi, et su hambapasta poleks samas ka valgendav. Osad tundlikele hammastele mõeldud pastad sisaldavad lisaks tuimastavaid aineid, nende valuvastane toime saabub kiiremini, aga kasutamise lõpetamisel ka möödub kohe. Nii et kõigepealt tuleks koos oma hambaarstiga välja selgitada hammaste tundlikkuse põhjus ja vastavalt sellele leida õigeid vahendid.

Mure: Punetavad igemed
Lahendus: Terve ige näeb välja roosa ja on hammaste ümber apelsinikoore tekstuuriga. Punetus on reeglina igemepõletiku tunnus, mille põhjuseks on enamasti võõrorganismid või võõrkeha. Kuna igemed veritsevad, kiputakse hambaid vähem pesema, aga see on viga. Napi pesemise tõttu kinnitub hammastele veelgi agressiivsem mikrofloora ja võib hakata tekkima ka hambakivi. Kui põletiku põhjust ei tuvastata ega eemaldata, võivad hambad suust välja mädaneda: seda haigust (parodontoosi) peeti omal ajal ravimatuks. Täna aga teame, et sellele koledale haigusele eelneb igemepõletik, mis allub ravile väga hästi ja ravi on lihtne – korralik hammaste pesu.

Mure: Ma ei oska sobivat hambapastat valida
Lahendus: Hambapastat valides jälgi, et see sisaldaks fluori, mis tugevdab hambaemaili ja oleks toodetud mõnes ELi liikmesriigis. Võrkturunduse tooteid on parem vältida, sest need on tavaliselt kliiniliselt testimata. Ka ei soovita hambaarstid valgendavaid pastasid, sest tegelikult puuduvad teaduslikud tulemused, et keegi kunagi oma hambad valgendava hambapasta abil heledamaks oleks saanud, küll aga võivad sellised pastad tekitada hambakaela tundlikkust.

Mure: Mu hingeõhk on läppunud
Lahendus: Värske hingeõhu kõige lihtsam eeldus on hammaste korralik pesu ja tervis. Suitsetaja peaks oma halvast harjumusest loobuma, sest ka nähtamatu kiht nõge loob soodsa pinnase mikroobide kinnitumiseks hambaemailile. Suitsetajad on ka vastuvõtlikumad igemehaigustele, millega kaasneb spetsiifiline ebameeldiv hingeõhk. Looduslikud vahendid nagu kummelitee, piparmünditõmmis ei tee kunagi halba. Saadaval on ka mitmeid valmislahuseid suu loputamiseks, kuid õige variandi nagu ka halva hingeõhu põhjuse peaks selgitama hambaarst.

PROOVI: Listerine suuloputusvedelikku, mis mõeldud just halva hingeõhu leevendamiseks.

Mure: Kuidas hambaid tervete ja valgetena püsiksid?
Lahendus: Kõige ohtlikumad hambaglasuurile on maiustused, mis suhu kleepuvad või mida kaua aega suus hoitakse (nagu iiriskommid), aga ka hapukas-magusad karastusjoogid. Pea piiri ka spordijookidega, sest need on tavaliselt askorbiinhapet ja erinevaid suhkruid täis. Kõige lihtsam nipp hambaid valgena hoida on neid korralikult pesta ja vähemalt kord aastas professionaalses puhastuses käia.

PROOVI: Listerine'i suuloputusvedelikku, mis mõeldud hammaste valgendamiseks

Mure: Kas nätsust on tegelikult kasu?
Lahendus: Näts on hea vahend peale lõunasööki, sest enamik inimesi ei lähe tööl hambaid pesema. Aga ta ei saa olla hambapesu alternatiiv, vaid hädaabi-vahend. Jälgi, et näts ei sisaldaks suhkrut. Ksülitool, mida paljud nätsud sisaldavad, ongi ise magusaine, olemuselt suhkuralkohol, mida mikroobid oma elutegevuseks tarvitada ei saa. Samas stimuleerib see inimese süljeeritust, mille tagajärjel saab kiirendatud korras ja loomulikul viisil üle happerünnakust. Aga ära nätsuta üle viie minuti, siis ei ole probleemi ei säilitus- ega värvainetega, mida nätsud tavaliselt sisaldavad.

Mure: Kuidas mõjuvad hammastele tee ja kohv?
Lahendus: Kui tee ja kohv pole suhkruga, ei mõjuta nad hambaid kuidagi. Nii tees kui kohvis on parkaineid, mis sagedastel tarvitajatel hammastele kipuvad kleepuma, kuid need ladestused on professionaalse puhastusega kergesti eemaldatavad. Kui neid ladestusi ei eemaldata, muutub bakterite jaoks hammastele kinnitumine lihtsamaks ja sealt edasi võivad areneda kaaries või igemehaigused.

Mure: Pärast veini joomist on hambad eriti koledat värvi
Lahendus: Veini puhul on ohtlik tema happesus. Magustatud veinide (portveinid, dessertveinid) juures on tegemist ka suhkruga, mida saavad tarvitada bakterid ja tekitada sellest orgaanilisi happeid. Punases veinis sisalduvad parkained on nagu tee ja kohvigi puhul profivahenditega kergesti eemaldatavad. Ettevaatlikud peavad olema need, kes on lasknud oma hambaid valgendada, sest siis on emaili välisstruktuur kõikidele ladestustele vastuvõtlikum.

Mure: Igatsen filmitähe säravvalget naeratust
Lahendus: Pöördu hambaarsti poole, kes vaatab, kas tegemist pole mitte eemaldatavate ladestustega. Tihti on üllatus suur, kui juba peale professionaalset puhastamist on hambad valgemaks läinud. Kui siis ikka säilib soov veel valgemate hammaste järele, saab lasta hambaarstil värviskaala järgi hinnata hammaste tegelikku tooni. Tihti on tegemist tekitatud vajadusega: retušeeritud kaanefotode ja telereklaamide järgi on inimestel tekkinud väär arusaam, et hambad peavadki kiiskavvalged ehk „toilet white“ olema.

Kui hambad ei tundu ka siis piisavalt pimestavad, väldi igasuguseid koduseid valgenduskomplekte. Valgendavad ained on reeglina keemiliselt väga aktiivsed ja nende vale kasutamise korral võib saada suu limaskesta või ka söögitoru ja mao kahjustusi. Teiseks jäävad peale valgendamist kõik eelnevalt tehtud täidised ja kroonid tumedamaks valgendatud pinnast, sest kunstmaterjale valgendusained ei valgenda. Kui New Yorgis kodune hammastevalgendamine 15 aastat tagasi popiks sai, olid hambaarstid väga õnnelikud, sest said suutäite kaupa ümber teha täidiseid, kroone ja sildu. Nii et valgendamisel konsulteeri esmalt oma hambaarstiga.

NÕUANNE: ära lase hambaid valgendada kosmeetikakabinetis, sest seal ei osata professionaalset nõu anda ja juhul, kui sul on hambas mõni auguke, võid lõpetada väljakannatamatu hambavaluga esmaabipunktis. Ka ei ole soovitav osta poest hambavalgendusgeele ega pastasid, pigem osta õige vahend hambaarstikabinetist.

PROOVI: Kõige ohutumad kodused hammaste valgendamise vahendid on valgendusplaastrid (näiteks Crest White stripes). Kuid ka nende toime on ajutine (kestab umbes 2 kuud) ja juhul, kui sul on hammastel nähtavatel kohtadel täidised või plommid, jäävad need pärast valgendamist sama värvi, ehk siis tooni või kaks võrra tumedamaks kui sinu hambad.

Mure: Õnnetusega kukkus hammas suust
Lahendus: Sportides või muul põhjusel suust välja kukkunud hammast tuleks hoida ideaaljuhul jahedas füsioloogilises lahuses ja võimalikult kiiresti spetsialisti juurde jõuda. Kiirus on siin eluküsimus, sest hammas tuleks suhu tagasi saada kahe tunni jooksul. Kuna füsioloogilist lahust pole trauma puhul tihti võtta, kõlbab ka jahe rõõsk piim või hamba oma suus sülje sees hoidmine. Kui hammas jääb vales asendis suhu, tuleks samuti võimalikult kiiresti spetsialisti juurde esmaabisse saada. Sellised traumad vajavad röntgenkontrolli ja on tihti “tagasiliimitavad”.

arhiivist