Keskkond on kõige võti. Väga tähtis on valida lõhna hoiustamiseks õige koht. Lõhn on nagu elav organism ja seetõttu reageerib see keskkonnamuutustele. Parfüümi ei tasu hoida liiga külmas ega kuumas kohas. Kui lõhnaga toimuvad liiga suured temperatuurimuutused, toimuvad erinevad keemilised reaktsioonid ja seetõttu vananeb lõhn kiiremini. Näiteks kui jätta tsitruseline lõhnaõli aurusesse vannituppa, siis ei tundu see enam nii värske. Kui jätta lõhnaõli aga päikesevalguse kätte, võib lõhnaõli värvus UV-kiirte tõttu muutuda. Näiteks merevaigutooni lõhnaõli võib muutuda roheliseks. Kõige parem on lõhnaõli hoiustada karbis, milles see osteti ja hoida seda toatemperatuuril.

Parimad lõhnad tulevad väikestes pakendites

Olgu lõhn nii hinnaline kui tahes, aga seda peaks tempokalt kasutama. Kui hoiad poolikut lõhnapudelit riiulil, satub pudelisse aja jooksul hapnik, mis lõhustab sammhaaval lõhnamolekule. Kui kasutad mõnda lõhna igapäevaselt, siis ei lähe 200-milliliitrine pudel raisku. Kui kasutad lõhnaõli aga mõnikord, on mõistlik osta 50-100-milliliitrine pudel. Lõhnaõli püsib värskena umbes kolm kuud.

Sünteetiline ei tähenda tingimata midagi halba. Inimestele meeldib idee üdini looduslikest parfüümidest, kui sageli pole võimalik valmistada täiesti looduslikku parfüümi. Loodusliku all mõeldakse sageli parfüüme, mis sisaldavad muskust. Vanasti saadi seda loomadelt ja nüüd kasutatakse seda, et muuta parfüüm kauakestvamaks ja tuntavamaks. Näiteks lilledest nagu pojengist, freesiast ja harilikust maikellukesest pole võimalik lõhna looduslikul moel kätte saada. Seetõttu valmistatakse see sünteetiliselt. Loomulikult leidub parfüümitootjaid, kes 19. sajandi lõpust saati on tootnud lõhnu looduslikul teel, siis ei tasu muretseda, et sünteetilised molekulid oleksid kuidagi kahjulikud. Tänapäeval läbivad kõik lõhnad põhjaliku kontrolli enne, kui need müüki paisatakse.

Kui kahtled, kasuta oma juukseid. Parfüüm säilib kõige halvemini kuival nahal. Seetõttu on mõistlik parfüümi kasutada koos lõhnatu niisutava kreemiga. Näiteks niisutad enne naha ära ja siis kannad sellele kohale parfüümi. Oluline on, et niisutav kreem oleks lõhnatu, sest muidu satuvad kaks lõhna omavahel kokku ja tulemus pole. Lõhna on mõttekas piserdada kohtadele, mis puutuvad õhuga kokku: kael, randmed ja õlad, kui kannad varrukateta pluusi. Kui õues on aga väga palav ilm ja ajab higistama, siis on mõistlik lõhna piserdada hoopis juustesse, sest seal ei puutu see nii palju kuuma nahaga kokku ja püsib seetõttu värskena.

Allikas: vogue.com