Alumiiniumi ühendid

aluminium chloride, alumiinium chlorohydrate, aluminium-zirconium

Kogunevad kehasse ning võivad takistada raua imendumist ja soodustada pahaloomulisi kasvajaid.

Sulfaadid

SLS – sodium lauryl sulfate; SLES – sodium laureth sulfate; ALS – ammonium lauryl sulfate

Puhastavad ained, mida lisatakse vahu tekitamiseks šampoonidele, peanaha hooldustoodetele, dušigeelidele jms. Sulfaate sisaldavad šampoonid annavad juustele näiliselt puhta efekti, kuid jätavad naha ilma kaitsva bakteriaalse mikrofloorata, põhjustades peanahaprobleeme ja juuste väljalangemist. Sulfaate peetakse halvasti mõjuvaks ka viljakusele.

Sünteetilised lõhnaained

perfume, parfum, fragrance, fragrance oils

Sisaldavad tihti ftalaate, sünteetilisi kemikaale, mis on enim allergiaid tekitavad ning kesknärvisüsteemi mõjutavad koostisosad ilutoodetes.

Mineraalõlid

mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin oil, paraffin wax, vaselin, ozokerite, cera microcristallina, hydrogenated polyisobutene, cyclomethicone

Jätavad nahale kileja kihi, mis ummistab poorid, takistab hapniku ligipääsu ja häirib naha loomulikku võimet toksiine eemaldada, misläbi aktiveeruvad vananemisilmingud.

Kahjulikud abiained

Siloxanes – suur grupp erinevaid silikoone nagu dimethicone, cyclotetrasiloxane (D4) ja cyclopentasiloxane (D5) ning PEG-ühendid

Silikooni kasutatakse juuksehooldustoodetes kammitavuse parandamiseks, kuna see silendab juukseid ja eraldab juuksed üksteisest, kuid peanahale sattudes ladestub see nahale ja juuksepooridesse, ummistades poore ning takistades hapniku jõudmist juuksejuureni. Sama mõjuga on PEG-ühendid, mis kiirendavad naha vananemist, ärritavad nahka, vähendavad naha kaitsevõimet bakterite ja mikroobide suhtes, tungivad kudedesse.

Säilitusained

ethyl-, methyl-, propyl-, butylparaben

Häirivad hormonaalset tasakaalu, võivad tekitada allergiat ja nahalöövet, endokriinsüsteemi häireid, nahapõletikku ja suurenenud rinnavähi riski.

Pikemalt loe looduslikust juuksehooldusest ajakirja Eesti Naine jaanuarinumbrist või digilehest digi.eestinaine.ee

 

Allikad: Juuste Akadeemia ja Piret Laasik