Sarnaselt teistele plastilistele operatsioonidele ei ole ka ninaplastika üksnes kuulsate ja pururikaste pärusmaa, vaid selle kasuks otsustavad ka tavalised inimesed ja muutumissaadete edulood on vaid jäämäe tipp.

Ebaesteetilise nina väliskujuga võivad, kuid ei pruugi käia kaasas ka hingamisraskused nina vaheseina kõveraks kasvamise tõttu. Siiski on oluline eristada esteetilist ninaoperatsiooni üksnes funktsionaalsest ninaoperatsioonist (septoplastika). Kogenud ninakirurgid teostavad neid protseduure nii eraldi kui kombineeritult ning igal juhul eelnevad sellele detailsed konsultatsioonid, kus kõik võimalused, soovid ja riskid läbi räägitakse. Realistlikud ootused tekivad informeeritusest ja loomulikult vastastikusest usaldusest.

Ninaoperatsioon ehk ninaplastika ehk rinoplastika (ingl rhinoplasty) on kosmeetiline operatsioon, millega on võimalik modelleerida nina välimust ja parandada funktsionaalseid vigasid. Operatsiooniga on võimalik muuta nina suurust, kujundada ümber ninaotsa, vähendada ninasõõrmete laiust või muuta nina ja ülahuule vahelist nurka. Lisaks võimaldab ninaoperatsioon korrigeerida sünnidefekte ja vigastusi ning aidata probleemse hingamisega inimesi.

Sarnaselt teistele plastilistele operatsioonidele on oluline patsiendi realistlikud ootused, mitte ideaalide ja täiuslikkuse ihaldamine. Peale selle on ninaoperatsiooni kaaluva patsiendi juures olulised hea tervis ja psühholoogiline stabiilsus. Kogenud kirurgi abiga on võimalik nina välimust oluliselt parandada ning sageli langeb see ka tõepoolest kokku patsiendi nägemusega täiuslikkusest.

Maailmas on tehtud esteetiliste ninaoperatsioonide kohta mitmeid uurimusi, mis kinnitavad, et operatsiooniga kaasneb oluline enesehinnangu tõus.

Erinevad probleemid, erinevad tehnikad

Ninaplastika võimaluste ja keerulisuse tõttu ei ole olemas ühte universaalset lõikuse viisi, mis vastaks ühtmoodi kõigi patsientide vajadustele. Ninaoperatsioon tehakse igale patsiendile erinevalt, kohandades lõikust patsiendi vajadustega ning loomulikult eelnevalt põhjalikult konsulteerides. Patsient peab olema võimalustest ja riskidest teadlik. On olemas kaks võimalikku ligipääsu nina karkassile selle kuju muutmiseks: suletud ja avatud meetod.
 Suletud ninaplastika puhul tehakse lõiked ninasiseselt, nahk ja nahaalune kude eraldatakse all asetsevatest struktuuridest, et modelleerida luuline ja kõhreline karkass: muudetakse luude asukohta, lisatakse kõhre, eemaldatakse luud jne. Avatud meetodi puhul tehakse lõige kolumelli (kahe sõõrme vahel) nahale, postoperatiivsed armid on minimaalsed.


Kui samal ajal esineb ninahingamistakistus, saab seda ninasiseselt korrigeerida sama operatsiooni käigus (septoplastika). Operatsioon teostatakse üldanesteesias.

Operatsiooniks valmistumine ja paranemine

Parimate tulemuste saavutamiseks on tähtis jälgida arstilt saadud juhiseid, muu hulgas hoiduda mitu nädalat enne ja pärast operatsiooni suitsetamisest ning vältida vähemalt kümme päeva enne operatsiooni teatud arstimeid, nagu aspiriin ja põletikuvastased ravimid.

Ninaoperatsioon on arusaadavalt kehale väike trauma, mistõttu on pärast operatsiooni oluline puhata voodis ning hoida oma pead rinnast kõrgemal, et vähendada veritsemist ning paistetust. Kiireks ja edukaks paranemiseks ning kirurgi alustatud tulemuse realiseerimiseks on oluline jälgida mitme nädala jooksul järgmisi ettevaatusabinõusid:

• vältida jõupingutusi, nagu treeningud, raskete asjade tõstmine, jooga jms;
• vältida ujumist;
• vältida nina nuuskamist;
• vältida toite, mis vajavad tugevat mälumist;
• vältida tugevaid näos väljenduvaid emotsioone, nagu naermine ja nutmine;
• pesta hambaid väga õrnalt, et vähendada ülahuule liikumist;
• kanda riideid, mida saab selga tõmmata, ilma et peaksite neid üle pea tõmbama;
• mitte kanda prille ega päikeseprille vähemalt 4 nädalat pärast operatsiooni, et vältida liigset survet ninale. Vältida ka otsest päikesevalgust vähemalt 3 kuud – liiga palju päikest võib tekitada püsivaid naha värvikahjustusi.

Lähemalt saab ninaoperatsiooni kohta lugeda The Health Clinicu kodulehelt, mis pakub Tallinnas ninakirurgi konsultatsioone ja põhjalikku ettevalmistust.

facebook.com/Ilukliinik.TheHealthClinic

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja. Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688. KT Kliinik OÜ, tegevusluba L02008.

Jaga
Kommentaarid