Hiljutine uurimus näitab, et naised eelistavad mehi, kes söövad puu- ja köögivilju, samas kui need, kes palju süsivesikuid (saialised ja pasta) tarbivad, lõhnasid naistele vähem meeldivalt.

Skeptiline? Me olime ka, arvates tegu on mõne riigi toiduliidu kampaaniaga, kes püüab enam tervislikku viit peotäit sööma utsitada, ent mida rohkem me lugesime, seda selgemaks sai, et nii see ongi. "Me teame, et aroomid on jaoks oluliseks atraktiivususe osaks. Eriti naiste jaoks," tõdeb geneetik ja evolutsiooniteadur Ian Stephen, kes on ka selle uurimuse autor.

Evolutsioonilisest seisukohast teab ta märkida, et higilõhn näiteks ütleb paljutki meie tervise kohta ja mängib ka olulist rolli paarilise meelitamises ja valimises.

Kuidas teadlased hindasid seost toidu ja kehalõhnade vahel?
Nad värbasid uurimusse hulga tervisest pakatavaid noori mehi spektrophotomeetriga hindasid nad nende meeste nahka. Kui inimesed söövad palju värvilisi köögivilju, jõuab nende nahani palju karotenoide - kollaseid, punaseid ja oranžikaid värve andvaid aineid - mis spetsi masina abil siis valgust teistmoodi nahalt peegeldavad, kui näiteks makaronifännide nahalt. Samad mehed täitsid ka küsimustiku oma toitumise kohta ning pärast seda paluti grupil naistel nuusutada... jah! HIGI! (Teaduslikult palju uhkem protsess kui see mis su silme ette kerkis just! Ausalt!)

"Me palusime naistel hinnata palju see neile meeldis, kas see oli lillene või näiteks hoopis  puuviljane. Ja tulemus oli lihtsalt kokkuvõetav: "Naised arvasid, et mehed, kes söövad rohkem köögivilju, lõhavad paremini." See aga õnneks ei tähenda, et peaksid lihast loobuma, sest uuringus osalevate naiste sõnul ei muutnud lihasöömine higi kuidagi intsensiivsemaks.