Ninatark kostaks nüüd, et püsi rõõmus ja rahulolev, maga hästi ja toitu tervislikult ning su silmad on alati noored. Kuid kahjuks ei mängi elu alati meie reeglite järgi, teinekord peame meie tema reegleid järgima, ja siis tuleb paistes või väsinud pilgu varjamiseks võtta appi kavalus.
Mida keskeale lähemale, seda rohkem kummitab häda, et silmad on hommikuti PAISTES. Selle põhjuseks võib olla mõni terviseprobleem (südame- või neeruhaigus, allergia), ent kui tervis on korras, tuleb mure ealiseks iseärasuseks pidada.

ÕHTUL

Et silmaümbrus poleks ärgates inetult paistes, väldi liigse vedeliku, eriti alkoholi tarvitamist vahetult enne und. Päeva jooksul joo vett aga palju ja januga! Paistes silmad võivad olla märgiks, et tarvitad vähe vedelikku, mistõttu organism on häireolukorra välja kuulutanud ja hakanud seda igaks juhuks talletama.

Ka liigne soola tarvitamine põhjustab vedeliku peetust. Niisiis pane toidu sisse vähem soola.
Ja veel: pole vist vaja lisadagi, et kõige hullemini ajab silmaümbruse paiste nutmine. Niisiis püüa õhtul mitte pisaraid valada – nagunii on hommik õhtust targem.

ENNE UND

Enne voodisse minekut kanna silmaümbrusesse silmakreemi. Tee seda hästi õrnalt, kreemiga mitte liialdades, ning jäta ülalaud kreemist puutumata, et nad saaksid hingata ega muutuks magades raskeks.

ÖÖSEL

Võta magamisel appi lisapadi – kõrgem peaalune aitab vedelikku näost eemale juhtida. Kui kael jääb kõrgest padjast kangeks, kohenda see õlgade ja turja alla. Maga õhutatud ja jahedas toas!

HOMMIKUL

Silmade “üles äratamiseks” soovitavad ajurveda asjatundjad uhtuda nägu külma veega. Silmi lahti hoides pritsi vett kümme korda näkku – kohe tunned, kuidas olemine erksaks muutub.

Et vaade veelgi nooruslikum saaks, võta külmkapist värske kurk, lõika sellest kaks paksu viilu, istu tugitooli, nõjatades pea toolileenile, ning aseta külmad kurgiviilud laugudele. Peale selle, et jahe kompress alandab paistetust, toidab mineraaliderohke kurgivesi silmaümbruse õrna nahka, värskendades ja pinguldades seda. Kui kurki kodus pole, ajavad asja ära ka külmikus öö veetnud kartuliviilud või lihtlabased lusikad – kümmekonnaks minutiks silmadele ja vaade saab tunduvalt värskem!

Teine iluviga, mis väljanägemist närtsitab, on TUMEDAD silmaalused. Mõnedel daamidel on see lihtsalt välimuse omapäraks, mis vananedes kipub näo üldilmet närtsitama. Teised kurdavad tumedate väsimusrõngaste üle siis, kui seljataga on unetu öö. Olgu kuidas on – väsinud silmaümbrus ei kaunista kedagi ning parem oleks, kui seda saaks kuidagi kohendada või peita.

PÄEVAL

Koduse iluravivõttena soovitatakse silmaümbruse nahka pleegitada värsketest piparmündilehtedest tehtud kompressiga või tupsutada silmaaluseid mandliõliga. Kui poekreemidest ja kodustest hookuspookustest siiski väheseks jääb, pakub dekoratiivkosmeetika mitmeid võimalusi, et seda iluviga varjata.

Kõige käepärasem on kasutada jumestus- või peitepulka, mis võiks olla näo jumestuskreemist tooni võrra heledam. Liiga hele pulk annab soovitule vastupidise tulemuse: heledad laigud juhivad kriitilisele kohale tähelepanu. Et tulemus jääks loomulikum, patsuta peitepulka ka natuke silmanurkadesse ja silmade kohale.

Selleks, et juhtida tähelepanu eemale silmaaluselt tumeduselt, jäta alumised ripsmed värvimata.

Tekst: Eesti Naine/Tiina Väljaste