Mis on esteetiline dermatoloogia?

Esteetiline dermatoloogia on meditsiinivaldkond, mis lahendab patsiendi esteetiliselt häirivaid nahaprobleeme ning mille tulemusel paraneb inimese enesehinnang ja tõuseb elukvaliteet. Inimestel, kes pöörduvad esteetilise meditsiini spetsialisti poole, võivad esineda erinevad probleemid, näiteks kortsud, naha lõtvumine, ebaühtlane nahatoon, pruunid laigud näol ja kehal (pigmendilaigud), punetus põskedel, armid (ka venitusarmid), soovimatud karvad, laienenud kapillaarid näol ja jalgadel. Esteetilise meditsiini alla kuuluvad nii plastilise kirurgia protseduurid (ilulõikused) kui ka mittekirurgilised protseduurid (keemilised koorimised, ilusüstid, mikronõelumine, laser- ja valgusraviprotseduurid jpm). Esteetilise dermatoloogia protseduure teostavad ainult meditsiinihariduse omandanud ja erialased koolitused läbinud arstid ja õed, kes töötavad vastava terviseameti loaga kliinikutes.

Millised peaksid olema esimesed sammud kliiniku poole pöördumisel?

Alustuseks soovitan tutvuda huvipakkuva kliiniku kodulehega. Esmalt tasuks veenduda, et kliinikul on terviseameti luba – see info asub tavaliselt juba kodulehe esilehel. Protseduuride valik on lai ja mõnikord on väga raske kõige sobivamat välja valida. Kõige parem oleks minna kliinikusse konsultatsioonile, kus kogenud spetsialist vastab küsimustele ja aitab õige protseduuri valikul. Enamasti on kodulehel olemas ka arstide ja õdede tutvustused ning info nende töökogemuse ja läbitud koolituste kohta. Kõik töötajad peavad olema registreeritud tervishoiutöötajate registris.

Loo autor, esteetilise meditsiini õde Kristel Kaur oma ametipostil.

Esteetilise dermatoloogia kliinikus saab pöörduda ka tavalise dermatoloogi poole, kes diagnoosib erinevaid nahahaigusi ning kontrollib sünnimärke. Meil on lisaks sünnimärkide kontrollile võimalik eemaldada laseriga ka igasuguseid nahast kõrgemaid moodustisi, nagu papilloome ja keratoose. Mõnikord eemaldame ka nahast kõrgemaid sünnimärke. Neid protseduure teostavad ainult dermatoloogid, olles eelnevalt veendunud, et moodustise eemaldamine on ohutu. Kui tihti ollakse mures hilisemate armide pärast, siis laseriga eemaldamise puhul armi ei jää.

Milliste probleemidega veel teie poole pöördutakse?

Konsultatsioonile tullakse näiteks murega, et nahk näib elutu ja tuhm, probleemiks nahakuivus ja pindmised kortsukesed. Esteetilise meditsiini õed oskavad hinnata nahatüüpi ja naha kvaliteeti, soovitada nahahooldustooteid ning sobivaid protseduure. Erinevate protseduuridega (nagu mesoteraapia, biorevitalisatsioon ja keemiline koorimine) on võimalik naha kvaliteeti oluliselt parandada.

Mõnikord võib juhtuda, et konsultatsiooni käigus saab klienti aidata probleemiga, mida ta ei teadnudki endal olevat. Näiteks selgub, et ebaühtlase nahatooni taga peitub hoopis kuperoosa, mida tihti loomulikuks ja ravivõimaluseta punetuseks peetakse. Kui kuuldakse, et seda ebamugavat punetust ja õhetust saab vähendada IPL-raviga, ollakse vägagi positiivselt üllatunud. Ka rosaatseat on võimalik ravida esteetilise dermatoloogi kliinikus, parima tulemuse saamiseks soovitame kombineerida keemilist koorimist ja IPL-ravi.

Pigmendilaigud on üks sagedasemaid probleeme, millega kliiniku poole pöördutakse. Pärast konsultatsiooni saab klient teada, et kõige olulisem selle probleemi juures on ennetus (elustiil ja päikesekaitsekreemide kasutamine aasta ringi) ja seejärel mõningatel juhtudel saame aidata IPL-raviga.

Soovimatute karvadega tuleb meie kliinikusse väga erinevas vanuses naisi ja ka mehi. Fotoepilatsioon on üks populaarsemaid protseduure. Oluline on protseduurile minnes veenduda, et kasutusel olev karvaeemaldusaparaat oleks registreeritud meditsiiniseadmena.

Kas esteetilise meditsiini protseduure tasub karta?

Kõige rohkem kardetakse, et protseduurid on valusad. Aus vastus on, et jah, mõni protseduur on vähem valus, mõni rohkem. Kõik protseduurid on kiired ja osal protseduuridel (nagu huulte täitesüstidel) saab kasutada enne tuimestavat kreemi. Hirm valu ees ei peaks kindlasti olema põhjus, miks mõni ilumure lahenduseta jääb.

Kõikide protseduuride teostamisele eelneb põhjalik konsultatsioon ja klient allkirjastab nõusolekuvormi, kus on kirjas kõikvõimalikud kõrvaltoimed ja juhised protseduurijärgseks järelraviks. Kliendi ja esteetilise meditsiini spetsialisti kostöös, kus ravijuhiseid täidetakse vastavalt ettekirjutustele, on enamik kõrvaltoimeid välistatud.

Suurim protseduuride vaenlane on päike. Enamik protseduurid on valgustundlikud ning klient peab väga rangelt täitma korraldusi, st soovitud tulemuse jaoks ei tohiks päevitada.

Üks populaarsemaid, kuid ka kardetumaid protseduure esteetilise meditsiini valdkonnas on kindlasti ilusüstid (nii täitesüstid kui ka botulotoksiini süstid). Peamine hirm on, et nägu muutub ebaloomulikuks. See on siiski müüt ja mina rõhutan alati, et tulemus peab jääma nii loomulikuks, et ainult klient teaks, et midagi on süstitud. Süstide eesmärk on värskendada välimust võimalikult vähese koguse materjaliga, säilitades kliendi loomuliku ilu. Kogenud spetsialist oskab valida õige koguse preparaati, et saavutada ilus ja loomulik tulemus. Tavaliselt saadakse lähedastelt komplimente, et nägu näeb värskem välja, saamata aru sellest, et põhjuseks on täitesüstid.

Meie oleme oma ala täielikud fännid. Usume, et terve ja ilus nahk kuulub kõigile ning on enesekindluse ja edu alus. Kui klient tunneb end Medemisest lahkudes tervema, enesekindlama ja õnnelikumana, oleme oma eesmärgi täitnud!


Jaga
Kommentaarid