Mineraalkosmeetika on hästi naturaalne – kõikvõimalikke parabeene, lõhna- ja värvaineid, sulfaate, ftalaate ja teisi sünteetilisi aineid, mida tavakosmeetikas hirmuäratavalt palju kasutatakse, õigesse mineraalkosmeetikatootesse ei lisata. Nende valmistamiseks on kasutatud vaid looduslikke mineraale ja nende pigmente.
Samas tuleks vahet teha mineraalmeigivahenditel ja lihtsalt mineraalidega kosmeetikal. "Ostes tuleks väga hoolikalt lugeda toote koostisainete nimekirja, paljudes end "mineral"-lisandiga ehtivates kosmeetikavahendites võib mineraale olla vaid mõni protsent," seletab Janica.
Samas pole mineraalmeik mingi imetoode. Tema efekt peitubki selles, et seal pole midagi, mis nahka eriti ärritada võiks – ta on inertne ega imbu nahka. “Loomulikult läheb ta pooridesse – kõik näkku määritav ummistab poore. Ainuke tõestatult hea omadus on SPF – päikesekaitse – ning kui vahend sisaldab tsinkoksiidi, siis parandab see kiiremini ka vistrikke. Kuiva nahka aga kuivatab ja seega sobib ideaalselt just rasusemale nahale," ütleb Eesti tuntuima mineraalkosmeetika-alase blogi http://mmumaailm.blogspot.com/ pidaja Liis.
Ostes uuri hoolikalt pakendit
Puhas mineraalmeik on pulbriline ja universaalne – nahatooni pulbreid võib kasutada puudrina kogu näol ja jumestuskreemi asemel, värvilisi aga kas lauvärvide või põsepunana, samuti võib nendega toonida huuleläikeid ja küünelakke. Igale nahatüübile võib leida sobiva jumestuspõhja, näiteks väga kuiva või kortsulise naha puhul võib mineraalpuudrit segada igapäevase päevakreemi hulka," soovitab Janica.
Samas tasub ka mineraalkosmeetika valides ettevaatlik olla, sest paljud tootjad lisavad oma puudritesse ärritavat koostisosa vismut-oksükloriidi (Bismuth Oxychloride). See on anorgaaniline komponent, mis on saadud vismuti ja soola kombineerimisel. Aine odavuse tõttu kasutavad seda paljud mineraalkosmeetika tootjad. Vismut-oksükloriidi kasutatakse, et anda kosmeetikale säravust, kuid aine võib nahka ärritada ja sügelust tekitada, eriti higistades. Paljud naised, kes tunnevad mineraalkosmeetika kasutamisel nahaärritust, ei tea selle põhjust. Kõige tõenäolisem põhjus ongi selles, et toode sisaldab vismut-oksükloriidi.
Kosmeetikatoote sisaldust uurides tuleks vältida ka sellise koostisosaga tooteid nagu Ferric Ferrocyanide: mõni tootja kasutab sedagi koostisainet, kuid see on mürgine.

Millest alustada?
Mineraalpuuder erineb tavalisest puudrist. Ta sisaldab väga palju pigmenti ja seega katab palju tugevamalt kui tavaline puuder. "Kui n-ö tavalisest kosmeetikavahenditest vajatakse meigi tegemiseks neutralisaatorit, jumestuskreemi ja lõpuks veel puudrit, siis mineraalmeigi jumestuspõhjas on need kõik olemas. Mineraalpuuder annab ühtlase jume palju väiksema vaevaga, see on n-ö lollikindel puuder," ütleb Janica.
Puudri katvust saab tõhustada kihtide kaupa nahale kandes. Kuna mineraalpuuder jätab õhukese, kuid pigmendirohke kihi, siis ei tundu need mitu kihti nahal paksu ”krohvikihina”.
"Ka pintslit mineraalpuudri pealekandmiseks tuleb valida väga hoolikalt – tavalised suured tolmpuudri näole kandmiseks kasutatavad pintslid raiskavad asjatult puudrit ja meik võib jääda ka laiguline," ütleb Janica. Parimad on spetsiaalsed sünteetilistest karvadest kabukipintslid, tihedad ja siidised.
Mineraalmeigiga eraldi päikesekaitsevahendeid peale kanda vaja ei ole. Eriti sobivad mineraalpuudrid tundlikule ning rasusele ja suurepoorilisele nahale, kuna ei ärrita seda.


Kellele mineraalmeik ei sobi?

Kõige sagedasemad kaebused on naha sügelemine ja kuivus, ebamugav kasutamine, raskused puhtuse pidamisega kosmeetikakotis. Naha sügelemine ja kuivus on omavahel tihedalt seotud, sest kuivus just põhjustabki sügelust. Seega tuleks enne mineraalse meigi kasutamist kontrollida, kas sa oled selle vastu allergiline või mitte. Puhasta käel väike pind nahka (~ 5×5 cm²), kata see mineraalse meigiga ning jäta 24 tunniks mõjuma, seejärel eemalda meik. Kui selle aja jooksul pole nahal tekkinud põletikulist punetust, siis võid kasutada mineraalset kosmeetikat ka näol.
Mineraalne kosmeetika mõjub suurepäraselt probleemsele, vistrikulisele nahale, tänu sellistele koostisosadele nagu titaandioksiid ja tsinkoksiid. Samas pole need koostisosad eriti head kuivale nahale. Selleks, et nahka kaitsta, kasuta enne mineraalset meiki alati ka niisutavat kreemi.

Mineraalid meigikotis:
Zinc Oxide (tsinkoksiid) on naturaalne põletikuvastane toimeaine ja päikesekaitse.
Titanium Dioxie (titaandioksiid) toimib samuti naturaalse päikesekaitsena.
Iron Oxide (raudoksiid) on naturaalne mineraal, mis annab värvust.
Ultramarine’id (ultramariinid) kujutavad endast mineraalipõhiseid pigmente.
Mica (vilgukivi) on naturaalne sädeleja.
Serecite on värvitu vilgukivi, mida kasutatakse tihti tolmpuudrites.

Kuidas mineraalmeiki nahale kanda

1. Esmalt puhasta ja niisuta nahk. Iganädalased koorimisprotseduurid on väga vajalikud, sest puuder toob esile vähimagi nahakestenduse. Oota, kuni kreem on nahka imbunud – mineraalpuuder tuleb alati kanda puhtale kuivale nahale.
2. Pintselda ebatasasused vajadusel peitepuudriga.
3.Tõsta pintsliga või raputa puudritopsist veidi puudrit kaanele ja keeruta pintsel sellega põhjalikult kokku, koputa pintslit vastu kaaneserva, et üleliigne puuder maha pudeneks.
4.Tupsuta puuder kergelt nahale ja libista pintslit õrnade ringjate liigutustega näol, suunaga äärtest keskele. NB! Ära alusta meikimist ninast – sinna kipub sattuma liiga palju puudrit ja pärast on nina piirkonnas hajutamine paras tükk tööd. Nina juurest suunaga väljapoole kanna puudrit viimasena.
5. Kui puuder näole kantud, kanna soovi korral põsesarnadele põsepuna. Ole  tähelepanelikum mineraalse põsepunaga – naturaalsed pigmendid tunduvad nahal palju tumedamana kui purgis, niisiis on seda vaja väga vähe, nagu puudritki.
6. Viimane samm on meigi kinnitamine pealispuudri või päikesepuudriga. Neid pole soovitav peale kanda vastukarva ehk alt üles pintslitõmmetega – see tooks esile iga karvakese.
7. Meigipõhja saab näole kanda ka "märjana." Olenevalt pulbris oleva titaanoksiidi  laadist segunevad osa pulbreid suurepäraselt veega ja osa niisutavate kreemidega. Puista veidi puudrit pintslile ja enne sellega näo kallale asumist piserda pintslit spreipudelist kergelt veega.
"Märga" mineraalpuudrit saab lisaks meigipõhjapintslile näole kanda ka sõrmede või meigikäsnaga.
8. "Märja" pealekandmisega saab kõige paremini peita näo ebatasasusi ja vistrikke. Tuleks vaid meeles pidada, et "märjana" jääb mineraalmeik märkimisväärselt tumedam kui kuivalt peale kandes.
9. Mineraalne meigipõhi vali alati kaela, mitte näonaha tooni järgi. 
10. Ka lauvärvi pealekandmiseks võid pintslit vees niisutada, toon jääb intensiivsem ning värv ei pudene nii kergesti laiali.
11. Mineraalmeigi mahavõtmiseks sobib hästi sügavpuhastav meigiõli.

Mineraalmeigitooted Internetis
Infot Eesti parimate naturaalkosmeetika müügipaikade kohta saate www.parimpood.ee – selles poes saab õpetust ka meikimise ja ökoeluviisi kohta
www.drhauschka.ee – maailma vanim ainult ökokosmeetikat tootev firma
Mineraalseid BellaPierre Cosmetics’i meigitooteid müüb Stiili- ja Meigikool www.smkool.ee

Välismaiseid mineraalmeigi müüjaid on aga Internetis sadu: guugeldades mõistet “mineral makeup”, leiate tohutult linke, nagu ka youtube’i kasutusõpetusi. Vali selline firma, mida ka teised soovitavad.
Internetist tellimise puudused: õige tooni leidmine ei ole lihtne, kallim kui suvaline jumestuskreem ja ei saa kohe kätte, peab 2-3 nädalat ootama.

Algaja vajab eelkõige baaspuudri testreid ja pintslit. Otsi selliseid internetipoode, kus testrid odavalt saada, hinnaks suurusjärguks saatmiskulud. Esimese korraga ei tasu kunagi täissuurusi osta.
Pea aga meeles, et maksuamet maksustab ostu käibemaksuga (20%), kui tellimuse hind ületab 22 eurot. Võimalik tollimine lisandub, kui kauba väärtus ületab 150 eurot.
Rohkem infot: http //mmumaailm.blogspot.com/