“Rasedate puhul peaks kehtima raudne reegel: ära hakka midagi tarvitama omapäi, vaid küsi alati naistearstilt nõu,” paneb dr Zupping südamele. “Lapseootus mõjutab igat naist isemoodi, olenevalt tema raseduseelsest seisundist ja ootusaegsest kohanemisest. Seega ei tuleks ka beebiootel sõbranna nõuandeid pimesi omaks võtta, vaid nende kohta oma arstilt üle küsida.”

Müüt 1: Rase peaks vältima toidulisandeid

Vitamiini- ja mineraalainevajadus kasvab raseduse ajal tunduvalt. “Sagedamini tuleb puudu rauast, kaltsiumist ja magneesiumist ning nende imendumist soodustavatest vitamiinidest,” selgitab dr Zupping. Kuna foolhappel on headele antioksüdatiivsetele ja punavereliblede loomet soodustavatele omadustele lisaks teaduslikult tõestatud toime vältida loote närvitoru väärarendeid, peaks seda hakkama võtma juba rasedust planeerides ja jätkama manustamist sünnituseni.

Naistearst Kadri Palo julgustab rasedaid võtma rauapreparaate, kaltsiumi ja magneesiumi. “Rauapuudus võib tekkida umbes pooltel rasedatest viimase kolme kuu jooksul, aga iseäranis ohustatud on taimetoitlased,” sõnab dr Palo. Kaltsiumi vähesuse korral beebiootaja menüüs hakkab loode oma arenguks vajalikke mineraalaineid hankima ema luustikust, mis suurendab naisel luuhõrenemise ohtu. Kuna magneesiumil on rahustav, lõõgastav ja stressitaluvust suurendav toime, aitab selle piisav tarbimine näiteks jalakrampide ja emaka enneaegsete kokkutõmmete korral ning hoiab tasakaalus vererõhu.

Müüt 2: Beebiootaja hoidugu igasugustest ravimitest

Levinud on seisukoht, et ravimid kui “keemia” on absoluutselt kahjulikud, neid peaks vältima ja eelistama looduslikke vahendeid. Kadri Palo leiab, et kui lapseootaja on haige, tuleb teda ravida, sest haigus võib pahatihti tüsistuda ja teha lootele rohkem halba kui arstimid. “Lisaks keelatud rohtudele leidub selliseidki, mida võib tarvitada ka raseduse ajal,” sõnab dr Palo. Rasedale ravimeid määrates eelistatakse preparaate, mis on kasutusel olnud juba pikka aega ning mille mõjud ja kõrvaltoimed on hästi teada. Tohter rõhutab, et iseäranis ettevaatlik tuleks olla nimelt looduslike vahendite puhul, kuna tihti on teadmata nende päritolu ja toimet avaldava aine täpne kogus (erinevalt ravimitest, kus see on väga rangelt kindlaks määratud).

Müüt 3: Rase võib süüa kahe eest

Raseda õige toitumise märksõnad on mõõdukus ja mitmekesisus. “Ühtegi toitainete rühma – valke, rasvu ega süsivesikuid – ei tule eelistada ega vältida, nagu ei tohiks päevade viisi kasutada üht ja sama toidumalli,” soovitab dr Zupping. “Rase ei peaks sööma kahe eest! Kogu lisatoidu vajaduse katab tegelikult üks võileib või klaas piima. Lühidalt öeldes peaks tulevase ema toidulaud olema vahelduvalt kirju (värvilised puu- ja köögiviljad, marjad), sisaldama alati valgurikkaid tooteid, paar supilusikatäit võid ning piisavalt joogipoolist.”

Müüt 4: Kummelitee on ohutu

Kummelit tavatsetakse pidada leebeks ürdiks. Kuid kõhuvaevuste vastu aastasadu kasutusel olnud taime omadusi ja kõrvalmõjusid uurides leiti ühes rottide ja küülikutega tehtud uuringus, et nende looted olid teatud päevaste kummeliannuste korral alakaalulised. “Selline annus oleks näiteks 70 kg kaaluva raseda puhul 210 mg ürti päevas, mis on suhteliselt väike kogus,” kommenteerib dr Zupping. “Et kummel sisaldab vere hüübimissüsteemi mõjutavaid komponente, ei ole ürt sobiv hüübimishäiretega rasedatele. Lisaks omistatakse kummelile ka emaka kokkutõmbeid stimuleerivat toimet.”

Müüt 5: Ingverit võib süüa, palju jaksad

Varemalt soovitati lapseootel naistele südamepöörituse korral julgelt ingverit tarbida. Värskeimad uuringud aga vihjavad, et ingveri rohke tarvitamine raseduse ajal võib kahjustada loote rakuarengut.
Dr Zuppingu sõnul võib ingverit väikestes annustes lühiajaliselt siiski süüa. “Kuigi ametlikke teadusuuringuid ei ole, on ingveris leitud aineid, mis teoreetiliselt võivad põhjustada emaka kokkutõmbeid ja soodustada raseduse katkemist,” lisab dr Zupping. “Teine ingveris sisalduv aine võib koostoimes verd vedeldavate ravimitega või verehüübimissüsteemi kaasasündinud häiretega rasedatel põhjustada verejookse. Viimast küll ainult siis, kui päevane annus on üle 1 g ja seda kasutatakse pikaajaliselt. Seega tassike-kaks lahjat ingveriteed päevas on rasedusiivelduse leevendajana siiski omal kohal.”

Toiduained, millega tuleks rasedal olla ettevaatlik:

Rohke piima tarvitamine raseduse ajal suurendab lapse sünnikaalu märgatavalt ja sellel on seos just piimavalkude, mitte piima rasvasisaldusega.

Väldi valge- ja sinihallitusjuuste (Brie, Camembert, Danish Blue jt). Neid seostatakse bakteri põhjustatava nakkushaiguse listerioosiga, mis võib viia raseduse katkemise või enneaegse sünnituseni. 

Samal põhjusel väldi ka pasteedi, korralikult läbiküpsetamata liha ja toore kala (sushi) söömist.

Salmonelloosiohu tõttu söö mune ainult kõvaks keedetult või praetult.

Ära liialda raseduse ajal maksa ega maksatoodetega, sest need sisaldavad ohtralt kontsentreeritud A-vitamiini, mis võib loodet kahjustada.



Allikas: BBC Parenting

Lugu ilmus 2010. aasta märtsikuu Annes & Stiilis