„Tänapäeval värvime, kuumtöötleme ja sätime oma juukseid soengutesse kordades tihemini, kui see veidi kaugemas minevikus kombeks oli,” tõdeb staarjuuksur ja Redkeni kolorist Matt Rez. „Kasutades erinevaid kemikaale, ajame juuste pH tasakaalust välja, kuumutame ja peseme juustest välja kogu niiskuse ning loomulikud õlid, kuni need muutuvad tuhmiks ja kergesti katkevaks.” Matt ja teised tippjuuksurid hoiatavad: need on harjumused ja vead, mis teevad su kiharatele kõige enam liiga.

12. Kuivade juuste agressiivne harjamine

Ei ole ühtegi inimest, kes puhtalt juuste kammimise tõttu kiilakaks oleks jäänud, kuid staarjuuksur Ashley Streicheri hinnangul võib juukseotste kiire ja agressiivne harjamine põhjustada nende katkemist. Et juuste pusadesse minemist ennetada, soovitab ta kiharaid kammida (loomulikult väga-väga õrnalt ja ettevaatlikult!) kohe pärast pesemist, kui need on veel märjad.

11. Liiga tihe juuste pesemine

Kindlasti on kõigi juuksetüübid ja tekstuurid erinevad, kuid põhjused, miks me oma juukseid liiga tihti peseme, võivad olla erinevad. Et šampoon võib juuste loomulikud õlid välja viia ja muuta need kuivaks, soovitab Streicher kiharate pesemisega rahulikumalt võtta. „Pese juukseid mitte tihemini, kui ülepäeva ning värskenda juuri pesemiskordade vahel kuivšampooniga.”

10. Juuste ebapiisav pesemine

Pesta või mitte pesta – see on igavene peavalu. Kõige olulisem on leida õige tasakaal. Mõned usuvad, et juuste tervise säilitamiseks võib aeg-ajalt šampooniga pesu vahele jätta, piirdudes vaid palsamiga, mis ei kahjusta, vaid hoopis aitab kiharaid taastada. „Tegelikkus on aga see, et kui juuste pesemise rituaalist šampoon kõrvale jätta, kuhjuvad selle jäägid juuksepinnale, mis pikemas perspektiivis hoopis soodustab otste katkemist,” teab Rez. Et juuksed oleksid terved ja läikivad, tuleks poeriiulilt otsida SLS ja SLES ehk sulfaadivabu šampoone, mis on heldemad nii juuste, kui ka peanaha suhtes.

9. Liiga tugevalt seotud hobusesaba

„Tunnen paljusid inimesi, kelle juuste katkemises on süüdi liiga tugevalt seotud patsikumm,” räägib Streicher. Isegi juhul, kui oled suur hobusesaba või krunni fänn, peaksid oma juustele aeg-ajalt puhkust andma ning kasutama tavalise patsikummi asemel juuste katkemist ennetavat, erilise kujuga Invisibobble kummi.

8. Kloor ja merevesi

Kui oled professionaalne ujuja, peaks see risk sinu tabelis „auväärsemal” positsioonil asetsema, ülejäänud meist peavad aga sarnaste muredega silmitsi seisma vaid mõned korrad aastas. Soolane meri ja kemikaale sisaldav basseinivesi võib juustest välja uhuda elastsuse eest vastutava keratiini, muutes kiharad ülikuivaks, lisaks kahjustab see juuksevärvi ning rikub salongihooldustega saavutatud säravat efekti. Parim asi, mida saad enne basseini või merre sukeldumist ette võtta, on teha oma juuksed tavalise veega märjaks ning kanda otstele lemmikpalsamit või maski, mis tekitab ujumisvee ja sinu kiharate vahele kaitsekihi. Seejärel säti juuksed patsi või krunni.

7. Päikesekahjustused

„Nii nagu oled harjunud kaitsma kahjulike päikesekiirte eest oma nahka, peaksid kaitsma ka peanahka,” ütleb staarjuuksur Melissa Brown. „Päike muudab peanaha kuivaks, mis kahjustab ka sinu juukseid.” Brown soovitab kasutada laiaspektrilist kaitsevahendit iga päev, kui viibid päikese käes rohkem, kui paar minutit.

6. Juuksepikenduste mitteoskuslik eemaldamine

Kui sinu juuksed on väga tundlikud ja õhukesed, võib ka ainuüksi pikenduste kandmine neid pöördumatult kahjustada; kuid enamus inimeste jaoks on juuksepikenduste kandmise juures kõige riskirohkem osa just nende ära võtmine. „Kuulen tihti kuulujutte teemal, et pikenduste kandmine kahjustab juukseid, tegelikult kahjustab neid aga pigem pikenduste mitteoskuslik eemaldamine,” kommenteerib Brown. „Kui oled valmis oma pikkade kiharatega hüvasti jätma, veendu, et valid selleks protseduuriks kogenud spetsialisti.”

5. Juuste föönitamine

Ei ole tähtis, kui vilunud sa selles oled, juuste föönitamine viib igal juhul kiharatest niiskust välja ja põhjustab otste murdumist – seega kuulub see tegevus nende ilurutiinide hulka, mida lihtsalt ei tohi igapäevaselt ette võtta. Siiski on juuste kuivatamiseks mõningaid nippe, mis aitavad kiharaid föönitada viisil, et neid päris heinkuivaks mitte ära kõrvetada.

Föönitamise puhul on esmatähtis jälgida, et juuste ja kuumuse allika ehk fööni vahele jääks alati vähemalt paarisentimeetrine vahemaa. „Kui kasutad ümmargust harja, jälgi, et föön oleks sellest veidi kaugemal, et kõige kuumem õhk ei pääseks otsemaid niigi kuivade otse juurde,” ütleb Rez, kes tunnistab, et näeb antud viga ikka ja jälle kordamas ka väga kogenud professionaale.

4. Keemiline töötlemine

„Keemilised lokid ja sirgendamine (eriti juhul, kui töödeldud juuste eest hiljem kodus korralikult ei hoolitseta), võivad muuta sinu juuste loomulikku tekstuuri,” räägib Cranford. „Kui alles kaalud ühe või teise keemilise protseduuri tegemist – jäta see pigem sinnapaika, kui aga oled juba raudkindlalt otsustanud, konsulteeri enne mitme spetsialistiga ning uuri välja, kas soovitud manipulatsioone üldse võib sinu juuksetüübi puhul läbi viia.” Cranford rõhutab, et hästi valitud lõikus ning juuksuri poolt kaasa saadud nipid teevad imesid mistahes kiharatega ning on kahtlemata parim valik sinu juustele.

3. Mustade juuste kuumtöötlemine

„Igaüks, kes pesemata juukseid igapäevaselt kuumtöötleb, peab olema valmis üllatuma,” ütleb Brown. „Tihtilugu arvatakse, et selleks, et oma juukseid liiga tiheda šampoonitamisega mitte ära rikkuda, peaksid kasutama kuivšampooni ning otsad sirgeks triikima või lokki keerama. Kuid see on üks suurimaid väärarvamusi!” Brown lisab, et pesemata juuste kuumtöötlemine põhjustab nende murdumist, eriti juhul, kui oled eelmisel päeval kasutanud kuivšampooni, lakki või tekstuurispreid. Nendes sisalduvad koostisosakesed, mis lihtsalt ei ole kuumutamiseks mõeldud! „Selline harjumus tekitab veel rohkem kahju, kui lihtne peapesu,” selgitab spetsialist.

2. Liiga kõrged temperatuurid

Mis hääl see on? Nagu sajad haldjad vahetaks su kõrva all sosistades viimaseid kuulujutte. Ilmselt ei ole aga olukord nii muinasjutuline – häält tekitab sinu ligi 200-kraadiseks köetud sirgendajaplaatide vahele sätitud juuste sulamine. „Kui sa ei kasuta korralikku kaitsevahendit, võivad juuksetangid su kiharad elutuks ära põletada,” ütleb Streicher.

Kindlasti tulevad erinevad juuksetüübid erineva kuumusega ka erinevalt toime: õhukeste juuste puhul peaksid valima madalamaid temperatuure (120-150 kraadi), väga paksud ja lokkis juuksed tulevad toime ka kõrgemate temperatuuridega. „Kas paksud või õhukesed – juukseid, mida saaks absoluutselt iga päev kuumade tangide vahele lükata, ei ole ikkagi olemas. Samuti ka neid, mis ei vajaks kuumakaitsespreid.”

1. Juuste tihe värvimine

Ja lõpuks jõuamegi kurjajuureni, mis juukseid kõige enam rikub. Loomulikult ei ole kõik värvid ühtmoodi ohtlikud (näiteks poolpüsivad värvid ja kerge toonitamine ei tee kiharatele midagi hullu, kui sa nende kahega üle ei pinguta). „Kuid väga suured projektid, loe: 6 tooni heledamaks blondeerimine ja seejärel kohe värvimine, ei lõpe kunagi hästi. Sarnased eksperimendid võivad su juukseid tundmatuseni muuta ja seda kaugeltki mitte heas mõttes.

Väga oluline on enne juuksevärvi drastilist muutmist konsulteerida koloristiga ning valida oma juuksetüübile enim sobiv värvimistehnika ning toon. Tähtis on järgida spetsialisti soovitusi ka koduhoolduse puhul. Nädal enne juuste värvimist võiksid ka oma palsami juuksemaski vastu välja vahetada, et juukseid enne protseduuri korralikult niisutada ja toita,” soovitab Rez.

Allikas: Who What Wear