Teadlased on välja selgitanud, et küünte närimine on enamasti alateadlik tegevus, mis kandub lapsele sageli vanematelt. Muide, seda ka juhul, kui enne lapse sündi närimine lõpetatakse. Teadlased pole kindlad, kas see on pärilik, ent mingil moel "nakkav" ning ebameeldiv igatahes. See on paljudele inimestele viisiks tegeleda närvilisuse, rahutuse ning stressiga või nõutus olukorras olles. Sageli avastavad inimesed end seda tegemast, kui nad on näljased, igavlevad või ebakindlad.

Miks lõpetada?

Esiteks muidugi selleks, et su käed oleks igapäevaselt kaunid ja hoolitsetud ning soovi korral oleks sul küüned, mida lakkida ja esitleda.

Närimine võib kahjustada küüneplaati ning tuua kaasa küünte deformatsiooni, takistades neil kasvamast loomulikult.

See võib rikkuda su hambad. Eriti sagedastel ja jõulistel küünenärijatel võib see kaasa tuua hammastelt kildude väljatuleku ning isegi lõualuu asendiprobleeme.

Sa võid jääda haigeks. Kui topid oma näppe suhu taas, mõtle sellele, milline mustus küünte all ja ümber pesitseb. Ka põletikulised ja lahtised haavad küünenahkade juures on suureks ukseks põletikele ja haigustekitajatele, mis sadade asjadega kokku puutudes on kerged kätele kogunema.

Kuidas lõpetada?

Lõika küüned lühikeseks. Kui su hammaste vahele ei jää enam ahvatlevaid küünetükke, mida näkitseda, on palju lihtsam halvast harjumusest vabaneda.

Kata need halva maitsega. Paljudes ilupoodides on müügil spetsiaalsed halvamaitselised lakid ja vedelikud, et närimine sugugi nii nauditav ei oleks ning halb maitse sulle märku annaks ka kõige närvilisemas olukorras, kui alateadlikult taas näpud suhu rändavad.

Kuluta maniküürile. Kui sul on vähegi võimalus, käi mainiküüris. On palju tõenäolisem, kui oled sellesse ka investeerinud, et hoolitsetud ja kauneid küüsi ei soovi sa inetuks järada.

Kanna kindaid. Kõlab küll imelikult, ent kui sa ei pääse neile ligi, siis on suurem tõenäosus, et sa näri ka neid.

Leia põhjused. Hakka märkama, millised olukorrad sinus tekitavad soovi küüsi närida. Kui oled neist teadlikum, on ka lihtsam leida viise närimisest vabanemiseks või asendustegevuseks.

Hoia oma suu ja käed töös. Näri nätsu ning leia kätele mõni muu stressileevendamise viis - olgu selleks siis pastakaga klõpsutamine, stressipalli mudimine või nipsutamine.

Palu abi! Kuigi see on ebameeldiv ning keegi ei soovi seda tunnistada, siis tegelikult aitab enim noomiv täiskasvanu, kes su tähelepanu sellele harjumusele juhib. Palu kolleegi või kallimat, et ta iga kord su tähelepanu sellele juhiks.