Sõrmus kui abielu sümbol

Abielu algab kihlusest, mille sümboliks on kihlasõrmus. Enne sõrmuse ostmist tuleks tutvuda tulevase pruudi maitsega –kas eelistatakse uhkeid ja grandioosseid või pigem tagasihoidlikke ehteid. Tähtis on ka teada, mis suuruses sõrmust on vaja. Mati Kullaäri esindaja Joel Lomp soovitab kihlasõrmust ostma minnes kaasa võtta partneri sõrmuse. Kas teemandid on tüdrukute parimad sõbrad? Joeli sõnul võib vääriskivisid kihlasõrmuste puhul lausa traditsiooniks pidada. ,,Isegi kui naisterahvas ei soovi abielusõrmusele teemante, on neil peaaegu alati kihlasõrmus teemandiga. Kihlasõrmus on tavaliselt kas ühe teemandiga või mitme briljandiga ning mistahes värvi kullast.’’

Ajatu klassika Breuning abielusõrmused näol Mati Kullaärist.

Abielusõrmuste valikul on tähtis, et paar külastaks salongi koos, et määrata sõrmuste suurused ja leida sobilikud disainilahendused. Lombi sõnul jagunevad paarid laulatussõrmuste valikul kahte gruppi: need, kes soovivad ajatut klassikat – traditsioonilisi abielusõrmuseid, mida nende vanemad ja vanavanemad on põlvest põlve kandnud – ning paarid, kes soovivad, et abielusõrmused tähistaksid nende suhte unikaalsust.

Suhte erilisust võib toonitada näiteks huvitav ühine disainielement – näiteks pruudi sõrmuse peal on suur siniseks värvitud teemant ning peigmehe sõrmusel on sarnane teemant sõrmuse sisse peidetud, sümboliseerides paari omavahelist ühist väikest saladust. Joeli sõnul on peigmeeste seas viimasel ajal populaarsust kogunud nende salongis saadaval olevad eksootliste lahendustega ja pilkupüüdvad kullast ning karbonist abielusõrmused.

Tehnoloogiliste võimaluste kiire areng on mõjutanud ka kihla- ja abielusõrmuste moesuundi. ,,Tänapäeval on pruutpaaride seas levinud laulatus- ja kihlasõrmuste kujundamine täpselt enda maitse ja soovide järgi kodust lahkumata, kasutades salongide pakutavaid mugavaid disainiprogramme.’’ Ka Mati Kullaäri pakub seda võimalust – Saksamaa brändide sõrmuseid saab ise koos ekspertide abiga disainida, kasutades salongi kodulehel olevat programmi.

Traditsioone hoides – pulmakleit

Paljud naised unistavad oma maalilisest pulmakleidist juba varases lapsepõlves. Kleiti valides tuleks arvesse võtta pulmapeo toimumispaika: kas pidu peetakse lossis, rannas või hoopis küünis? Kindlasti näeb kleit, mis kaunistab mõisamiljööd, kohatu välja boheemlaslikus rannapulmas. Kleidi võib osta nii salongist kui ka lasta eritellimusel õmmelda. Mõned julgemad pruudid tellivad oma kleidi isegi internetist. Viimastel aastatel on just oma unikaalsuse poolest populaarsust kogunud custom-made-kleidid, kuid nende hinnad on poest ostetud kleitide hindadest veidi kõrgemad.

Eritellimusel kleitide õmblemise ja disainimisega tegeleva Marika Arro sõnul on n-ö vahukommikleidid moest läinud ning need on asendunud ajatu klassikaga – kleitide tegumoes on läbiv joon lihtsus ja stiilipuhtus. Pulmakleiti valides tuleks jälgida, et tegumood sobiks kandja figuuri ja olemusega. Kleit peab olema kandjale loomuomane, milles tuntakse end enesekindlana. Võimalikku tegumoodi otsima hakates valitakse enamjaolt välja kõige enam meeldivad pildid pruutkleitidest või siis üks kindel kleit. Meeles tuleks aga pidada, et pildil olevasse kleiti ei tohi kinni jääda. Pilt on lähtekoht, kust tööd alustada. Tulemust mõjutavad aga valitud kangad, kleidikandja enda figuur ja isikupära,’’ lisab Arro. Ühe kleidi valmimisaeg on kolm-neli kuud, seega tuleks tema sõnul hakata õmblemisele mõtlema vähemalt pool aastat enne pulmi. Sama kehtib pulmakleidi poest ostmisel. Oma pulmapäeval ei tohiks ära unustada millegi laenatu kandmist, see toovat traditsiooni kohaselt pikka abieluõnne.

Marika Arro pruutkleidi hoiavad stiilipuhast joont.

Moes on naturaalne pulmameik

Kui sõrmused, pulmakuupäev ja toimumispaik on valitud, tuleks hakata tegelema pruudi ilupoolega. Pulmameiki valides tuleb arvesse võtta mitmeid detaile, nagu kleidi toon ja stiil, soeng, lillekimbu ja ehete toonid ning muidugi pruudi enda soovid. Ka aastaaeg, millal pulmad toimuvad, mängib rolli, sest külmal ajal näevad paratamatult võidukamalt välja külmemad toonid ja soojemal aastaajal vastavalt soojad toonid. Trendid on pulmameigi puhul teisejärgulised, kuna meiki valides lähtutakse eelkõige isikupärasusest ja ajatust klassikast.

Glow Makeupi jumestaja Ksenia Ljashenko sõnul eelistab viimasel ajal enamik tulevasi pruute minimalistlikku meiki, mille loomisel kasutatakse siiski paljusid tooteid ja tehnilisi võtteid, aga lõpptulemus näeb välja maksimaalselt loomulik. ,,Väga aktuaalsed on kunstripsmed, isegi väga loomuliku pulmameigi korral, rõhutades pruudi silmi.’’ Enne lõpliku otsuse langetamist on kasulik teha proovimeik, mis annab nii pruudile kui ka jumestajale ülevaate, kuidas soovitakse oma pulmapäeval välja näha, ning võimaldab proovida mitmesuguseid lahendusi ja võimalusi.

Poovimeiki ei tohiks jätta viimasele hetkele, et siis oma tähtsal päeval eksperimenteerida. Samal ajal ei tohiks proovimeigiga kiirustada, sest mitmed meelemuudatused võivad lõppeda segadusega ja lõpuks ei tea tulevane pruut, mida lõppkokkuvõttes soovib. Ksenia soovitab broneerida proovimeigi aja umbes kuu enne pulmi. ,,Soovitan siduda proovimeigi mõne üritusega, et kontrollida, kuidas meik käitub ja püsib päeva või õhtu jooksul.

Proovimeigi ajal saab pruut jumestajalt individuaalsed juhendid, mida teha näonahaga enne pulmapäeva ning kuidas ja millega päeva jooksul meigi eest hoolitseda,’’ lisab jumestaja. Nädal enne pulmapäeva ei soovitata teha tugevaid koorimisi ega külastada solaariumi, sest see võib muuta nahapinna liiga libedaks ja mõjutab meigi püsivust. Näonahk peaks aga olema enne lõpliku meigi tegemist põhjalikult niisutatud ja puhastatud. Selle saavutamiseks soovitab Ksenia kasutada näol regulaarselt ühekordseid kangasmaske. Ksenia sõnul tuleks tulevasel pruudil arvestada meigi tegemiseks kuni poolteist tundi. Aga kogu protsess on seda väärt, sest kõik pruudid soovivad oma tähtsal päeval lummavalt ilusad olla.

Soeng kui pruudi kroon

Pruudisoengutega tegeleva Darja Tamme sõnul on pulmasoengute valdkonnas liikvel ainult head uudised, kuna iga pruuditüübi jaoks on olemas sobiv trend. Naturaalne ja puhas stiil, mis rõhutab pruudi loomulikku ilu, ei lähe ka soengumoest mitte kunagi välja. Ka lahtised juuksed on alati moes. Darja sõnul eelistatakse lahtiste juuste puhul kohevamat ja lopsakamat soengut. Kui pruudi enda juuksematerjalist jääb vajaka, kasutatakse lisaks clip-in-salke. Volüümi lisavad populaarsed lokklained, mille puhul on juuksed juurest tõstetud, kuid juukseotsad jäetakse sirgeks. Ka kerge lohakus on moes, näiteks natuke lohakalt stiliseeritud krunn või paar lahtiselt looklevat vallatut salku, mis võivad jätta mulje, nagu pruut oleks äsja ärganud.

Darja Tamme naiselik pruudisoeng

Ka pruudikrunnid on aastatega tõusnud – kui varem olid moes madalad krunnid, siis nüüd rõhutatakse pruudisoengut kuninglikult kõrgete krunnidega. Darja peab aga kõige tähtsamaks, et pruudi soeng oleks värske, särav ja muidugi ilus, kuid ei jätaks tingimata muljet, et enne veedeti lõpptulemuse saavutamiseks kolm tundi ilutegija toolis. Darja sõnul peaks soengut valides lähtuma isiklikest eelistustest, näotüübist, kuid tähtsaks faktoriks on ka kleidi tegumood, pulmade stiil, ilm ja loori või juukseehete valik.

Ka peigmehe välimus mängib rolli – näiteks kui peig on pruudist lühem, tasuks valida soeng, mis seda liialt ei toonitaks. Pulmasoengu puhul on samuti tähtis proovisoeng, mis aitab märgata puudujääke ja annab võimaluse lõpptulemust vastavalt pruudi soovidele korrigeerida. ,,Proov on ennekõike pruudi jaoks, et ta saaks enne pulmi rahulikult magada ja ei muretseks oma välimuse pärast. Samuti saab pruut proovi käigus veenduda soengu püsivuses, et olla kindel, et soeng näeb kogu õhtu vältel ikka sama ilus välja kui tseremoonia alguses.’’

Pruutpaar, soeng Darja Tamme looming

Juukseehe kui mälestusrikas pulmameene

Viimasel ajal on Eesti pruutide seas moodi tulnud kaunid juuksekaunistused. Kaunistused on ka hea alternatiiv traditsioonilisele pulmaloorile. On ka juhtumeid, kui pruudiloori hoitakse peas ainult tseremoonia ajal, kuid juuksekaunistus kaunistab pruudi soengut kogu ülejäänud pulmapäeva. Juuksekaunistuste disainiga tegeleva Katriin Korsari sõnul tuleks kaunistusi valides lähtuda oma juuksetüübist ja valitud pruudisoengust, aga põhiliselt siiski oma südamesoovist.

By Katriini kaunis juukseehe

Katriini asutatud By Katriini tooted on enamikus väga universaalse tegumoega ning sobivad igasugustesse soengutesse, krunnist lahtiste juusteni. Katriin lisab, et pulmapäeval kantud juuksekaunistust võib alles hoida kui mälestusrikast meenet oma tähtsast päevast – ajas võib muutuda see perekonnareliikviaks, mida põlvest põlve edasi anda. Katriini sõnul on 2019. aastal pruutide juuksekaunistuste maailmas jätkuvalt moes lilled, mis suuruselt on äärmusest äärmusesse – kas ülisuured või pisikesed. Ka loorid teevad vaikselt come back'i, kuid mitte lihtsad, vaid pärlite, kristallide või 3D-lilledega loorid. Samuti on sellel hooajal moes kelmikalt juustesse seatud suuremad pärlid ja sametlipsud.