Kui reis Itaaliasse oleks ükskõik, missugusel teisel eluperioodil ette tulnud, siis oleksin tõenäoliselt ka seal taimse toidu peale jäänud. Olen veganina Euroopas reisinud ning see on täiesti võimalik. Kuna olin aga hiljuti lahkumineku üle elanud ning tundsin endas suurt soovi olla mässumeelne, mõtlesin: „Nüüd on aeg üle kahe aasta esimest korda süüa rasvast pitsat ja juustuga üle kallatud pastat ning juua lõpmatuseni capuccinot. Just seda ma terve kuu jooksul tegingi. See oli maitsev ja uskumatu ja mul pole ühtki kahetsust. Olgu, üks kahetsus mul siiski on. See, mis juhtus minu nahaga.

Nahahoolduseksperdid nõustuvad, et see, mida sa sööd, on näha sinu nahal. Kui asi puudutab piimatooteid, siis on tulemused reeglina negatiivsed. Piimatooted ergutavad kehas vedeliku tootmist ning neid on raske seedida. Just sel põhjusel on niivõrd paljudel inimestel laktoositalumatus. Vahel võib piima tarbimise negatiivseks kõrvalmõjuks olla ka tsüstiline akne või naha alla tekkivad valulikud kühmud. „Arvatakse, et kuna Ameerikas tuleb suurem osa poodidesse jõudvast piimast enamasti tiinetelt lehmadelt (ja paljudele lehmadele antakse ka kasvuhormoone), siis on piimas sisalduv hormoonide tase väga kõrge ning see mõjutab üleliigset rasu tootmist nahas ning ergutab akne teket,“ selgitab nahahooldusekspert Renée Rouleau.

Kuna piimas sisalduvad juba naturaalselt hormoonid, reageerivad need kehasse jõudes omakorda selle testosterooni ja hormoonide kokteiliga ning selle tulemusena kiireneb nahas rasu tootmine märkimisväärselt. New Yorgi dermatoloog Rachel Nazaian sõnab: „See protsess, koos suurenenud põletikuga kehas, süvendab aknet.“ Seega, kui sul on juba vistrikega probleeme (näiteks stressi, menstruatsiooni või reisimise pärast), siis piimatooted võivad seda hullemaks muuta.

Minu piimast tekitatud vistrikud, mis hakkasid pärast kuuajalist juustu tarbimist üha kiiremini tekkima, olid kõige silmnähtavamad lõual ja lõuajoonel. Nazariani sõnul on see väga levinud, et piimast põhjustatud vistrikud tekivad näo äärtele ja alaosale, kuigi sellel puuduvad kindlad teaduslikud selgitused. Igatahes tekkisid ka minu vistrikud just nendesse piirkondadesse.

Õnneks oli mul juba algusest peale üsna selge, miks need suured, valulikud vistrikud ühtäkki tekkima hakkasid, seega ei saanud ma endast täielikult välja minna. Tegin endale lihtsalt selgeks, et need on ohverdust, mille pidid maitsva pitsa pärast tegema (väga paljude maitsvate pitsade) ja otsustasin rahulikult, et teen nende ravimiseks kõike, mida suudan. Kaks nädalat hiljem oli minu nahk peaaegu täielikult klaar. Loe edasi ja saa teada, mida ma tegin, et pärast meeletult piima tarbimist oma nahk taas klaariks saada.

Kasutasin konkreetset vistrikuravimit

Hea kvaliteediga vistrikuravim on nagu tugev parim sõber, kuid selleks ajaks, kui mul olid tekkinud sügavad hormonaalsed punetused, tahtsin Renée Rouleau suurima lemmikuga nimega Anti Cyst Treatment peaaegu abielluda. Rouleau soovituste kohaselt peab vistrikuravimist nahale kandma juba esimest punetust ja kühmu märgates. Eksperdi sõnul võib spetsiaalse toote kasutamine aidata vistrikul juba 50 % kiiremini kaduda võrreldes sellega, kui sa kühmust vabanemiseks mitte midagi ei tee. Nazariani sõnul toimivad väga hästi ka ained nagu bensoüülperoksiid ja salitsüülhapet.

Eemalda menüüst piim ja juust

See võib küll kõlada ilmselgena, kuid ükskõik, kui palju väliseid tooteid sa ka vistrikest vabanemiseks ei kasutaks, kõige efektiivsem ravim tuleb siiski seestpoolt. „Proovi kaheks nädalaks täielikult igasugustest piimatoodetest loobuda ja jälgi, kuidas see sinu naha seisukorda muudab,“ soovitab Rouleau, lisades, et oma 30-aastase karjääri jooksul on ta „ravinud“ kümneid kliente lihtsalt soovitusega piimatoodetest loobuda (või nende tarbimist vähendada).

Hoia nahk niisutatuna

Kõlab küll vastuolulisena, aga lennureis Itaaliast tagasi Ameerikasse mõjus minu nahale lõplikult hävitavalt. Nazariani sõnul võib just nahakuivus põletikku ja punetust süvendada. „Hoia keha niiskustase tasakaalus ning joo palju vett. Päevas on soovitatav juua kuus kuni kaheksa klaasi,“ sõnab ta.

Kanna vähem jumestust

Ma eemaldan tavaliselt igal õhtul jumestuse, kuid vahel muutun reisimise tõttu veidi laisemaks. See ei mõju juba olemasolevatele vistrikele aga kuigi hästi. Kuigi vistrike täielik katmine tundub kui hädavajalik, soovitab Nazarian tugeva katvusega tooteid hoopis vältida. „Kasuta vistrike „peitmiseks“ vaid õlivabasid, mittekomedogeenseid tooteid.“

Konsulteeri professionaaliga

Kui vistrikud ja punetus hakkab juba kontrolli alt väljuma ja sa ei tea enam, mida teha, siis konsulteeri dermatoloogiga ning külasta ka kosmeetikut. See on esimene samm klaarima naha suunas.

Allikas: Byrdie