Dermatoloogide Dr Goldfadeni ja Dr Perricone'i jagavad komedoonide tekkimise tagamaid ning teadmisi, miks komedoonid tekivad ja veel enam – kuidas neist võitu saada. Võta heaks!

Mis on komedoonid ja miks need tekivad?

Komedoonid on levinud mured, mida näeme kogu aasta jooksul. Soojematel kuudel kipub õhu niiskustase olema kõrgem ning seetõttu ka nahk rasusem, higisem ja niiskusest enam mõjutatud. See rasu kogunemine võib karvafolliikuleid ummistada, mille tulemuseks ongi komedoonid. Talvekuudel aga, mil temperatuur on jahedam ja õhuniiskus madalam, võib nahk kaotada naturaalseid lipiide ning muutuda kuivaks ja ärritatuks. Selle tagajärjel hakkab nahk üha enam rasu tootma, mille tulemuseks on vistikud.

Nina piirkond kipub komedoonidele kõige vastuvõtlikum olema (nagu me poleks seda isiklikust kogemusest juba teadnud!), kuna sellel on palju karvafolliikuleid ning see toodab teistest näopiirkondadest rohkem rasu ja ninal olev nahk ei ole sama sile kui näiteks põskedel või otsaesisel piirkonnal.

Missugust nahahooldusrutiini järgida?

Salitsüülhape on üks parimaid nahahooldustoodete koostisosi, millega komedoonide vastu võidelda. Ensümaatilised koorijad (uuri eriti tähelepanelikult AHAsid ehk alfa-hüdroksühappeid nagu glükool-, piim- ja sidrunhape) toimivad hästi, kui neid paar korda nädalas kasutada, kuna need aitavad naha pindmistelt kihtidelt surnud naharakkudest vabaneda. Hea mõte on ka kord nädalas lõõgastuda ja sügavpuhastavat maski kasutada. Otsi maskide koostisosade nimekirjast selliseid asju nagu tsinkoksiid (rahustab), väävel (antibakteriaalne ja tapab baktereid), kamper eeterlik õli (punetusevastane) ja süsi (eemaldab baktereid).

Kuidas dermatoloog sind aidata saab

Kui soovid komedoonidest täielikult vabaneda, palu dermatoloogil või meditsiinilisel kosmeetikul komedoonide eemaldajat kasutada (jah, kui sa oled kunagi vaadanud ülipopulaarseid Dr Pimple Popper'i videoid, tead täpselt, millest siinkohal räägime). Eemaldaja puhul on tegemist pulgaga, mille otsas on väike metallist rõngas, millega saab komedooni ümber survet avaldada ja rasu välja pigistada.

Komedoone vähendavad toidud, mida oma dieeti lisada

Pole mingi saladus, et see, mida sa sööd mängib suurt rolli ka selles, missugune sinu näonahk välja näeb. Põletikuvastase toitumiskava järgimine võib samuti aidata liigse rasu tootmist vältida ning komedoonide, vistrike ja ebaühtlase nahatekstuuri tekkimist juba eos ennetada. Kogu põletikuvastase toitumise põhimõtteks on see, et hoiad veresuhkru ja insuliini taseme kontrolli all, vältides suhkrurikkaid ja tärkliserohkeid toite.

Külmaveekalad nagu lõhe, sardiinid, heeringas ja anšoovised on kõik kõrge oomega-3 kasulike rasvhapete sisaldusega ning neil on naturaalne põletikuvastane toime, pakkudes nii kogu tervisele kui ka naha väljanägemisele kasulikke omadusi. See pole aga kõik: need aitavad vähendada ka stressihormoon kortisooli taset, mis võib omakorda aknet ja sellega kaasnevaid sümptomeid süvendada.

Kui sööd toite, milles on rikkalikult B2-vitamiini, aitab ka see stressi leevendada. Leia vitamiini näiteks spinatist, mandlitest, munadest ja seentest.

Head aega, komedoonid ja tere, klaar nahk!

Allikas: Glamour UK