Nii soovitatakse veganilakke näiteks rasedatele naistele ja lastele. Samuti uurivad küünelakkide koostist aina enam oma tervisest hoolivad naised, kes ei pruugi ise veganid olla, kuid valivad tavalaki asemel hoopis veganilaki.

Veganilakkide plussid

Elav näide on Ilomai Küttim ehk DJ Electra, kes tegi oma kapis korraliku inventuuri. „Küünte lakkimine tundus alati suhteliselt ohutu tegevus, kuid paari aasta tagune meediapaanika mõjutas oluliselt mu suhtumist küünelakki kui tootesse üleüldiselt. Kuidas saakski ignoreerida kõiki neid avaldatud uuringuid, mille järgi kemikaalid, mis muudavad küünelakid vastupidavamaks, säravamaks ja kiiresti kuivavamaks, imenduvad küüsi lakkides kehasse ning toovad juba minimaalses koguses kaasa tõsiseid terviseprobleeme alates hormonaalsetest häiretest ja lõpetades vähiga?”

Ilomai Küttim ehk Electra

Iluteemadest alati huvitatud Electra on teemat väga põhjalikult uurinud: „Kuna küünelakkides sisalduvad toksilised ained on kehas märgatavad juba ühekordse kasutamise järel ning ükski neist pole koostisosade hulgas enamasti märgitud, siis otsustasin edaspidi kasutada ainult nende tootjate lakke, mis on meedias avaldatud testide tulemustes kõige puhtamas kategoorias „5-vaba” välja toodud.”

Kiika veganisõbralike toodete nimekirja!

Veganiküünelakid ei vii rahakotist varandust välja. Nende hinnad jäävad tavalakkidega samasse kategooriasse ja leidub isegi äärmiselt soodsaid leide. „Mina leidsin oma lemmiku Chaneli kõrvalt ka sellised veganilakid nagu SpaRituals. Essence ja Catrice, mille tooted pole mitte ainult cruelty-free, vaid mille valikust leiab koguni palju teisi veganitooteid.”

Meeldiva üllatusena avastas Electra, et esindatud on isegi geeliefektiga küünelakid. „Kui tavaliselt kipuvad kaotajaks jääma just noored ning odavat hinda seostatakse automaatselt suure keemiapommiga, siis sedakorda on just vastupidi. Nii Essence kui ka Catrice on suunatud väga noorele tarbijaskonnale ning järgivad seetõttu rangelt Euroopa direktiive ja kõiki tervist puudutavaid ohutusnõudeid ega katseta tooteid loomade peal. Kuna kumbki bränd ei kasuta pakenditel veganimärgistust, tuleb konkreetsete veganisõbralike toodete nimekirja otsida internetist.”

Inglise aiad sinu küüntel: LONDONTOWN KUR küünehoolduse loovad käsitsi korjatud taimede ekstraktide ning kaasaegse tehnoloogiaga kooslus. Hind: 15,99

Küüslauk ja kummel

Catwalk uuris veganiküünelakkide kaleidoskoopilist maailma ja leidis, et Eestis müüdavad lakid sisaldavad väga huvitavaid kombinatsioone. Näiteks leidub ORLY Breathable Treatment+Colori lakkides argaaniaõli, provitamiini B5 ja C-vitamiini. Teine Eestis müüdav LONDONTOWN Lakuri küünelakid sisaldavad vitamiini B7, biotiini, rapsiõli, kummelit ja küüslauku. Ilmneb, et üllatuslik küüslauk, mis on desinfitseeriva toimega, on lisatud selleks, et küüneplaat poleks vastuvõtlik bakteritele ja on tervete küünte jaoks oluline komponent.

Catwalk testis mitmeid erinevaid eespool mainitud veganilakke ja veendus, et need püsivad küünel sama kaua kui toksilise sisuga küünelakid.

Electra leiab, et naised võiksid oma küünelakid kapis üle vaadata. „Sedalaadi ohtude puhul tasub igatahes järele mõelda, kui oluline nii tühine toode nagu küünelakk tervisele tegelikult on? Kas selle puhul on oluline bränd ja pakend või õnnestub midagi välja vahetada puhtama ja looduslikuma toote vastu?”

Lakk, mis laseb küünel hingata: ORLY Breathable ei vaja alus- ega pealislakki. Argaaniaõliga rikastatud lakk lubab kauapüsivat maniküüri. Hind: 11,99