Näokarvad on ka tunduvalt levinumad kui sa arvatagi võid. Veebiajakiri Byrdie rääkis dermatoloog Stefanie Williamsiga, et saada teada näokarvade tekkepõhjused ja kuidas neist vabaneda.

Mis põhjustab soovimatute näokarvade kasvu?

Keeruline on teada, millest alustada, kui otsid näokarvadele lahendust. Nende tekkimist võivad põhjustada mitmed erinevad faktorid, seega on alati mure korral hea mõte kõigepealt otsida meditsiinilist nõu.

„Kõige levinumaid näokarvade põhjustajaid on kaks. Esiteks on põhjused geneetilised, kuna mitmetel rahvusrühmadel võivad näokarvad olla palju levinumad kui teistel ning tihtipeale on see perekonnas pärilik,“ selgitab Williams. „Teiseks põhjuseks on tasakaalust väljas hormoonid. Täpsemalt see, et meessuguhormoonide tase on liiga kõrge, võrreldes naissuguhormoonidega. Selle täpne nimetus on hirsutism ning see võib esineda koos juuste väljalangemisega, akne ja munasarja tsüstidega.“

Missuguseid ravimeetodeid soovitatakse?

Olenevalt näokarvade tekkimise põhjusest on olemad mitmeid võimalikke ravimeetodeid. Selleks, et karvu endid ravida, on sinu parimaks valikuks karvade eemaldamine.

Williams soovitab: „Kõige tavapärasemad kodused ja salongis tehtavad hooldused nagu kitkumine, vahatamine, karvaeemalduskreemide ja karvade valgendamine (selle tagajärjel muutuvad karvad vähemmärgatavaks) on kõige levinumateks variantideks. Kahjuks on need aga ajutised lahendused ning neid kõiki peab teatud perioodide järel kordama. Pikaajalisemate tulemuste saavutamiseks aitavad IPL ja laseriga karvaeemaldussüsteemid, mis on enamikel nahatüüpidel kõige efektiivsemad valikud. Ohutuse huvides ei soovitaks ma neid aga tumedamatel nahatüüpidel, kuna sel juhul on risk põletikujärgse pigmentatsiooni tekkeks. Need ei ole tulemusrikkad ka juhul, kui sinu karvad on punased, heleblondid või hallid. Ühesõnaga, mida suurem on värvikontrast sinu naha ja karvade vahel, seda parem.“

Mine konsultatsiooniks kliinikusse, kuna nii sinu nahatüüp kui muud nahamured võivad määrata, missugune meetod just sulle kõige paremini sobib. „Nii laser kui ka IPL karvaeemaldussüsteem on soovitatavad ka juhul kui sul kipuvad tekkima sissekasvanud karvad. Nimelt tühjendavad need regulaarsel kasutusel karva folliikulit ning see aitab vältida karvade sissekasvamist,“ lisab Williams.

Kas on olemas veel mingisuguseid meetodeid?

Kui sinu näokarvade teke on seotud mõne meditsiinilise seisundiga, siis tegelevad laserid kahjuks vakd karva endaga, kuid mitte nende tuumaks oleva probleemiga. Samamoodi ka, kui sinu karvad või nahatüüp ei sobi laserite jaoks, on olemas ka teistsuguseid meetodeid. Konsulteeri arstiga, kes

oskab välja selgitada, mis on täpsemalt probleemi põhjuseks ning paneb paika parima raviplaani. Siinkohal võivad aidata nii rasestumisvastased vahendid kui ka suukaudsed ravimid, mis kehas hormoonide taset vähendavad. Lisaks on olemas ka teatud retseptiravimitena saadaval olevad kreemid, mis näol karvakasvu vähendavad.

Kui otsid aga kodust lahendust, võivad aidata järgmised vahendid:

Philips Lumea Prestige IPL karvaeemaldussüsteem

Kodus esmakordselt karvaeemaldussüsteemi kasutamine võib tunduda hirmutav, kuid ära muretse, sest selle näol on tegemist ühe ilumaailma lemmikuga. Sel on erinevad režiimid ja isegi andur, mis aitab määrata just parima seadistuse sinu nahatoonile.

Braun Face 810 näoepilaator ja-puhastushari

Ergonoomiline disain aitab eemaldada karvad juurest alates kuni neljaks nädalaks. Sellega tuleb boonusena kaasa ka sügavuti puhastav näopuhastushari.

Zevron Facial Hair Remover Kir

Need innovatiivsed näokarvu eemaldavad terad võivad küll veidi veidrad välja näha, kuid võima garanteerida, et tulemused on tõeliselt üllatavad.

Allikas: Byrdie.co.uk