Ka kõik sisemised probleemid on lõpuks nahal näha – neist annab tunnistust akne, punetus või kuivus. Tihtipeale võib selliseid muresid seostada ebatervisliku toitumisega.

Teismeliste nahaprobleemide põhjuseks arvatakse olevat eelkõige kasvueaga kaasnev hormonaalne kõikumine, kuid suurt rolli mängib ka toitumine, mis noortel on tihti pigem ebatervislik – neil on suurenenud magusaisu, lemmikuteks krõpsud ja magusad joogid. See tähendab, et kasvav organism ei saa piisavalt vitamiine ja mineraalaineid, kuigi tegelikult vajab neid.

Tänapäeva suurimaks toitumisprobleemiks võibki pidada suhkruga liialdamist – seda leidub peaaegu kõiges. Palju esineb laktoosi- ja gluteenitalumatust, mis väljendub samuti nahal. Kui minu poole pöördub klient, kellel on probleemne nahk, küsin alati ka tema toitumisharjumuste kohta.

Koosneme suurel hulgal veest – täiskasvanu kehast moodustab see umbes 60%, väikelastel ja teismelistel isegi rohkem. Vesi on elu alus, ilma piisava koguse puhta veeta ei toimu rakkudes normaalset ainevahetust, rakkude uuenemine aeglustub ning algab vananemine.

Kauni ja terve naha taastamine taandub suuresti piisava koguse puhta vee joomisele. Kuid ka sellega ei tohi liialdada. Veebilehelt toitumine.ee leiad põhjalikku infot, kui palju vett on just sulle vajalik.

Vajame iga päev ka mitmesuguseid aminohappeid, mineraalaineid, vitamiine, letsitiini, fermente, oomega-3-, -6- ja -9-rasvhappeid ning antioksüdante, mis vabade radikaalide vastu võitlevad. Tasakaalustamata toidust ei saa me seda kõike kahjuks piisavas koguses. Süües pidevalt rafineeritud toitu, tarbides ohtralt suhkrut ja alkoholi, ei tee me mitte ainult nahale, vaid kogu organismile tohutut kahju. Saame küll toitu, kuid mitte toitaineid, mida on tarvis rakkude ülesehituseks ja uuenemiseks.

Liigne suhkrutarbimine põhjustab ka otseses mõttes kortsude teket: sellega kaasneb glükatsioon ehk olukord, kus suhkrumolekulid kleepuvad sidekoerakkude külge, põhjustades nende jäigastumist. Kollageeni- ja elastiinikiud, mis vastutavad naha pringi välimuse eest, kaotavad elastsuse, tagajärjeks on kortsus ja lõtvunud nahk. Vananedes kollageeni- ja elastiinikiudude taastootmine niigi aeglustub, kuid liigse suhkrutarbimisega kiirendame protsessi veelgi.

Kauni naha tagamiseks tasub suurendada puu- ja köögiviljade osa menüüs ning süüa rohkem oomega-rasvhappeid sisaldavaid kala ja muid mereande. Hea mõte on ka vähendada alkoholi ja punase liha kogust toidulaual ning valida maiustusteks kommide asemel pähklid ja kuivatatud puuviljad.