BT.com vahendab, et uute uuringute kohaselt pesitseb aegunud kosmeetikas ning puhastamata pintslites lausa kuut tüüüpi baktereid, nende seas ka surmavalt ohtlik bakter, mis võib meningiidi kaasa tuua. Veebipoe escentual.com tegevjuht, kes vastava uuringu tellis, kommenteerib: "Enamik naisi ei tea, et nende kosmeetika on surmavate bakterite kasvulava. Aga kui sa sellele mõtled, siis sa ju ei hoia kuid vana toitu alles - miks see siis kosmeetika puhul aktsepteeritav peaks olema?"

“See uuring üllatas isegi meid ning näitas, kui tõsised terviseriskid võivad igapäevastes meigiasjades peituda. Rasedad naised ning beebide emad peaksid veel eriti hoolikalt kosmeetikasse suhtuma, sest mitmetel aegunud toodetel leiti surmavat meningiiti tekitavaid enetrokokibaktereid," kommenteerib ta.

Kokku leiti igapäevastest aegunud meiegitoodetest kuut tüüpi baktereid:

Enterococcus faecalis/Enterokokk ehk soolebakter – üks peamisi meningiidi põhjustajaid.

Eubacterium –põhjustab bakteriaalset vaginoosi.

Aeromonas – üks gastroenteriidi ja haavapõletike põhjustaja.

Staphlyoccocus epidermidis – superbakteriks tituleeritud ning ravile allumatu stafülokokk, mis on põhjustanud näiteks haiglates implantaadioperatsioonide järel mitmeid surmasid.

Propionibacterium - vastutav akne ning paljude nahahaiguste eest.

Enterobakter – põhjustab kuseteede ja hingamisteede põletikke, eriti nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel.

Tee oma nahale ja tervisele teene, vaata aegunud tooted üle juba täna: kui julged, kirjuta kommentaaridesse ka hiljem, mitu aegunud toodet prügikasti lennutasid!

Mille järgi aru saada, et toode on aegunud?

Sellel vastas novembrikuu Anne & Stiili veergudel Lana Vallo:

Säilitusaeg on suhteline. Seadus näeb kosmeetikatoodete puhul maksimaalseks säilitusajaks ette kaks aastat pärast tootmist või avamist. Kreemjate toodete puhul soovitan sellest kinni pidada.

Kuiva koostisega toodete puhul, nagu mineraalsed puudrid, ei pea see paika. Laborikatsed tõestavad, et mineraalpuudris bakterid ei paljune. Seega säilivadki need nii kaua, kuni otsa saavad. Siiski nõuab seadus, et ka nende ametlik säilitusaeg oleks kaks aastat.

Põsepunad ja lauvärvid ei lähe halvaks ühe, kahe ega viie aasta pärast. Kui märkad, et puudritootele on tekkinud n-ö kilekiht, siis seda enam kasutada ei saa. Tean oma kogemusest, et mõned erksad lauvärvid, mida harva kasutan ja mis on minu paletis olnud 6–7 aastat, on endiselt sama kasutuskõlblikud. Käin need aeg-ajalt antibakteriaalse spreiga üle, kuna töötan erinevate inimestega.

Märk aitab:


See märk pakendil näitab, kui kaua pärast esmast avamist toode kasutuskõlblik on. 12M viitab 12 kuule.