See kõik viib aga küsimuseni – mida üks trenni-entusiast teha võiks?

Kui eesmärk on hea tervis ja kaunis vorm


Pole saladus, et trenn mõjub tervisele kasulikult mitmel moel. Näiteks on regulaarselt trenni tegevatel inimestel väiksem võimalus haigestuda 2. tüübi diabeeti, vähki, depressiooni, kõrgvererõhutõvesse või surra noorelt. Kui su eesmärk on hea tervis, võiksid kolm-neli korda nädalas trenni teha.

Oluline on märkida, et trenni on kasulik teha ka hingetuks rabelemiseta. Nädalas võiksid teha vähemalt pool tundi harjutusi jooksulindil, trenažööril või kui ilm on sobiv, siis minna kõndima, jooksma või sõita jalgrattaga. Ka ujumine on hea mõte.

Jõuharjutused on eriti olulised naistele, sest need muudavad luud tugevamaks ja vähendab riski haigestuda osteoporoosi. Kuigi osteoporoos ei pruugi tunduda midagi tõsist 20-30-aastastele, kuid just noorena tasubki keskenduda nii-öelda hea vundamendi loomisele. See loob tulevikuks paremad võimalused jõutreeninguteks. Kui oled huvitatud jõutreeningust, siis võiksid teha seda kolmel korral nädalas 30-40 minutit.

Kui eesmärk on hea tervis, aga samas tahad fitness-maailmas tegija olla

Kui oled suur trennihuviline, siis võiksid jõusaali külastada neli-viis korda nädalas. Kuigi mõned ütlevad, et ka kuus korda nädalas on hea käia, siis selles osas võiksid olla pigem ettevaatlik. Oluline on, et kehal oleks aga taastuda, sest seeläbi muutuvad lihased tugevamaks. Kui plaanid teha mitu päeva järjest jõuharjutusi, siis treeni erinevatel päevadel erinevaid lihasgruppe. Samal ajal saavad teised lihasgrupid taastuda.

Kui käid trennis kolm korda nädalas ja kulutad trennile 45-60 minutit, siis sellest peaks kõikide lihasgruppide treenimiseks piisama. Tõelised trenniarmastajad võiksid teha ka painutus- ja tasakaaluharjutusi. Uuri treenerilt, millised on sulle sobivaimad harjutused. Lisaks kolmele jõutreeningu-päevale võiksid kahel päeval teha jooksmise ja jalgrattasõiduga seotud harjutusi.

Kui sulle meeldib intensiivne trenn, siis võiksid proovida Tabata mudelit. Selle puhul pole tegemist niivõrd konkreetse treeninguga, vaid pigem meetodiga. Selles sisaldub 20 sekundit kõrge intensiivsusega tööd (enda liigutamine nii kiiresti ja intensiivselt kui sa vähegi saad!), millele järgneb 10 sekundit puhkust ja seejärel taas intensiivne trenn. Vahelduvaid kordusi sisaldub treeningus kaheksa korda, mis teebki kokku vaid neli minutit. Harjutused vali selle järgi, mis sulle endale meeldivad.

Võid teha ka nii, et ühe korra nädalas teed harjutusi Tabata mudeli järgi ja teise korra nädalas teed pika jalgrattasõidu või jooksuringi. Oluline on eelkõige see, et teeksid harjutusi, mis sulle endale meeldivad ja huvi pakuvad. Nii on tõenäoline, et jääd kindla rutiini juurde.

Allikas: Theeverygirl