Üks kõige lihtsam, kiirem ja populaarsem viis kodus oma nahale külmal ajal turgutust anda on maskitegu. Ärge kasutage kannmikserit ainult maitsvate smuutide tegemiseks, mis nahka seespidiselt toidavad, sest mikser on suurepärane abimees ka koduse näomaski valmistamisel. Juhul kui näonahk on kargele ilmale alla vandunud ja vajab niisutust, tee nii: pane kannmikserisse hapukoor, jogurt, mesi, veidi aaloegeeli ning avakaadot. Seejärel mikserda kõik koostisosad ja kanna mask näole. 15–20 minuti pärast pese mask maha ja voilà, nahk on märgatavalt niisutatum.

Silmad paneb särama ja nende eest hoolitseb kurgi silmaümbrusgeel, mille muudab eriliseks armastatud toiduvilja põletikuvastane toime. Geeli saad valmistada nii: tükelda pool suurest kurgist kannmikserisse ja mikserda, kuni kurk muutub vedelaks massiks. Seejärel vala kurgivedelik läbi sõela. Ette peaks sul olema valmistatud kauss, kuhu oled pannud 5–8 supilusikatäit aaloegeeli. Nüüd lisa sellele kogusele kaks supilusikatäit kurgivedelikku ja sega nii kaua, kuni geel ja vedelik moodustavad ühtlase massi. Valminud geel tõsta seejärel pisikesse topsi ja jäta vähemalt üheks tunniks külmkappi. Kõige parem on värskendavat geeli kanda silmadele ja silmaümbrusnahale enne magama minekut.

Lisaks tasub kodus, vaatamata aastaajale, ära proovida roositooniku valmistamine, mis on tuntud nahka pinguldavate omaduste poolest. Tooniku valmistamiseks on sul vaja ainult vett ja roosilehti. Võta üks suurem anum ja tühjenda sinna üks klaasitäis tihedalt kokku pressitud roosilehti. Seejärel vala anumasse kaks samasugust klaasitäit keevat vett. Kata anum kaanega ja jäta „ekstrakt” tõmbama. Kui vesi on jahtunud, kalla see läbi sõela ning pressi lehtedest välja viimne kui piisk. Toonik vala seejärel puhtasse pudelisse ja hoiusta külmkapis.

Roositooniku valmistamise juurde

Näonahahooldusrutiini tasub talvisel perioodil arvata ka erinevad õlid, mis pakasega meie näol justkui kaitsva kasuka rolli võtavad. Õli alla võib endiselt määrida oma tavapärast näokreemi, aga kui kreem imendub naha sisse, siis õli jääb naha pinnale ning kaitseb nahka külma mõjutuste eest. Küpsele nahale mõjuvad külmemal ja pimedamal ajal tõeliselt turgutavalt näokreemid, milles leidub retinooli ehk A-vitamiini. Retinool on omaduste poolest vananemisvastane, kortse siluv ja pigmenti pleegitav. Retinooli sisaldavaid kreeme pole aga soovitatav kasutada päikeselisel ajal, kuna oma omaduste poolest muudab see naha päikese suhtes ülitundlikuks. Kui pole soovi suvel oma A-vitamiini sisaldavast kreemist loobuda, tasub mõelda seda sisaldavale öökreemile. Tõhus turgutaja on ka C-vitamiin, mis nahal talvel särada laseb. C-vitamiin on saadaval vedelal kujul ja seerumina, millega aeg-ajalt värskendavaid kuure teha soovitatakse.

Pehme pai kehale

Vaatamata efektiivsetele ja lihtsatele kehakoorimisnippidele, mida tundsid juba meie vanaemad, pakume katsetamiseks veel ühe põneva kehakoorija retsepti. Selle valmistamiseks läheb sul vaja ühte klaasi pruuni suhkrut, ühte klaasi toorkaerahelbeid ning ühte klaasi oliiviõli. Sega kõik koostisosad omavahel korralikult läbi ja kanna segu enne pesema minemist nahale. Tee seda ringjate liigutustega ning ära kiirusta, naudi! Kui oled end üle keha stressist ja kõigest muust puhtaks koorinud, kogu ülejäägid kokku ja pese end puhtaks. Hiljem tunned, kui palju pehmemaks nahk pärast koorimist on muutunud.

Järgmine soovitus tuleb aga tõelistele gurmaanidele, kes võtavad koduse spaa tegemist erilise tõsidusega. Piimavannid ei ole mõeldud üksnes Anu Saagimile ja tegelikult ei ole üheks korralikuks piimavanniks vaja ka liitreid piima torustikust alla saata. Piisab ainult neljast klaasitäiest! Niisiis, kui soovid, et nahk oleks ka talvel siidjas ja ei kaotaks oma sära, täida vann sooja veega ning pea silmas järgmisi juhiseid. Soojale vanniveele lisa eelistuste järgi lavendliõli, mett ning neli klaasi piima. Pärast nautimist pese piimavannisegu endalt kindlasti aegsasti maha ja tee oma värskelt toidetud nahale pehmelt pai!


Millistele professionaalsetele hooldustele talvel mõelda?

Kuna talv on siinmail päikesevaene, tasub mõelda kõigi nende näonahahoolitsuste peale, millest helgemal ajal pigem hoiduda tuleks. Nii võiks päevade lühemaks muutudes tulla päevakorda näiteks näonaha teemantlihvimine, happe koorimine või microneedle-protseduur. Kõik kolm näohooldust kiirendavad naha uuenemist, stimuleerivad kollageeni sünteesi ning siluvad kortse ja arme. Nende hoolduste häid omadusi, nii sarnaseid kui ka individuaalseid, on veel, kuid soovitatav on kosmeetikuga konsulteerides valida enda jaoks kõige vajalikum ning meeldivam välja.

Ka silmade ümbrust saab argitoimetuste kõrvalt salongist läbi põigates kärmelt värskendada. Kõige kiirem ja efektiivsem moodus selleks on silmaümbruse massaaž, millele järgnevad toitev mask ning kollageeniga silmakompressid, mis on intensiivselt niisutavad.

Kehahoolduses on sel talvehooajal populaarseks osutunud kuuma šokolaadi massaaž. Hollywoodis armastatakse eriti seda varianti, milles erinevaid traditsioonilisi Mehhiko taimekompresse kasutatakse. Säärane segu vabastab lihased pingest, parandab meeleolu, turgutab vereringet ning niisutab külmast tundlikuks ja kuivaks muutunud nahka. Šokolaadihoolitsuse alternatiivina võib aga kaaluda näiteks hoolitsust mangovahaga, millel on toitev, niisutav ja silendav toime. Seda hoolitsust soovitatakse eriti neile, kelle nahk on külmemal perioodil eriliselt kuiv. Protseduur algab kehakoorimisega, mille järel kantakse nahale mesilasvaha-mangomask. Seejärel mähitakse keha kilesse ning jäetakse hoolitsuse saaja termoteki alla mõnulema. Pärast vaha maha pesemist on kord keha kreemitamise käes ja seejärel saab klient kergusest hõljudes oma igapäevatoimetuste juurde naasta.

Nagu näha, siis valikuid enda kehale ja seeläbi ka meelele talvel leevendust pakkuda on mitmeid. Ka kodune spaategu ei pea üldse mitte keeruline olema või lohakaks osutuma. Isetegemise kõrval tasub end aga alati professionaalide tegemistega kursis hoida ning aeg-ajalt endale üks väljateenitud paus lubada ja kellelgi teisel end hellitada lasta. Head nautimist!

Täname nõuannete eest kosmeetik Riina Rahuojat!