Mis imeasi on koensüüm Q10?

Koensüüm Q10 on kehas esinev vitamiinisarnane aine, mille ülesanne on kaasa aidata energia tootmisele rakkudes.
Need, kes elavad ja toituvad tervislikult, ei pea reeglina enda organismi Q10 taseme pärast muretsema. Seda koensüümi leidub nii taimsetes kui ka loomsetes toiduainetes, head allikad on paljud merekalad, munad, kana- ja sealiha, sojaõli, täisteraviljatooded, pähklid ja spinat.
Peale toidust saadu sünteesib keha seda ensüümi ka ise, ent alates 25. eluaastast hakkab Q10 süntees inimese organismis vähenema. Siis aitab piisavat Q10 taset organismis säilitada ka vastav toidulisand.

1. Tõstab raskete haigete paranemisvõimalust

Sageli lisatakse Q10 kombineerituna teiste ravimitega vähihaigete raviplaani, eriti head tulemused on uuringute järgi olnud rinnavähipatsientidel. Seda ensüümi kasutatakse ka lihasdüstroofia ja kroonilise väsimussündroomi või ravis, samuti aeglustab see näiteks Parkinsoni ja Huntingtoni tõbe põdevate inimeste seisundi halvenemist.

2. Aitab kaotada kaalu

Antioksüdandina aitab see ensüüm kehal vabaneda kahjulikest mürkidest ja parandada ainevahetust. Mida kiirem on ainevahetus, seda paremini kukub kehakaal. Lisaks aitab Q10 kehal treeningute ajal tõhusamalt rasva põletada.

3. Muudab juuksed tugevamaks

Q10 aitab võidelda ka nende vabade radikaalidega, mis muudavad kiharad hapraks ja soodustavad juuste väljalangemist. Sellistel puhkudel võib kasutada nii suukaudseid preparaate kui ka Q10 sisaldavaid šampoone.

Veel 7  head Q10 omadust leiad värskest Naistelehe numbrist või digi.naisteleht.ee