Kuna parfüüm on hinnaline, olgu ta iseteenitud raha eest ostetud või kink kelleltki kallilt, soovid sa, et see püsiks vähemalt ettenähtud aja oma ülesannete kõrgusel ning selle heaks saad ise nii mõndagi ära teha ning parfüümi enneaegset halvaksminemist ära hoida.

Esiteks, olgu öeldud, et pakendil märgitud soovituslik kasutusaeg näiteks 6M (pool aastat) või 36 M (3 aastat), hakkab jooksma siis, kui oled parfüümi esimest korda piserdanud. Karbist väljavõtmine arvesse ei lähe, aeg hakkab jooksma alles siis, kui parfüüm esmakordselt kas piserdades või korki avades õhuga kokku puutub - siis algab tasapisi vananemisprotsess.

Ka pärast märgitud aja möödumist ei pruugi parfüüm otseselt halvaks minna ja kasutuskõlbmatu olla, ent lõhn pudelis siiski muutub ajaga, eriti kiirelt siis, kui neid valesti säilitad.

Selleks, et need enneaegselt ei vananeks, pead sa teadma, et väärtuslikel lõhnamoelkulidel imelises pudelis on kaks suurt vaenlast:

VALGUS

Et parfüüm võimalikult kaua hea püsiks, tuleks seda hoiustada püstises asendis originaalkarbis, kindlasti mitte aknalaulal.

Kui soovid aga kauneid pudeleid  imetleda ja mitte kiirel hetkel neid karbist välja sikutama hakata, vali hoiustamiseks pime sahtel või kapp. Tundub küll raiskamine kauneid pudeleid peidus hoida, kui tualettlaual näeks need sootuks uhkemad välja, ent nende heaolu huvides peaksid seda siiski tegema. Eriti ohtlik on parfüümidele päike, mille UV-kiired lõhnamolekule väga kiiresti lõhustama hakkavad ning värvimuutusi ka esile kutsuvad, nii et su imeline pudelike peagi nässuläinud nõiajooki hoopis meenutama hakkab. Sa ju ei jäta šampanjat päikese kätte? Ära tee seda ka parfüümiga!

TEMPERATUURIMUUTUSED

Vii oma parfüümipudelid vannitoast ära NÜÜD! Temperatuuri kõikumine saadab lõhnad hukka väga kärmelt.

Mõtle sellele: iga kord kui keegi perest duši all käib või vannivee jooksma paneb, muutub temperatuur ja niiskustase ruumis minutitega drastiliselt. Selline muutus häirib molekulide keemilist tasakaalu ning laseb neil kiiremini hapuks minna kui kartagi oskad.

Ideaalne toatemperatuur parfüümi säilitamiseks on u 21 kraadi ning kui soovid mõnelele eriti hinnalisele lõhnavale kaaslasele austust avaldada, kohtle seda kui tõelist veinikeldriaaret. On isegi inimesi, kes säilitavad üht-kaht oma signatuurlõhna pudelit külmikus.

Väldi parfüümide hoiustamisel üldse suurte teperatuurimuutustega kohtasid ning ära kunagi hoia lemmiklõhna ka näiteks autos. Tundub mugav küll, et see sinuga alati niimoodi kaasas on, kuid ilmselt avastad peagi, et see pole sugugi sama lõhn, mille sinna paar kuud tagasi panid.

Milliseid parfüümivigu veel vältida?

Peaaegu alateadlik liigutus, mis naistele sisse on kodeeritud, on parfüümi piserdamine randmetele, nende hõõrumine ning seejärel kaelale kandmine. Unusta see! Hõõrumine soojendab nahka ja suurendab naturaalsete ensüümide tootmist, mis muudavad lõhna kulgu - eriti just lõhna tipu- ning kesknootide õiget avaldumist. Näiteks lilleliste lõhnade puhul toob see kõik noodid korraga esile, nii et lõhn kaotab oma erisuse ja mõjub valesti. Et säilitada oma hinnalise parfüümi väärikus sellisena nagu see mõeldud on, piserda seda hoopis mõlemale randmele, luba imenduda-aurata ning ära teegi trohkem midagi!

Hapnik lõhub lõhnamolekule, muutes selle kooslust. Kui kasutad üht lõhna igapäevaselt, ei lähe ka suur 100-milliliitrine pudel raisku, ent tegelikult võiks hooajalisi ja (esialgu) heana tunduvaid uusi parfüüme pigem soetada väikeses pudelis, et seismajäämist ja raiskuminekut vältida.